TÜİK tarafından 14 Şubat 2013 tarihinde açıklanan “Nüfus Projeksiyonları” verilerine göre Türkiye nüfusunun 2023 yılında 84 Milyon ve bunun yarısının da 34 yaşın üzerinde olması beklenmektedir. Ayrıca; TUİK verilerine göre 1980 – 2000 yılı arası canlı doğan çocuk sayısı, 22.824.778 ve 2023 yılındaki nüfusun % 20-25’ini bu çocuklar (vefat edenler, çalışamayacak olanlar hariç) oluşturacak. 2023 yılında Türkiye nüfusunun yarısı, 1989 yılından önce ve sonra doğumlu Y ve Z Kuşakları'dır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 yılı hedeflerini bu kuşaklar gerçekleştirecek (sahada veya ofiste çalışanlar, tüccarlar, akademisyenler, doktorlar, öğretmenler, politikacılar, reklamcılar, askerler, hakimler, polisler, fırıncılar, inşaat işçileri, çiftiçiler, manavlar, fırıncılar, Lojistikçiler...) ve sonrasını yönetecek (özellikle 1980 – 1985 doğumlular).
Ben 52 yaşında olacağım. Birçok lojistik (kısaca lojistik zira bütün faaliyetleri yazarsam yazım çok uzun olacak) şirketlerini yönetenler ya benimle aynı yaşta ya da benden yaşlı olacak.
Hala çalışacak mıyız? Yoksa emekli olup hayatın geri kalan zamanının keyfini mi çıkarmaya çalışacağız?
Y Kuşağı; internet ve çok kanallı televizyon ile büyüdü, yüzyüze görüşme yerine sanal görüşmeyi de tercih ediyor, sabırsız, kendine güven duyguları yüksek hatta ilk çalışma yıllarında hemen yönetici pozisyonuna yükselmek istiyor, sadakat duyguları zayıf, hızla iş değiştirebiliyor, kariyer ve gelişimleri için her türlü talepte bulunmaktan çekinmiyor, kendiişlerini yapmayı özgürleşmenin bir adımı olarak benimsiyor, dikte eden ve yönlendirmeye çalışan yerine gelişimlerine katkıda bulunacak ve koçluk yapabilecek yöneticilerle çalışmayı tercih ediyor, yaratıcılıklarını ve bağımsız düşünceyi destekleyen ortamları tercih ediyor, aile ve iş yaşantısını dengelemeyi benimsiyor,“iş, iş, iş ve sonra öl” yerine işten keyif almak istiyor, sanılanın aksine para yerine kariyer ve gelişim odaklılar, uzaktan çalışma veya yarı zamanlı veya kısa sureli kontrat esaslı çalışma alternatiflerine sıcak bakıyor, bireysel hedeflerini şirket hedeflerinden önde tutuyor, 08 – 17 çalışmak yerine daha esnek ve ofis dışından çalışmak istiyor, iş görüşmelerinde daha sorgulayıcı ve daha talepkar olabiliyor, daha fazla şeffaf ve adil iş ortamı istiyor.
Özellikle 2000 doğumlu olanlar (benim oğlu dahil), “140 karakter” içinde hareket ediyor, sayfalar dolusu okumayı ve yazmayı sevmiyor, az kelime kullanarak derdini anlatmak istiyor, “dilin kemiği yok” sözüne uygun düşündüklerini pat diye söyleyebiliyor, çok basit ve sade düşünüyor, bürokrasiyi ve bürokratik davranışları sevmiyor, prosedürleri sevmiyor, kurallarla araları iyi değil ve sıkıntıya gelemiyor, sürekli iletişim halinde olmak istiyor.
“Seni seviyorum” ya da “ayrılmak istiyorum” gibi duygu yüklü mesajlar bile sanal kanallardan gönderiliyor, beğenilmek için “facebook” pozu geliştiriliyor ve bunu yayınlanabiliyor.
“Y” ve “Z” Kuşağı’na yaklaşmak ve seslenmek kolay değil. Onlar, kendilerine güveniyor, rahatlarına düşkün ve hızlı yaşıyor.
Oruç KAYA
O2 Lojistik Yönetim Danışmanlık
Phone : 0216 641 93 20
GSM : 0532 791 69 62