Deniz taşımacılığı çok önemli

Dünya Lojistik Sektöründeki Gelişmeler ve Türkiye’nin Yeri’ panelinde konuşan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, dünya ticaretinin büyük kısmının deniz yoluyla yapıldığını, bu yüzden deniz taşımacılığının lojistik açısından önemini vurguladı.

'Dünya Lojistik Sektöründeki Gelişmeler ve Türkiye’nin Yeri’ panelinde konuşan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, dünya ticaretinin büyük kısmının deniz yoluyla yapıldığını, bu yüzden deniz taşımacılığının lojistik açısından önemini vurguladı. Global İşletme Araştırmaları Kongresi kapsamında Piri Reis Üniversitesi’nde “Dünya Lojistik Sektöründeki Gelişmeler ve Türkiye’nin Yeri” konulu panel düzenlendi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, dünya ticaretinin büyük kısmının deniz yoluyla yapılmakta olduğunu ve bu yüzden deniz taşımacılığının lojistik açısından önemini vurguladı. İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Piri Reis Üniversitesi’nde düzenlenen “Dünya Lojistik Sektöründeki Gelişmeler ve Türkiye’nin Yeri” isimli panele katıldı. Piri Reis Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı Global İşletme ve Araştırma Kongresi Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla gerçekleşti. Prof. Dr. Oral Erdoğan, üretimin öneminden bahsederken akademisyen ve iş adamı ilişkisinin daha detaylanması gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, “Bilimsellik için networking çok önemli. Araştırmaların çok azı katma değere çevrilebiliyor. Öğrenci odaklı eğitimin benimsenmesi gerekiyor. Dünya’da ihracatın yüzde 87’si denizden sağlanıyor. İklim değişikliği ve karbon emisyonu ilişkisi ciddiye alınmalı ve inovasyon ile azaltılmalı. Global tüketimin artması olumsuz etki yaratabilir” diyerek sözlerine son verip katılımcılara teşekkür etti.

Prof. Dr. Taner Berksoy, küreselleşmenin hızını kaybettiği izlenimini elde ettiğini ve küreselleşmenin önemli olduğunu belirtti. Berksoy, “Son yıllarda yaşanan gelişmeler, amaca ulaşmada istenilen yönde ilerleme kaydedilmediği yönünde şiddetli bir şekilde eleştiriliyor” dedi.

Prof. Dr. Suat Teker, konferansın tarihinden bahsederek Piri Reis Üniversitesi’nin ev sahipliğine vurgu yaptı. Kongre katılımcılarından OECD Sayısal Politika Analizleri ve Öngörü Daire Başkanı ve aynı zamanda Uluslararası Taşımacılık Forumu (ITF) üyesi Dr. Jari Kauppila da bir konuşma gerçekleştirdi. Küresel taşımacılık organizasyonuna vurgu yapan Kauppila, “2060 projesinde OECD ülkeleri OECD dışındaki ülkelerle ticareti yükseltme eğilimindedir” dedi. Taşımacılığın coğrafyasının da kompozisyonunun da değiştiğinden söz eden Kauppila, OECD 2019 raporunun ilk kez geçtiğimiz hafta kamu ile paylaşıldığını ifade etti.

Kısa bir aradan sonra devam eden kongrede Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın moderatörlük yaptığı bir panel düzenlendi. Erdoğan, lojistik için tüketim ve üretimin şart olduğundan söz ederek konuşmasına başladı. Sanayi ve lojistik arasındaki bağın dikkatle ele alınması gerektiğini dile getirdi.

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, konuşmasında “Kocaeli bir sanayi bölgesi, sektörel çeşitliliğin bulunduğu bir yerdir. Yüzde 10’dan fazla firma yabancı sermayelidir. İstanbul’dan sonra en fazla ARGE merkezi Kocaeli’nde bulunmaktadır” ifadelerine yer verdi. Liman ve demiryolları bağlarının daha iyi hale getirilmesi gerektiğini belirten Zeytinoğlu, sanayi devrimi ve lojistik arasındaki öneme vurgu yaptı. İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, dünya ticaretinin büyük kısmının deniz yoluyla yapılmakta olduğunu ve bu yüzden deniz taşımacılığının lojistik açısından önemini vurguladı.

Türkiye’nin dünya deniz taşımacılığındaki payını artırmak gerektiğini ifade eden Kıran, “Türkiye’de deniz taşımacılığının gelişmesi hem istihdam yaratma hem de dövizin yurt içinde kalması açısından önemlidir” dedi.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, transit taşımalar ve diğer taşımalar için bürokrasinin azaltılması gerektiğini ifade etti. Lojistiğin geleceğine dikkat çeken Eldener, “Teknoloji ve yazılımdaki gelişmelerin takip edilmesi gerekiyor. Deniz taşımacılığının önemi devam edecektir” şeklinde konuştu. Nişantaşı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Keskin, konuşmasına Türkiye’de lojistik sektörünün sorunlarına vurgu yaparak başladı. Keskin, “Lojistik alt ve üst yapıdan oluşuyor. Lojistiğimiz ağırlıklı olarak karayolunda mevcuttur. Lojistikte arz fazlası var, maliyetleri karşılamakta zorlanıyor. Karayolundaki arz fazla olduğu için demiryoluna dönemiyoruz. Karayolu haricinde alternatif az ve pahalı” dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Anlaşma sağlandı
Filosunu Güçlendirdi
Uçtan Uca Hizmet Sunuyor!
Arkas’tan Dev Yatırım
İmza Kampanyası Başlattı