Görüşmeye Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Şerafettin Aras, Genel Sekreter Nagihan Soylu, İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, İcra Kurulu Üyesi Erman Ereke ve Koordinatör Nejla Albayrak katıldı.
Söz konusu ziyarette paylaşılan ilk husus, sınır kapılarındaki beklemeler ve bunlara yönelik çözüm öneriler olmuş, ülkemizin farklı bölgelerinde yükleme yaparak sınır kapılarımıza gelen araçların sadece ülkemizden çıkabilmek için günler harcadığı, sınır kapılarında da büyük zaman kaybı yaşayarak ülkemiz gümrük bölgesini terk edebildikleri ifade edildi. UND tarafından yapılan süre analizi kapsamında sadece İstanbul’da gümrük işlemlerini bitiren araçların yola çıkması ile Kapıkule’den çıkması arasında geçen sürenin 37 saat olduğu ve bu sürenin içinde ihracat ve taşımacının gümrük işlem sürelerinin yer almadığı ve bunlarında dahil edilmesi ile birlikte sürenin 48 saate vardığı ve geçebildiği ifade edildi. Sektör olarak hedefin 36 saatte Almanya’ya varmak olduğu ancak gerek sınır kapılarındaki beklemeler gerek ise ihracatımızdaki bürokratik engeller sebebiyle sektörümüzün ve ülke ekonomisinin zarar gördüğü ifade edildi.
Gümrük Bakanı ile paylaşılan ikinci husus ise ihracat süreçlerindeki gümrük bürokrasisinden kaynaklanan ve gerek ülkemiz ihracatçısının gerek ise taşımacılarımızın maddi ve zaman kaybına sebebiyet veren ihracat prosedürleri oldu.
Avrupa’daki gibi iç gümrük idaresine uğramayarak ülkenin farklı noktalarından toplanan ihracat yüklerinin yine Avrupa’da olduğu gibi taşımacı tarafından belirlenecek bir gümrük idaresinde transit rejimine bağlanması ile her yükleme için kaybedilen ortalama bir günlük sürenin ortadan kaldırılması ve Gümrük Kanunu kapsamındaki taşımacıların iç gümrük idaresine uğrama zorunluluğu getiren maddelerinde gerekli değişikliklerin yapılması talepleri iletildi.
İhracatın önünün açılması adına gerekli destekleri verdiklerini, kaybedilen her bir günlük sürenin ülke ekonomisi açısından bir kayıp olduğu ve mevzuat ve uygulama anlamında engelleyici hususlarda gerekli değişikliklerin yapılacağı ifade edildi. Sınır kapılarının iyileştirilmesi amacıyla Hamzabeyli ve İpsala Sınır Kapılarının modernize edileceği, Sarp Sınır Kapısındaki inşaat çalışmalarının hızlı şekilde devam ettiği, Kapıkule Sınır Kapısı için de gerekli görüşmelerin ve iyileştirici çalışmaların yapılacağı Bakan tarafından bildirildi.
Son olarak, Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsündeki uygulama sorunları UND heyeti tarafından bildirilmiş ve özellikle uygulamadaki rejim kodu sınırlamasının kaldırılması ve sınır geçişlerinde kolaylık sağlanması talep edildi.
Proje kapsamındaki statü sahibi firma sayısının arttırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiği, uygulamaya yönelik sorunların giderilmesi için gerekenin yapılacağı ifade edildi.