Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bulgaristan’da mevkidaşı Nikolay Sabev ile bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından, ortak bildiri imzalandı. Temaslarının ardından Kapıkule Sınır Kapısı’nda açıklama yapan Karaismailoğlu, Bulgaristan geçişli olan karayolu kapılarında yaşanan sıkıntıların öncelikleri konuların başında yer aldığını söyledi. Hamzabeyli ve Kapıkule Sınır Kapılarında aşırı derecede yoğunluk olduğunu belirten Karaismailoğlu, kapasitelerin artırılması ve buradaki şartların iyileştirilmesi konusunda mutabık kalındığına dikkati çekti.
İLAVE GEÇİŞ KAPILARIN YAPILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR VAR
Kısa vadede kapılardaki geçiş kapasitelerinde yüzde 30’lara varan artışların yapılacağını açıklayan Karaismailoğlu, “Ayrıca, kalıcı olarak da ilave geçiş kapılarının yapılması konusunda da önemli çalışmaları var. İnşallah 6 ay içerisinde bu kalıcı kapıların yapılması ve önemli gelişmeler yaşanacağı noktasında kendileri ile hemfikir olduk. Karayolu transit geçişlerinde olsun, ikili geçişlerde olsun Bulgaristan ile iyi ilişkilerimiz devam edecek ve buradaki taşımacılarımızın yaşadığı sorunları minimuma indirmek için elbirliği ile çalışacağız. Bu konuda hemfikir olduk” dedi.
ÇERKEZKÖY-KAPIKULE HIZLI TREN HATTINDA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR VAR
Kapasite, ihracat rakamları, üretim ve tüketim arttıkça bu lojistik hareketlerin de artarak devam edeceğini dile getiren Karaismailoğlu, şöyle devam etti:
“Yani bugünkü sayıların çok daha üzerine çıkacak. O yüzden hem karayolundaki kapasiteyi artırmamız gerekiyor hem de karayoluna alternatif güzergahları da faaliyete geçirmemiz ve oradaki kapasiteleri de artırmamız gerekiyor. Özellikle demiryolu ve denizyolunu aktif olarak kullanmamız gerektiği konusunda da hemfikir olduk. Mevcutta kapasitesi çok düşük olan demiryolu taşımalarında da çok önemli çalışmalar yapacağız. Çerkezköy-Kapıkule Hızlı Tren hattında da önemli çalışmalar var. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde Çerkezköy-Kapıkule kısmını faaliyete alacağız. Çerkezköy-İstanbul arasında da hem ihale hem de yapım çalışmalarımız hummalı bir şekilde devam ediyor. Bu lojistiğin gelişimi açısından çok önemli bir koridor. Ayrıca burası Çin’den Londra’ya uzanan Demir İpek Yolu’nun da kalbinde olan bir yer. Burası önümüzdeki yıllarda uzun vadede çok önemli bir fonksiyon üstlenecek. Çünkü Kuzey Koridordaki 710 milyar dolarlık ticaret hacminin yüzde 30’unu Orta Koridor’a alma hedefimiz var. Burada biz üzerimize düşen planlamaları yaptık, çalışmalarımız devam ediyor. Yine Bulgaristan’da da bu konuda aynı fikirde olduğumuzu, aynı önemi gösterdiklerini bizlere özellikle üzerine basarak söylediler.”
VARNA RO-RO HATTINI AÇMAMIZ GEREKİYOR
Özellikle demiryolu taşımalarında Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan ve Türkiye’nin, Mart ayında İstanbul’da toplanma kararı aldığını anımsatan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, bu toplantının da organizasyonunu yaptıklarını ifade etti. Demiryolundaki bu kapasitenin artırılması ve modernizasyonun hızlıca yapılması konusunda çalışmalar yapılacağını aktaran Karaismailoğlu, “Karasu-Varna veya İstanbul-Varna RO-RO taşımalarının da önemini Bulgaristan tarafı ile istişare ettik. Onların da bu konunun önemine vakıf olduklarını görmemiz bizleri de sevindirdi. Bizim çok hızlıca Varna RO-RO hattını açmamız gerekiyor. O konuda da arkadaşlarımız derhal çalışmalarına başladılar” değerlendirmesinde bulundu.
ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ, LOJİSTİK KORİDORLARIN ÖNEMLİ GÜZERGAHI OLACAK
Mevkidaşına 1915 Çanakkale Köprüsü’nün 26 Şubat’ta açılacağını söylediklerini aktaran Karaismailoğlu, “Çanakkale Köprüsü de bu lojistik koridorların önemli bir güzergahı olacak. Çünkü Çanakkale Köprüsü, Türkiye’nin batısı, Ege ve Marmara Bölgesi’nin Avrupa’ya açılan koridoru olacak. O da bu lojistik hareketler konusunda çok önemli bir fonksiyon üstlenecek. Biz bu Cumartesi ve haftaya açılış gününde Çanakkale’de olacağız. Dünyanın bu lojistik hareketlerine yön verecek. 1915 Çanakkale Köprüsü dünyanın en büyük teknolojik işlerinden bir tanesi. O da yine Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemize kazandırdığımız çok önemli ulaştırma projelerinden. Bütün dünyanın gıpta ile takip ettiği, en önemli projelerden bir tanesi. Onu da inşallah önümüzdeki hafta bütün dünyanın hizmetine sunacağız” diye konuştu.
DIŞ TİCARET HACMİNİN ARTIRILMASI İÇİN LOJİSTİK KORİDORLARIN İYİLEŞTİRİLMESİ ÖNEMLİ
Bulgaristan ile ilişkilerin çok iyi seviyede olduğunun altını çizen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Bugünkü toplantılarımız sonucunda da bunu bir kez daha gözlemledik. İstişarelerimiz bundan sonra da devam edecek. Bir ortak bildiri hazırladık ve amaçlarımızı sıraladık. Bunların artık bakanlar düzeyinde takiplerini de yapacağız. Yine bütün komşu ülkelerimizle ve güzergahımızdaki bu lojistik koridorlardaki ülkelerle iyi işbirliklerimiz artarak devam edecek. Çünkü 225 milyar dolar ticaret hacmimizin 500 milyar dolara çıkması için hem bu lojistik koridorların iyileştirilmesi hem de kapasitelerinin artırılması çok önemli. O yüzden biz de üzerimize düşeni fazlasıyla yapmak için canla başla tüm ekibimizle çalışacağız” diyerek sözlerini tamamladı.