Motorine alternatif olarak kullanılan 10 numara yağ’ı ekonomik olduğunu düşünerek kendi inisiyatifleriyle tüketen kamyoncu esnafı, mazot fiyatlarının artmasının buna neden olduğunu öne sürüyor. Konuya yönelik görüşlerini aldığımız Sirkeci Gar’ının çevresindeki kamyoncular 10 numara yağ kullanmanın sakıncalarını bilmelerine rağmen akaryakıt masrafını minimize etmek adına buna mecbur kaldıklarını ifade etti.
“Eskiden daha iyi kazanıyorduk” diyen kamyoncu esnafı şimdilerde “Akaryakıt giderini bile karşılayamıyoruz” diyerek en ucuz akaryakıtı hangi istasyonda bulsa oraya yöneliyor veyahut kullanımının büyük sorunlar teşkil edeceğini bildiği, çevreye zarar veren ve 10 numara yağ diye tabir edilen atık yağı aracına yüklemeye devam ediyor.
"Lojistik firmaları benzin istasyonundan değil, gemilerden alıyorlar"
Uluslararası çalışan firmaların mazotu akaryakıt istasyonlarından değil de gemilerden temin ettiklerini, hatta yurtdışından yüklü depo ile ülkeye giriş yaptıklarını iddia eden Sirkeci Garı çevresindeki Kamyoncu esnafı haksız bir durum ile karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek “Uluslararası çalışan firmalar mazotlarını yurt dışından temin edebiliyorlar. Araçlarına gemilerden ucuza aldıkları mazotu koyuyorlar. Biz bunu yapamıyoruz. Benzin istasyonuna gittiğimizde depomuza 600-700 litre mazot alıyoruz. Bunu yaparken de litreyi ucuza satan akaryakıt istasyonunu tercih ediyoruz. Mazotu ucuza satan akaryakıt istasyonlarından bir kuruş bile eksik olsa oradan alıyoruz. Gerektiği yerde 10 numara yağ kullanıyoruz. Ödediğimiz vergiler de cabası. Kazanca baktığınızda bir şey yok. O kadar yüksek fatura çıkıyor ama cepte para yok. Kredi kartları şişmiş, borç yığılıp kalmış kimsenin haberi yok” dedi ve sıkıntılarını dile getirdi.
Bireysel Kamyoncu Tavşan, Uluslararası Lojistikçi Tazı
Devletin Lojistik firmalarına destek çıktığını iddia eden Emrullah G. Lojistik firmalarının ucuz akaryakıt aldığını, 10 numara yağında denetiminin olmadığını şu sözlerle dile getirdi:” Lojistikçilere destek veriliyorlar bizi eziyorlar. Lojistik firmaları mazotu gemilerden kaçak yolla ucuza alırken, Türkiye’nin tüm yükünü taşıyan biz nakliyeci esnafı kendi ülkemizde daha pahalı mazot almak zorunda bırakılıyoruz. Biz nakliyecilere mazot alımında kolaylık sağlanmalı ki, bizde 10 numara yağ kullanmayalım. Bireysel nakliyeci ile Lojistikçi firmalar arasında Tavşan kaç tazı tut sistemini uygulamayacaklar.”
Borcu Borç ile kapatmanın dahi geçinmelerine yetmediğinin altını çizen Kamyoncu esnafı kötü mazotun aracın pompasına zarar verdiğini vurgulayarak “Bizde istiyoruz iyi mazot kullanmayı ama yetmiyor. Kötü mazot arabanın pompasına zarar, motoruna zarar. Hatta aracın ömrü yarı yarıya düşüyor” şeklinde açıklama yaptı.
2007 model BMC marka kamyonuyla Nakliyecilik yapan Orhan C. ise vergi yükünün ağırlığı altında ezildiğini iddia ederek aracına, gelen akaryakıt zamlarıyla birlikte artık mazot koymadığını atık yağ tabir edilen 10 numara yağı kullandığını belirtti.
Oya KAYA – Nurcan GÜNEŞ