Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda gerçekleşen kabulde, UTİKAD Başkanı Erkeskin, ticaretin büyümesi ve önündeki engellerin kaldırılması için kamu ve özel sektör arasında güvene dayalı, sağlıklı bir diyalog ile işbirliğinin sağlanmasının önemli olduğunu dile getirdi.
Bu noktada sivil toplum kuruluşlarının anahtar konumunda olduğunu söyleyen Erkeskin, UTİKAD olarak çalışmalarında bu farkındalık ile hareket ettiklerini ve Dünya’daki gelişmelerin ülkemize etkilerini yakından takip ederken, gerek Dünya’daki iyi uygulamaları da Türkiye’ye getirmek gerekse de Türkiye’deki iyi uygulamaları Dünya’ya tanıtmak üzere tüm tarafların işbirliğiyle çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydetti. Ayrıca bu yıl ilk toplantısını gerçekleştiren Gümrük ve Ticaret Konseyi’nde de yer alan UTİKAD’ın ticaret ve lojistik dünyasının bulunduğu her platformda çalışmalarıyla etkin biçimde yer aldığını ifade etti.
Lojistik sektörünün dünya çapındaki en büyük sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu FIATA platformu içerisinde yer aldıklarını belirten Erkeskin, bu sayede güncel durumu ve geleceğe yönelik perspektifleri yakından takip ettiklerini, dünya lojistiğine de yön verdiklerini söyledi. FIATA’nın 2014 Dünya Kongresine İstanbul’da ev sahipliği yaptıklarını hatırlatan Turgut Erkeskin, Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Kunio Mikuriya, Dünya Ticaret Örgütü Genel Müdür Yardımcısı Yonov Frederick Agah gibi isimlerin ana konuşmacı olarak katıldığı kongrenin ülkemize ve sektörümüze önemli perspektifler kazandırdığını söyledi.
UTİKAD Başkanı, tüm ülkelerin ekonomik olarak birbirine bağlı olduğu günümüz sanayi ve ticaret hayatında sistemlerin küresel ölçekte uygulanabilecek şekilde tasarlanmasının önemli olduğunu gördüklerini ve bu kapsamda “eğitim” başlığına ayrı bir titizlikle yaklaştıklarını da belirtti. Erkeskin, bu kapsamda en son FIATA diploma eğitim programını Türkiye’ye taşıdıklarını aktardı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı da, büyüyen Türk lojistik sektörünün gelişmesi yönünde çalışmalar yürüten UTİKAD ile her alanda işbirliğine açık olduklarının altını çizdi. Bakan Aşcı, başta eğitim programları olmak üzere FIATA çerçevesinde yürütülen tüm çalışmalara da destek verebileceklerini ifade etti.
Cenap Aşcı, Bakanlık olarak ticaretin arttırılması ve hızlandırılması görevinin yanı sıra lojistik sektörünün de iş akışını hızlandırmak için gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve teknolojik gelişmelerden yararlanarak çağdaş gümrük uygulamalarını devreye aldıklarını kaydetti. Aşcı, bunları yaparken bir yandan da gümrük idaresinin diğer ana görevlerinden birisi olan ticaretin güvenliğini sağlama görevini de dikkatle yerine getirdiklerini ifade etti.