Başlığımıza bakıp da bu muayeneye karşı olduğumuzu düşünmeyin sakın!..
Bilindiği üzere TÜVTÜRK; Periyodik araç muayenesi, yola elverişlilik muayenesi, tadilat sonrası muayene, zorunlu muayene ve egzoz gazı emisyon ölçümü yapmaktadır. Özel otomobillerin muayenesi 2 yılda bir yapılırken ticari araçların muayenesi her yıl düzenli olarak yapılmaktadır.
Ticari araç sahiplerinin bu konuda mağdur olmaması için TÜVTÜRK önemli bir adım atarak gece bazı istasyonlarında gece mesaisini başlattı. Bu sayede ise ticari araç sahipleri iş ve zaman kaybı yaşamadan araçlarının periyodik muayenelerini gece yaptırmaya başladı.
İstanbul’da 2075 özel halk otobüsü ve 600 Erguvan olmak üzere toplam 2500’in üzerinde taşıt ile toplu taşıma hizmeti verilmektedir. Çağdaş, konforlu, güvenli ve kaliteli hizmet sunma yarışında olan özel halk otobüsü işletmecileri, yaptıkları araç yatırımları ile Avrupa’nın bile önüne geçmiştir. Bugün özel halk otobüslerinin yaş ortalama ise 3 civarındadır. Önümüzdeki dönemlerde ise yeni araç yatırımlarıyla kalan araçların yenileneceğini düşünmekteyim.
İşim gereği mesaimin büyük bir bölümünü özel halk otobüsü işletmecileri ile geçiriyorum. Onların serzenişleri bu makaleyi yazmama vesile oldu. İETT’nin 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yapacağı yaklaşık 2 ay sürmesi beklenen teknik muayene, esnafı bir hayli sıkıntıya sokacak. Çünkü otobüsler mesai saati içerisinden hattan çekilip belirli guruplar halinde Avrupa yakasındakiler Edirne Kapı ve Ayazağa Garajında, Anadolu yakasındakiler ise Anadolu Garajında teknik muayeneden geçecek. Ne şahsım, ne de esnaf yapılan bu muayeneye karşı değildir. Ancak bizim dile getirmek istediğimiz olay, ortadaki sıkıntılardır.
Randevu sistemi ile bu teknik muayene gerçekleştirilmekte ancak bunun gece ve ya gezici servisler ile yapılmasının daha doğru olacağını düşünmekteyim. Düşünün aynı hattan 5 otobüsü muayene için çektiğinizi…
Otobüs o gün en az 3 seferden mahrum kalacak. Bunda da ciddi bir gelir kaybı yaşayacak. Sarıyer’deki bir otobüsün ise Ayazağa Garajına gidip gelmesi için kat edeceği yol ise ortalama 70 Km’dir. Vatandaşın mağduriyetine gelince, otobüs hattan çekildiğinde yerine başka bir araç konamayacak. Dolayısıyla 15 dakikada bir olan sefer sayısı 30 dakikaya çıkacak. İşte burada da yolcu mağdur olacak. Bütün bunların önüne geçmek için İETT’ye bir çağrım var. Ya gece mesaisi başlatın otobüsler gece teknik muayeneden geçsin ya da gezici mobil istasyonlar oluşturun.
Göksal Purtuloğlu