Goodyear EMEA adına IPSOS tarafından Türkiye dahil 16 ülkedeki 25 yaş ve altı 6 bin 400 genç sürücü ile sürücülük üzerine anket yapıldı. Ankete göre en çok Türk sürücüler otomobil kullanırken cep telefonundan mesajlaşıyor, e-posta atıyor ve makyaj yapıyor. Araştırmaya göre ayrıca en çok kırmızı ışıkta geçen sürücüler yine Türkler.
Goodyear Şirketi’nin IPSOS işbirliği ile gerçekleştirdiği araştırmanın, genç sürücülerin yol güvenliği ile ilgili farkındalık, fikir ve tecrübe seviyelerini daha iyi anlamak amacıyla yapıldığı belirtildi.
Toplamda 6 bin 400 katılımcı ile Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Polonya, Rusya, İspanya, İsveç, İsviçre, Güney Afrika, Türkiye ve İngiltere’de 18-25 yaş arasındaki genç sürücülerle görüşmeler yapıldığı belirtilirken, katılımcılara; Sürüş Eğitimi, Yoldaki Davranışlar, Yaşam Odağı, Toplumsal Odak, Kış Mevsimi için Hazırlık gibi 5 ana maddede 20 farklı soru sorulduğu bildirildi.
23 Temmuz ile 17 Ağustos 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmada, gençlerin yüzde 68’inin arkadaşlarının araç kullanırken cep telefonu ile konuştuğunu, yüzde 62’sinin de arkadaşlarının araç kullanırken mesajlaştığını, e-posta attığını veya internette gezindiğini gördüğünü söylediği ifade edildi.
Türkler araç kullanırken mesajlaşmak, e-posta atmak veya internette gezinmek için akıllı telefonlarını en çok kullanan grupta yer alırken, Türk katılımcıların yüzde 78’i arkadaşlarının bunu yaptığını gördüğünü belirtti. Türk gençleri yüzde 57 oranında araç kullanırken makyaj yapmak, saç düzeltmek gibi aktiviteleri gerçekleştirirken, İngilizler yüzde 20 ile en alt sırada yer aldı.
Genç sürücüler yol hakkı vermede de erkeklerde yüzde 26, kadınlarda ise yüzde 19 oranı ile sınıfta kalırken, Almanların sarı ışıklarda hızlanarak geçmede yüzde 85 ile başı çektiği belirtildi. Türk gençlerinin yüzde 28’i de kırmızı ışıkta geçtiğini ifade etti. En iyi yol davranışına sahip genç sürücüler Belçikalı, Çek ve Fransız olanlar; kırmızı ışıkta geçme oranları sırasıyla yüzde 8, yüzde 8 ve yüzde 6 olarak belirtildi.
Genç sürücülerin yüzde 84’ünün ehliyet sınavını ilk seferde geçtiği belirtilen araştırmada erkeklerin ehliyet sınavında kadınlardan daha başarılı olduğu belirtildi. Ayrıca, araştırma ülkeler arasında da büyük farklar gözlemlendiğine dikkati çekerken, Türkiye’deki gençlerin yüzde 54’ten fazlasının teorik sınavda ilk seferde başarısız olurken, bu oranın Çeklerde yüzde 5 ve İtalyanlar ile Almanlarda yüzde 8 olarak gerçekleştiği belirtildi. Polonya yüzde 59 oranı ile direksiyon sınavında başarısız olmaya en meyilli ülke ilan edilirken, Belçika ve Hollanda'nın da Polonya’yı takip ettiği bilgisi yer aldı.
“Gece sürüşünde eğitim eksiği var”
Genç sürücülerin yüzde 49’u gece sürüş konusunda eğitimli değil ve bu, derslerin çoğunun gündüz yapıldığı düşünülürse çok şaşırtıcı değil. Araştırma da, Rus, Çek ve Türk genç sürücülerin sırasıyla yüzde 76, yüzde 75 ve yüzde 72 ile en eğitimsiz ve hazırlıksız olan gençler olduğu ifadeleri yer aldı. Danimarkalı ve Alman sürücüler ise eğitim almalarına rağmen bunun öğrenmedikleri bir teknik olduğunu ifade etmişler.
“Türk gençlerin yüzde 59’u arabasını ‘en iyi arkadaşı’ olarak görüyor”
Araştırmada yeni ehliyet almış sürücülerin neredeyse yarısının, gidecek belirli bir yer olmaksızın keyif için dolaşmaktan zevk aldığı belirtilirken, Rus, Polonyalı, Türk ve Güney Afrikalı gençlerin bu şekilde en çok gezen ve en yüksek adrenalini hisseden grup olduğu belirtildi. Bazı genç sürücüler için arabaları büyük bir bağlılık hissettikleri bir obje olmanın yanında gerçekten onların ekürisi/en iyi arkadaşı: Türk gençlerinin yüzde 59’u ve Güney Afrikalı gençlerin yüzde 56’sı bu fikre katılıyor.