Yeni Teşvik Paketi ve Lojistik Beklentiler

Yeni teşvik paketi ile Türkiye’nin her bölgesinin, il bazında kalkınması amaçlanmıştır.

Yeni Teşvik Paketi ile 2023 yılında yani Cumhuriyetimizin 100. Yılında “En Büyük 10 Ekonomiden biri olmak”, “500 Milyar Dolar Mal İhracatı” ve “25.000 Dolar kişi başına milli gelir” hedeflerinin gerçekleşmesine katkıda bulunacak özel sektör yatırımlarının teşvik edilmesi ve desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Bu teşvik paketinin sonucunda aşağıdaki öngörüler veya beklentiler yapılabilir mi?

•   Sadece belli başlı illerden Türkiye’ye veya belli başlı iller arasındaki yük hareketi yerine Türkiye’nin her ilinden her iline daha fazla ve belki de daha dengeli yük akışının olması.

•   “25.000 USD kişi başına milli gelir” hedefinin gerçekleşmesi durumunda insanların daha çok şey satın alabilecek olması (araba, beyaz eşya, elektronik eşya, tekstil, ev, diğer tüketim).

•   Sadece belli başlı iller dışında birçok ilimizin daha fazla ihracat yapabilmesi.

Bu öngörülerin öncesinde (üretim öncesi), icra edilmesinde (üretim) ve sonrasında (satış ve dağıtım); birçok lojistik hareket olacaktır. Yeni Teşvik Paketi, bu lojistik hareketleridestekliyor mu?

Türkiye’nin her ilinden yapılacak ihracat taşımalarını destekleyecek dış ticaret lojistiğineyönelik bir teşvik var mı?

•   TUSİAD tarafından PwC Türkiye’ye hazırlatılan “Türkiye'de Dış Ticaret Lojistiği: Maliyet ve Rekabet Unsurları Raporu”, 14 Mart 2012 tarihinde yayınlandı. PwC’nin sunumunda “Firmaların lojistik performansları ve dış ticaret işlemlerinde katlandıkları masraflar, büyük ölçüde ülkenin taşımacılık altyapısına ve lojistik sektörünün etkinliğine bağlıdır.” tespiti yapılmakta ve “Bu hedefe ulaşılması ve bu süreçte Türkiye’deki firmaların rekabet güçlerinin korunması için ulaştırma altyapısının ve lojistik hizmetlerinin kapasite ve kalite olarak bu yoğunluğa hazır olması gerekmektedir.” denilmektedir.

•   TÜİK’in “Yollara Göre Dış Ticaret (USD)” verisine göre Türkiye’nin 2011 yılındaki toplam ithalat ve ihracatın % 55’i deniz yolu, % 25’i kara yolu, % 8’i hava yolu ve %1’de demir yolu ile yapılmıştır (2012 yılının ilk iki ayı için de benzer durum). Sadece ihracat olarak bakıldığında ise % 55’i deniz yolu, % 37’s kara yolu, % 6’si hava yolu ve %1’de demir yolu ile yapılmıştır (2012 yılının ilk iki ayı içinde benzer durum).

•   T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın “Mart 2012 – Ekonomik Görünüm - Hizmetlerin Ticareti” çalışmasına göre 2011’de Türkiye’nin taşımacılık geliri 11.108 Milyon USD ve taşımacılık gideri ise 8.611 Milyon USD (2010 yılında taşımacılık geliri, 9.586 Milyon USD ve taşımacılık gideri 8.104 Milyon USD) olup Turizm’den en sonra en büyük ikinci kalemdir.

•   Türkiye’nin uluslararası kara yolu taşımaları için hem ihracatçılara hem de dış ticaret lojistiği hizmeti veren firmalara (sadece nakliye değil) ne tür teşvikler verilebilir?

Türkiye’nin her ilinde artacak tükletimi destekleyecek yurt içi lojistik faaliyetlere yönelik(Hem üretici veya satış firmalarına hem de lojistik firmalarına) ne tür teşvikler olabilir?

Yeni Teşvik Paketi’nde lojistik ile ilgili ne tür teşvikler vardır?

Detaylarına ulaşamadım veya bulamadım (elinde olan varsa ve gönderebilirse sevinirim) ancak T.C. Ekonomi Bakanlığı– Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye G.M.’ğü tarafından 06.04.2012’de yapılan “Yeni Teşvik Sistemi – Yatırımlarda Devlet Yardımları” sunumuna göre lojistik ile ilgili olabilecek teşvikler, aşağıdaki belirtilmiştir.

•   Demiryolu ve denizyolu ile yük veya yolcu taşımacılığına yönelik yatırımların 1., 2., 3., 4.,5. bölgelerde yer alması durumunda 5. Bölge desteklerinden yararlanacaklardır.

•   “Demiryolu ve Tramvay Lokomotifleri ve/veya Vagon İmalatı” ve “Liman ve Liman Hizmetleri” yatırımları, Büyük Ölçekli Yatırımlar içinde gösterilmiştir.

Yeni Teşvik Paketi, Türkiye’nin lojistik hareketini desteklecek midir? Örneğin (Yeni Teşvik Paketi’nde belirtilenlerin haricinde);

•   “Yer tahsisi” teşvikleri; “depo” veya “lojistik merkez” veya “dağıtım Merkezi” gibi lojistik yatırımları destekleyebilir mi?

•   “Vergi indirimi” teşvikleri; “yurt içi veya yurt dışı taşımalarda yakıt üzerindeki ÖTV ve benzeri vergileri” destekleyebilir mi?

•   “Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği” teşvikleri, lojistik faaliyetler ile ilgili yatırımlarda istihdam edilecek personele uygulanabilir mi?

•   “KDV İstisnası” veya “ Faiz Desteği” teşvikleri, lojistik faaliyetler için yapılacak yatırımlarda uygulanabilir mi?

•   Yurt dışında lojistik faaliyetleri kolaylaştırmak için hedef ülkelerde yatırım yapan firmalar (ihracatçı, üretici, lojistik, nakliye vs desteklenebilir mi? Örneğin; Çin Hükümeti’nin Pire Limanı’na yatırım yapan COSCO’yu desteklemesi gibi.

•   “Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek lise eğitim yatırımları”, “Lojistik Meslek Liseleri” gibi lojistik faaliyetlere personel katkısı sağlayacak yeni okullar için kullanılabilir mi?

Saygılarımla,
Oruç KAYA
O2 Lojistik Yönetim Danışmanlık
Phone : 0216 641 93 20
GSM : 0532 791 69 62

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Makaleler Görüş Ve Yazılar Haberleri

İş Güvenliği Nedir? İş Güvenliğinin Önemi Nedir?
Karayolu Taşımacılığı Nedir? Avantajları Nelerdir?
Almanya Minivan Nakliye Çözümü
Afet Durumlarında Takograf Kullanımı!
Ulaşımda yakıt tasarrufu mümkün mü?