Uluslararası katılımcıların da olduğu Şura, Ulaştırma Bakanlığımızın önderliğinde; pek çok kişinin, grubun; hazırlık çalışmalarını yaptıkları, çok ön raporların hazırlandığı, özetlemelerin yapıldığı, baştan sona çok büyük emeklerin verildiği, en iyi’nin amaçlandığı bir etkinlik oldu. Bunun için, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım şahsında herkese tebrik ve teşekkürlerimi bir borç bilirim.
Amaç gerçekleşti mi?
‘Mükemmelliğin sınırı yoktur’dan bakıldığında, bu sorunun cevabı; “kısmen” dir.
Karayollarında Ulaşımdan bahsedilen yerde, görülen eksiklikler bizce şunlardı:
1. EGM- Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı,
2. TOFED şahsında “Yolcu Taşımacıları”,
3. UND Şahsında, “Uluslar arası Yük Taşımacıları”,
4. Yurtiçi Yük Taşımacılarını temsilen Tüm Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifleri Merkez Birliği,
5. Kargo Taşımacıları,
6. STK lar ve içinde bizim YTGK_DER (Yüksek Trafik Güvenliği Kurumu Derneği,
7. Basın Konseyi; Basın kapsamında ajanslardan, gazetelerden kişiler.
Gerekçelerine bakalım mı?
1. EGM; ‘sadece yol kullanıcılarını+taşıtları denetlemek görevlisi’ olarak mı görüldü? Halbuki “yolların güvenlik şartlarını taşıyıp-taşımadığını” denetlemek de, sağlatmak da görevleri içindedir.
2. TOFED, ülkemizdeki yolcu taşımacılarının en büyük ve yaygın temsilcisidir.
3. UND; -en bilinçli- ve modern trafik ülkelerinden tutun- bizimki ve daha geri trafik ülkelerine kadar taşımaları olan, bu alanda bizlere BTA (bilgi Toplama Ajansı) gibi de olabilecek kurumdur. Yol ortaklarımızdandır, Tehlikeli Madde de taşırlar. Geçtikleri/vardıkları ülkelerle –kendileri şahsında, ama ülkemize yönelik- karşılaştıkları sorunlar vb vardır.
4. Yurtiçi Yük Taşımacılarının hangi sorunlarının, hangi trafik ve yol güvenliği tehlikelerini anlatmalı ve çözüm önerilerini yapmalı idiler.
5. Bu alandaki STK lar ve içinde bizim YTGK_DER, bu alanda faydalı çalışmalar uğraşındadırlar. YTGK-DER, Kaza Sonrası Hukukundan-Kaza Öncesi Hukukuna Varmak ve Okulöncesinden-Polis Adaylarımıza, geniş bir yelpazede, en doğru verme çabasındadır.
6. Basın; çok geniş alanda, çok çeşitli trafik facialarını görüntüleme ve haberleştirme çalışmaları yapmaktadır.
Mevzuat Eksikliğimize Yabancıların Bakışı
Bundaki eksikliğimizi, onlar da fark etmişler. Uzman katılımcılar, dinledikleri diğer oturumlarda söz alarak, bunu dile getirdiler.
Demek istiyorlar ki; “BAŞARIYI PROGRAMLAMIYORSANIZ, BAŞARISIZLIĞI PROGRAMLIYORSUNUZ” gerçeği ışığında, “SİZ BAŞARISIZLIĞI POROGRAMLIYORSUNUZ. BU İŞİN BAŞARI PROGRAMI=İYİ BİR TRAFİK MEVZUATIDIR.”
Mevzuat eksikliği+yanlışlığı ve bundaki ısrar; benim sürekli bahsettiğim, makalelerimde ve Karayolu ve Trafik Güvenliği Sempozyumlarında belgelendirerek, seslendirdiğim bir konudur. Trf. Yasasında+Yönetmeliğinde; -görevli gibisine- adları geçen kurumların sözde görevleri hakkında iyileştirme önerilerim mevcuttur.
Bu konuda konferanslar verebilirim. İddiamın, içi doludur!
Bizim, bu işle görevli, yetkili ve dolayısıyla –etkisi olabilecek- kişilerimiz, henüz bunun ayırdında değiller. Bu mevzuatınsekreteryasının Em. Gn. Müd.lüğünde olması, en büyük sıkıntı kaynağıdır. Trafik Hizmetleri Başkanlarımızın sıkca değişmeleri, -trafiğin içinden gelmemelerindeki çoğunluk- “aman fazla görev üstlenmeyelim ve kamu kurumlarına da fazlaca yüklenmeyelim” sonuçlarını ve bunların da kötü sonuçlarının hepimize yansımasını doğurmaktadır.
Ayrıca müzikli eser/uyarlama tarzında bu konuları işleyen mesajlarım da oldu, eğitimlerde, hedef kitlelerimizle de okuduk.
1- TRAFİK KANUNU YAZSAM YENİDEN, BÜTÜN SORUNLARI ÇÖZÜMLER GİDER, KİMİ BENİM GİBİ UYAR GÖNÜLDEN; PEKÇOK SUÇLU İSE USLANIR GİDER…
2- BANA TRAFİK KURALINDAN BİLGİLER SÖYE, DEVLET! UY SEN DE! ELLERİN ÜLKESİNDE, SİSTEMİ GÖR DE; UYGULA BİZDE!..
3- YOLLARA KURAL KOYSAN, GÖRÜP DE UYSAK DİYE, KURALIN YOK, HEP SUÇLARSIN;”CANAVARSIN!” DİYE LEVHA, IŞIK ÇİZGİLER, BİZE YOL GÖSTERİRLER, UZMANLAR YOK OLALI, YOLLARDA TÜKENİRİZ!...
Devam edecek…
Ahmet TÜRKOĞLU
www.tasimacilar.com