Temsa’nın hedeflerini, geleceğini, satış rakamlarını ve alternatif yakıt yakıtlı araçlarla ilgili konuştuğumuz Temsa Global Satış ve Pazarlama Müdürü Murat Anıl, üreticilerin CNG yatırımı yapması için önce ilgili kurum ve kuruluşların gerekli altyapıyı tamamlaması daha sonra da üreticilerin araçları piyasaya sürmelerinin daha doğru bir yöntem olduğunu ifade etti. “Şu ortamda CNG’li aracı müşteriye tavsiye etmek doğru değil”
CNG dolum tesislerinin artması ve dolum sürelerini kısaltıcı teknolojilerin gelişmesiyle CNG altyapısının oluşacağını söyleyen Anıl, “Tecrübelerimize dayanarak şu ortamda CNG’li aracı müşteriye tavsiye etmek doğru değil. Çünkü hiçbir alt yapı oluşturulmadan bu aracın yatırımını yapmak akıllı gelmiyor. Dolum tesisleri her yere kurulmalı. Sadece büyükşehirlere kurulması da çözüm değil. Yani ciddi bir altyapı oluşturulmalı. CNG’li araç alan esnaf dolum tesisi sıkıntısı yaşamamalı ki biz de bu araçları piyasaya sürelim. Temsa olarak CNG’li araçlarla ilgili ciddi çalışmalar içindeyiz. Kamu alımlarında ciddi anlamda CNG’ye yöneliş var. Bizde bu sektörle birlikte alternatif yakıtlı araçlar konusunda çalışmalarımız sürüyor”
“İhaleler ve engelli yasası ile sektör ciddi ivme kazandı“
Öngörüldüğü gibi bu yıl halk otobüsü satışlarının şehirlerarası otobüse göre daha iyi olduğunu belirten Anıl, yılsonuna kadar büyük otobüs satışlarının 1000’i bulabileceğini belirtti. Otobüs A.Ş. ihalelerinin otobüs satışlarına ciddi bir ivme kazandırdığını vurgulayan Anıl sözlerini şöyle sürdürdü: “Son yapılan teslimatlarla birlikte İstanbul trafiğinde çalışan Avenue sayısı 150 oldu. Yılsonuna kadar bu rakam ne olur pek kestirmek mümkün değil. Yapılması planlanan ihalelerle birlikte ciddi rakamlara ulaşacağımızı düşünüyorum. Ayrıca 2001/85 sayılı engelli yasası ile satışlar biraz daha hareketlenmiş durumda. Halk tipi otobüs işletmeciliği yapanların bazılarına buna hazır halde bazıları ise eski tip basamaklı otobüsleri kullanıyor. Temmuz ayından itibaren yumuşak bir geçiş ile esnafın bu yasaya itibar edecek dolayısıyla sektöre bir hareketlilik gelecek. İstanbul bu konuda lider. Kaliteli otobüslerle toplu taşıma yapılıyor. Diğer iller bu konuda İstanbul’u örnek almalı. Şehirlerarasında ise Safir ve Safir VIP satışları iyi gidiyor. “Rahat Hat” adıyla anılan Safi VIP ile ciddi rakamlara ulaştık. Şehirlerarası taşıma yapan birçok firmada Safir VIP otobüslerimiz hizmet veriyor. Küçük otobüste ise yakıt tasarrufunun öne çıktığı yerlerde Prestij otobüslerimiz tercih ediliyor. Yıl sonuna kadar küçük otobüs satışlarımız 2 bin adeti bulacağını düşünüyorum.” “2011’i baz alarak değerlendirme yapmak yanlış olur”
2012 yılının ilk 5 ayını değerlendiren Anıl, satışların beklenildiği gibi gittiğini belirtti. 2011’i baz alarak bir değerlendirme yapmanın yanlış olduğunu belirten Anıl, ”Geçen yıl kurumsal firmaların toplu alımları sayesinde rakamlar bu denli yükseldi. Bu yılın ilk 5 ayına baktığımızda ise rakamlar gayet iyi, beklediğimiz rakamlar. 2012 sonunda büyük otobüs pazarı 950 ile 1000 arasında tamamlanmasını planlıyoruz. Halk otobüsünde ise ihaleler ile birlikte 1000’e ulaşacağını düşünüyorum” dedi. “Temsa’da yarışın içinde”
İETT ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirten Anıl; körüklü, 12 metre ve CNG’li araçlar ile yarışın içinde olduklarını belirtti. Anlı, “İETT’nin ihalelerinde araçların iyi yada kötü olmasına bakılmıyor. Sadece fiyat odaklı bir ihale. Ama biz var gücümüzle çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki ihalelerden birini de biz alırız” şeklinde konuştu. Abdullah Karlıdağ www.tasimacilar.com 31.05.2012/14:52