Malûm, 16-18 Mayıs arasında anılan sempozyum Ankara’da yapıldı. Emeği geçen herkese candan teşekkür etmek gerek. Daha önce Rektör Yrd. Sn. Prof.Dr. Süleyman Pampal zamanında, Gazi Üniversitesi’nde 10 yıl kadar yapılan bu etkinliklere, hemen her yıl katılmaktaydım. Etkinlik, 3. yıldır Emniyet Genel Müdürlüğü lokomotifliğinde yapılıyor. Ben bu sonuncuya katıldım. 1 sözlü, 5 de poster sunumlarım vardı.
TOFED Başkanımız Sn. Mehmet Erdoğan da güzel bir bildiriyi, güzel bir şekilde sundu: “Otobüslü kazalar, sebep-sonuç ilişkileri ve çözüm önerileri”
Bakanlarımızla, müsteşarımızla sohbetler
İlk gün, sergi salonundaki TOFED standını da birlikte gezen İçişleri Bakanımız Sn. İdris Naim Şahin ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sn. Binali Yıldırım ile Müsteşar Yardımcımız Sn. Talat Aydın ile kısa bir sohbetimiz oldu.
Sn. Aydın, Ulaştırma Dünyası gazetemizi işaret ederek, Bakanlarımıza bilgi verdiler:
“-Ahmet Bey, bu gazetede, her hafta trafik güvenliğine ilişkin yazılar yazar...”
Ben de kendilerine teşekkür ederek, ekledim: “-Ah bunlar bir de Sn. bakanımıza erişse de; görüşlerimiz, önerilerimiz dikkatlerine ulaşsa...” dedim.
Sn. Yıldırım’dan cevap: “-Geliyor, geliyor ve okuyorum...”
Teşekkür ettim ve Sn. Şahin de, ‘çalışmalarımızdan ötürü’ kutladı ve ayrıldılar.
Biz, anarşist mi kaldık?
Toplumumuzda, -herkes gibi olmayan, düşünmeyen, davranmayanlara- mecaz da olsa takılırlar: “Anarşist!”
Benim işleyerek sunduğum; yol kusurlarına, kötü yönetimine-denetimine, kullanımına dair fotoğraflarımla desteklediğim 6 adet ve Başkanın 1 adet bildirilerimizin dışında, “yol kusurları” konulu hiçbir sunum olmadığını üzülerek gördüm. Resimler, Başkanın bildirisini de destekliyorlar.
‘Diğer değerli sunuculardan farklı olduğumuza göre, bizlere de böyle denilmiş midir, acaba?’ diye meraktan, kendimi alamıyorum. (Sn.Başkan Erdoğan beni hoşgörsün, lütfen...) Bildiri fazlalığı ve yolu kullanana odaklanmak
155 adet bildiri sunulmuş; 85’i sözlü, 50’si poster imiş (gerisini anlayamadım, 20 eksik var).
Bildirilerin çoğunluğu, yolu kullananlara odaklı idi; sürücü, yaya ve yolcu.
Yanlış istatistik ve yanlışlar zinciri
“Yalan Söyleyen Tarih Utansın” kitabının adı gibi, “Yalan Söyleyen İstatistik Utansın” durumunda olduğumuzu tekrarlıyorum.
Aslında bir açıdan destekleniyoruz: Değerli polis camiamızdan, katılımcılardan bir bölümü, yıllık trafik ölü sayımızı; istatistiklerdeki gibi söylüyorlar: 4 bin civarı. Diğer kısım ise ‘10 binden aşağı değil’ diyorlar. Biz de 10-12 bin diyoruz.
Yol kusurlarını gör(e)memek, göster(e)memek, “kör atın, kör kazık etrafında dönmesi” gibi şimdiki olduğumuz çözüm yerine kördüğüm halinde tutar.
Sonuç Bildirgesinde de yollarımızın kusurlarının varlığına, çözümlerine dair tek kelime göremeyince, bu üzüntüden, endişeden kendimi alamadım. (Sürecek) ...
Ahmet Türkoğlu