Otomotiv dünyasında öncelikle Amerika kıtasında GM ile başlayan ortak platformda çok markalı üretim, 2000'li yılların başlarında Almanya'ya sıçradı. VW, aynı teknik platform üzerine sahip olduğu tüm markalar için üretim yapınca hem adet hem de karlılıkta rekor kırdı. Aynı teknik altyapı, aynı motor ve şanzımanlar grubun tüm markalarında başarıyla kullanılırken, rekabette zorlanan rakipler de aynı yöntemi uygulamak zorunda kaldı. Sonuçta görsel olarak farklıklar olsa da, teknik anlamda birbirinin ikizi çok sayıda model yolları doldurdu. Yaklaşan elektrik çağında, devasa yatırım maliyetleri yüzünden yeni ortaklıklar de benzer şekilde birbiri ardına açıklanmaya başlandı.
VW GRUBU ÖNDE
Elektrikli araçlara 50 milyar eurodan fazla yatırım yapacağını açıklayan VW Grubu, çatısı altındaki markalarla önümüzdeki 10 yıl içinde 15 milyon elektrikli araç üretmeyi planlıyor. Grup bu amaçla dünya çapındaki 130 fabrikanın Çin pazarı dahil olmak üzere 16 adedini elektrikli otomobil üretimi için ayıracak. Grup elektrikli araç üretimi için geliştirdiği MEB platformu üzerine tüm markaları için üretim yapacak. Boyu 5 metreye kadar olan elektrikli araçların üretimine izin veren platformu VW, isteyen her markaya satmayı planlıyor. Bir tedarikçi gibi davranan VW, üretim ne kadar fazla olursa fiyatların o kadar çabuk düşeceğine, devasa yatırımların hızlı geri döneceğini savunuyor.
FORD İLE ORTAK ÜRETİM
VW ile Ford bu amaçla büyük bir ortaklık anlaşmasına imza attı. Öncelikle ticari araçlarda başlayan ortaklıkla Volkswagen'in hafif ticari modeli Transporter, Ford Otosan Gölcük fabrikasında üretilecek. VW'nin MEB platformunu kullanan ilk marka da Ford olacak. VW'den alınan platformla üretilecek ilk elektriklinin 2023'te tanıtılıp, bir SUV olması planlanıyor. Ayrıca Ford, Güney Afrika fabrikasında Ranger ile ikiz kardeşi Amarok'u da üretip bu yıl satışa sunacak.
DOBLO ARTIK ÇOK MARKALI
Çok markalı Stellantis de ortak PSA EMP2 platformunu üzerine sahip olduğu tüm markalar için üretim planlıyor. Elektrikli modellerde ortak üretimle büyük bir maliyet avantajı sağlayacak grubun son açıkladığı model, Tofaş Bursa fabrikasında üretilen Doblo oldu. Beşinci neslinde İspanya Vigo fabrikasında üretilecek Doblo. Fiat dışında Citroen Berlingo ve Peugeot Partner'in kardeşi olacak. Elektrikli versiyonu da bulunacak olan yeni Doblo, sınıfındaki en önemli modellerden biri olarak yollara çıkacak.
BATARYADA RAKİPLER ORTAK
Elektrikli otomobillerde platform dışında en büyük maliyet kaynağı bataryalarda da rakipler maliyetleri düşürmek için sürekli yeni ortaklıklar kuruyor. Toyota Panasonic ile birlikte batarya üretimi yaparken, Alman üretici Mercedes ve Togg, Çinli Fararis ile kurduğu ortaklıkla batarya üretimine hazırlanıyor. Togg Gemlik tesisleri içinde 30 milyar TL yatırımla kurulan fabrika, 2025'ten itibaren 4. nesil süper pili üretip dünyaya satacak. 8 dk şarj ile 250 km menzile ulaşacak pil 700 km menziliyle de yeni ufuklar açacak.