Marmaray; İstanbul Boğaz geçişi hariç, mevcut banliyö hattının güzergâhı üzerinde hizmet veriyor. Şimdilik sadece Kadıköy ile Kazlıçeşme arasındaki 13.5 kilometrelik yeraltı bölümü aktif oldu. Haydarpaşa- Pendik arasındaki 62.5 kilometrelik kısmı ise resmi açıklamalara göre iki yıl sonra açılacak. Açılan istasyonlar ise Kazlıçeşme, Yenikapı, Sirkeci, Üsküdar, Ayrılıkçeşmesi ve Söğütlüçeşme… Proje tamamlandığında Gebze-Halkalı arası 105 dakika, Bostancı- Bakırköy arası 37 dakika, Söğütlüçeşme-Yenikapı arası 12 ve Üsküdar-Sirkeci arası 4 dakika.
Raylı tüp geçit projesinin mimarı Abdülhamid Han’ı rahmet ve saygıyla anıyor, projede emeği geçenlere bir İstanbullu olarak ayrı ayrı teşekkür ederek yürekten alkışlıyorum. Açılışın Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90’ıncı yıldönümüne denk gelmesi de ayrı önem arz ediyor. Ancak gözlerden kaçan önemli bir konuyu gündeme getirmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Bu bir hizmet ve hizmette en iyi sonuca ulaşmak için tüm olasılıkları gözden geçirmek gerekir!..
İETT, yolcuların Marmaray’a ulaşımında 5 yeni güzergâh belirledi. Belirlenen güzergâhlardan Yenikapı-Aksaray hattında 10 dakikada bir sefer gerçekleştiriliyor. Diğer hatlar ise; Halkalı-Yenikapı, Zeytinburnu Metro-Kazlıçeşme, Cevizlibağ-Kazlıçeşme ile Yenibosna Metro-Kazlıçeşme. Yoğunluğun bu hatlarda olacağını tahmin eden İETT, güzergâhta 30 otobüsü hizmete koydu.
İlk gün taşınan yolcu sayısının 300 bin kişi olduğu bildirildi. Bu sayının 1 milyonu geçeceğini tahmin ediyorum. Trafik sorununa çözüm olarak hayata geçen Marmaray projesi, ileride daha büyük sorunları da beraberinde getirecek eğer önlem alınmazsa!.. Ben Karadenizliyim. Bölgemizde dereler boldur. Yüksek tepelerden doğan sular, aşağıya doğru şaha kalkar. Irmaklar ile birleştiği zaman ise taşkınlar olur. İşte buradaki ırmaklarımız tali yollarımızdır.
Marmaray istasyonları 4 dakikada bir yolcu akınına uğrayacak. İki kıtayı 4 dakikada geçen insanlar, gidecekleri X noktasına 1-1,5 saatte bile ulaşamayacak. Çünkü yan yollar bunu kaldırmayacak!.. Toplu taşıma araçları seferlerini zamanında yapamayacak. İleride Marmaray için vay vay demeden lastik tekerlekli araçlar için de önlem alınmalı. Önlem ne derseniz? Ya metrobüslerde olduğu gibi İETT ve özel halk otobüsleri için tercihli yollar oluşturulup EDS ile denetlenmeli, ya da yeni yollar yapılmalı!.. Yeni yolların yapılması ekonomik boyutlarda göz önüne alındığında zor olacağına göre mevcut yollardaki sağ şeritler toplu taşıma araçlarına tahsis edilmeli!.. Yakıt ve zaman kaybının önüne geçilmiş olur. Bu sayede ülkemiz ciddi anlamla ekonomik kazanım elde eder.
Göksal PURTULOĞLU