Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Durmazlar Makine işbirliğiyle üretimi gerçekleştirilen ilk yerli tramvay, İpekböceği 7-9 Mart tarihleri arasında İstanbul Expo Center’da düzenlenen Eurasia Rail 2013 Fuarı’nda sergilendi.
Bursa’nın ipekyolu’nun başlangıç noktası olmasından esinlenilerek İpekböceğini andıracak şekilde tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlanan yerli tramvayı önümüzdeki Haziran ayından itibaren Bursa raylarında görebileceğimiz bilgisi verildi.
Yüzde yüz Türk tasarımı
Yerli tramvay’ın tasarımını yapan Proje Direktörü M. Taha Aydın yüzde yüz yerli tasarım olan ve lisansıda Türkiye’ye ait olan İpekböceği’nin, bazı komponentlerin yurtdışından gelmesi nedeniyle yüzde yüz yerli üretimi olmadığını ifade etti.
Tramvayın Oturan 58 toplamda ise 282 yolcu kapasiteli olduğunu belirten Taha Aydın İpekböceği ile ilgili şu bilgileri verdi; “18 metre S şeklindeki virajdan dönebilecek kapasitede. 4 boğumlu, 5 modüllü bir araç. Tam doluyken yüzde 8,5 tırmanabilen. 3/2 doluyken araç yüzde 9 tırmanabilen çok kabiliyetli, çok kapasiteli dünyanın en iyi araçlarından bir tanesi diyebiliriz.”
İpekböceği ilkleri temsil ediyor
İpekböceği’nin Bursa raylarında çalışmaya başlamasının ardından başka illerde de ihaleye gireceklerini belirten Aydın, TİP onayı alan tramvay’ın her şeyiyle ilkleri temsil ettiğini ve Bursa’nın ilk referansları olacağını belirtti.
Türkiye içinde İpekböceği’ne çok yoğun bir talep olduğunu ifade eden Aydın, Avrupa standartlarında üretilen tramvay’ın ilk birkaç yıl Türkiye’de çalışacağını ve ardında küresel pazara sunulacağını belirtti. Arabistan ve Kuzey Afrika gibi ülkelerden yoğun talep olduğunu belirten Aydın ilk hedefin Türkiye pazarında başarılı olmak olduğunu belirtti.
Şehrin sembolü İpekböceği
Neden İpekböceği sorusunu yönelttiğimiz Aydın şu şekilde bir açıklama yaptı; “Caddelerde boy gösterecek tramvay’ın şehrin sembolü olması gerektiğini düşündük. Ayrıca estetikte olmalıydı. Birde tramvaylar genellikle çalıştıkları şehirlerin karakterini yansıtırlarmış. Dolayısıyla biz Bursa’yı nasıl sembolize edebiliriz diye düşündük. İpek yolu başlangıcı derken, ipek böceği aklımıza geldi. Ve tramvay’ı ipekböceğine benzettik.”
İpekböceği için “Devrim otomobil ne ise İpekböceği de devrim tramvay diyebileceğimiz bir araçtır” ifadesinde bulunan Aydın, yüksek tabanlı metro çalışmalarına da başladıklarını belirtti. Tasarım ve analiz evresinin tamamlandığını belirten Aydın, şuanda kalıpları yapılan metronun bir ay sonra imalatına başlanacağını ve İpekböceği gibi ilk olarak Bursa’da kullanılacağını ifade etti.
Toplu taşıma araçları artık elektrikli olmalı
Dünyada artık petrol üretme şansının kalmadığını ancak elektrik üretme şansının her zaman olduğunu ifade eden Aydın, toplu taşımacılıkta kullanılan araçların artık elektrikli araçlara dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizdi.
Nurcan GÜNEŞ