2017 yılında bir önceki yıla göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 17 oranında artarken, otomobil ihracatı ise yüzde 24 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 1 milyon 333 bin adet, otomobil ihracatı ise 921 bin adet düzeyinde gerçekleşti.
OSD Başkanı Kudret Önen konuyla ilgili olarak “Bugün 29 milyar dolarlık ihracatı ve 1,7 milyona dayanan üretimi ile otomotiv sanayimiz, dünya üretiminin yüzde 2’sini yapar konuma geldi. Sektörde bundan sonra atılacak adımlar çok önemli; Avrupa’daki yeni otomotiv yatırımlarını çeken Orta Avrupa ve bazı Kuzey Afrika ülkeleri ile rekabet edecek, AR-GE ve teknolojik üstünlüğümüzü destekleyecek yeni teşvikler ile daha da büyüme imkânı var.” dedi.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2017 yılına ait Ocak-Aralık dönemi üretim, ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisinin lokomotifi otomotiv sanayii 2017 yılını üretim ve ihracatta tarihi rekorlar kırarak geride bıraktı. OSD’nin 2017 yılı Ocak-Aralık dönemi verilerine göre, otomotiv üretimi geçtiğimiz yıl yüzde 13 artarak 1 milyon 674 bin adede ulaştı ve yaklaşık yarım asırlık Türk otomotiv sanayisi tarihinin en yüksek seviyesine ulaşarak tarih yazdı. Otomobil üretimi ise 2017 yılı Ocak-Aralık döneminde, bir önceki yıla göre yüzde 18 artışla 1 milyon 121 adete ulaşarak yılı yine tarihi rekorla kapattı. Türkiye’deki otomobil üretimi aynı zamanda 2007-2017 yılları arası verileri karşılaştırıldığında tarihin en yüksek üretim sonucuna ulaşmış oldu.
OSD Başkanı Kudret Önen yaptığı açıklamada rekorlara imza atan Türk otomotiv sanayiinin tarihi başarısından duydukları gurur ve mutluluğa dikkat çekerek “Bugün 29 milyar dolarlık ihracatı ve 1,7 milyona dayanan üretimi ile otomotiv sanayimiz, dünya üretiminin yüzde 2’sini yapar konuma geldi. Yan sanayi ile birlikte ülkenin lokomotif sanayisi hafif ticari araç üretiminden sonra, son gerçekleşen yatırımlar ile, otomobilde de üretim üssü haline geldi. Sektörde bundan sonra atılacak adımlar çok önemli; Avrupada’ki yeni otomotiv yatırımlarını çeken Orta Avrupa ve bazı Kuzey Afrika ülkeleri ile rekabet edecek, AR-GE ve teknolojik üstünlüğümüzü destekleyecek yeni teşvikler ile daha da büyüme imkanı var.” dedi.
Otomotiv Sanayii Derneği’nin üretim ile ilgili rekor verilerine ek olarak 2017 yılında bir önceki yıla göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 17 oranında artarken, otomobil ihracatı ise yüzde 24 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 1 milyon 333 bin adet, otomobil ihracatı ise 921 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 20 artarken, Euro bazında ise yüzde 17 artış gösterdi. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 29 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 41 artarak 11.8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 39 artarak 10.5 milyar Euro seviyelerine yükseldi.
İç pazar 1 milyon adedin altında kaldı ama yerli otomobil satışları yükseldi.
Otomotiv Sanayii Derneği’ne ait 2017 yılı Ocak-Aralık dönemi verilerine göre, geçtiğimiz sene toplam pazar yüzde 3 oranında daralarak 980 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, otomobil pazarı ise yüzde 5 oranında daraldı ve 723 bin adet ile 2017 yılını kapatmış oldu. Türkiye pazarında ithal otomobil satışları yüzde 10 azalırken, yerli otomobil satışlarının yüzde 13 oranında artması dikkatleri çekti. Otomobil pazarındaki yerli payının artışında son dönemde devreye giren otomobil projelerinin önemli etkisi oldu.
Hafif ticari araç satışlarında artış var, ancak ağır ticari araç pazarında son 2 yılda yüzde 44 daralma endişe verici!
2016 yılına göre ticari araç pazarı ve hafif ticari araç pazarı yüzde 3 oranında artarken, ağır ticari araç grubunda ise pazar aynı seviyesini korudu. 2017 pazarına baz etkisinden arındırılarak bakıldığında, ağır ticari araç pazarında son 2 yılda yüzde 44 seviyesinde daralma yaşandığı görülüyor. 2015 yılına göre daralma, kamyonda yüzde 44, midibüste yüzde 36 ve otobüste yüzde 56 seviyelerine ulaştı.
Üretim ise, ticari araç grubunda 2017 yılında yüzde 3 artarken, hafif ticari araç grubunda yüzde 2, ağır ticari araç grubunda yüzde 23 seviyesinde artış gösterdi. Ağır ticarideki bu değişim baz etkisi kaynaklı olup 2015 yılına göre üretimde yüzde 32 azalma gerçekleşti.