Cetelem Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan ve aralarında Türkiye’nin de olduğu 8 Avrupa otomotiv pazarının mercek altına alındığı raporun bir yenisi TEB Cetelem tarafından Beşiktaş Foursesons’ta TEB Cetelem Genel Müdürü Paul Milcent, TEB Cetelem Satış ve Pazarlama Direktörü Sercan Büyükbayram ve HaberTürk köşe yazarı Hakan Özenen’in de katılımıyla açıklandı.
İleriki yıllarda hesaplı markalar dada revaçta olacak
Eskiden otomobil satın alma kararında önemli etkisi bulunan gösterişin ve sonrasında yeniliklere olan ilginin yerini maliyet düşürücü niteliklerin aldığını ortaya konulduğu raporda, ‘gereksiz‘ olarak nitelenen kimi yeniliklerin yerini araç ekonomisinin aldığı vurgulanıyor. Yani tüketiciler otomobilin satın alma fiyatını ve toplam maliyeti aşağıya çekecek faydalı yeniliklere artık daha fazla önem veriyor. Ayrıca, Avrupa’da 2008 yılındaki ekonomik konjonktürün kılı kırk yaran yeni bir müşteri tipi ortaya çıkardığı ifade edilen raporda, bu yeni müşteri tipinin artık en fazla cazip fiyatlardan etkilendiği belirtilerek önümüzdeki dönemde asıl başarıyı daha hesaplı araçları üreten markaların elde edeceği de tahmin ediliyor.
Avrupalı otomobil alırken önce fiyatına bakıyor
TEB Cetelem Satış ve Pazarlama Direktörü Sercan Büyükbayram tarafından basına sunulan raporda, elektrikli ve diğer alternatif enerjili araçların düşük işletme maliyetlerinden dolayı ilgi göreceği, otomobil alırken öne çıkan kriterler göz önünde bulundurulduğunda ise Avrupa ülkelerinde tüketicilerin yüzde 74’ünün aracın fiyatına, yüzde 60’ının kullanım masrafına ve yüzde 53’ünün ise teknik özelliklerine ve güvenliğine baktığı istatistiksel olarak belirtiliyor.
Türkiye’de 1000 kişiye 100 otomobil düşüyor
Açıklanan raporda, Avrupa otomotiv sektörünün 2007 yılının son rakamlarına göre 2012 yılında 13,7 milyon adetlik satış rakamıyla yüzde 23 oranında küçülerek gerileme yaşadığı gözlemlenirken, 2011 yılı verilerine göre ise İtalya 1000 kişi başına düşen 600’den fazla taşıt sayısıyla otomobil sahipliği oranı en yüksek ülkeyken, İngiltere’de 1000 kişiye 500 otomobil düşüyor. 1000 kişiye yaklaşık 100 otomobil düşen Türkiye ise yüksek büyüme potansiyeli ile dikkat çekiyor.
Türkiye 2020 yılında Avrupa’ya oranla daha genç bir nüfusa sahip olacak Avrupa’daki doymuş pazarların aksine Türkiye’nin genç nüfusuyla her yıl büyüyen bir pazara sahip olduğunun altının çizildiği raporda, 2020 yılına gelindiğinde yaşlanmış bir Avrupa nüfusuna karşın Türkiye’nin sadece yüzde 10’unun 65 yaş ve üzerinde olacağı belirtiliyor. Bu avantajın da Türkiye’yi geleceğin pazarlarından biri olarak öne çıkardığı da ifadeler arasında yer alıyor.
“Rapor ileriye dönük kararlar içinde ipuçları içeriyor”
Raporun otomotiv sektörünün mevcut durumunu analiz eden önemli veriler içerdiğine dikkat çeken TEB Cetelem Genel Müdürü Paul Milcent, “Avrupa ülkelerini kapsayan bu detaylı araştırma raporu sadece sektörün mevcut durumunu gözler önüne sermekle kalmıyor, sektörün ileriye dönük kararları için de önemli ipuçları içeriyor. Raporun otomotiv sektörünün tüm paydaşları açısından oldukça faydalı olacağını düşünüyorum” dedi ve TEB Cetelem olarak tüketici finansmanı sektöründeki liderliği sürdürmek için yeni ürünler ve uygulamalar ile sektöre yatırım yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Türkiye’de 2. El satışı çok daha yüksek
Satın alma alışkanlıkları incelenen 8 Avrupa ülkesinde tüketicilerin yüzde 62’si otomobilini bayiden alıyor. Özel şahıslardan otomobil alımında Ülker arası farklılıklar gözlemlenirken Türkiye’de bu oran yüzde 34 olarak belirtiliyor. Özel şahıslardan otomobil alma alışkanlığının yaygın olduğu ülkemizde, tüketicilerin yüzde 95’inin deneme sürüşü yapmadan satın alma işlemi gerçekleştirdiği de raporda özetleniyor.
Karar veriyoruz ama bir türlü satın alamıyoruz
Türkiye’de tüketici araç alırken, firmaların yaptığı indirim ve promosyonlara otomobil fiyatından daha fazla önem veriyor ve pazarlık yapmaya devam ediyor. Ayrıca raporda Türkiye’deki tüketicilerin araç satın almadan önce en çok internetten araştırma yaptığı da belirtiliyor.
Türkiye Avrupalıya göre daha talepkar
Avrupalı tüketicilerin yüzde 42’si otomobil bakım ve onarım işini bağımsız bir tamirhaneye veriyor. Ama Türkiye’de bakım ve onarım için tüketici firmalardan özel ilgili bekliyor ve otomobilinin bakım ve onarım için evinden veya işyerinden alınıp tekrar geri bırakılmasını talep ediyor.