BSEC ilk kez sınır kapısında toplandı

BSEC ilk kez bir sınır kapısında toplanırken, 21 ülkeden 52 katılımcı Kapıkule’yi gezerek işleyiş hakkında bilgi aldı.

Bulgaristan Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'na da giden heyet, oluşan kuyrukların ticarete verdiği zararı yerinde gördü ve Asya-Avrupa ticareti için 2 sınır kapısının geliştirilmesinin önemine vurgu yapıldı. KEİ (Karadeniz Ekonomik İşbirligi Örgütü-BSEC) tarihinde ilk kez bir sınır kapısında bir araya gelerek toplandı. Toplantı için dünyanın en büyük ve en önemli sınır kapılarından biri olan kapıkule seçildi. Kapıkule iki ülke arasında bir sınır kapısı olmasından ziyade Asya-Avrupa arasında sınır kapısı olmasından dolayı seçildi. İki kıta arasındaki ticaretin geliştirilmesi için 21 ülkeden 52 katılımcı Kapıkule’deki işleyişi inceleyerek notlar aldılar. Kapıkule GTI Tır Parkın’dan – Bulgaristan çıkış noktasına kadar tüm süreç yakından takip edildi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Karayolu Taşıma Dernekleri Birliği (BSEC-URTA) tarafından yapılan organizasyonda;  Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Taraian Chebeleu, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Taşımacılık Bölümü Başkanı Yuwei Li, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği Genel Sekreteri Umberto de Pretto ve BSEC-URTA Dönem Başkanı Aslı Gözütok yer aldı. Uluslararası Nakliyeciler Derneği Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Fatih Şener ve UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel de heyette yer alırken, mevcut durum ve yapılması gereken iyileştirmelerle ilgili görüşlerini paylaştılar.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdür Vekili Nergiz Tünaydın Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı gümrükler hakkında bilgiler verdi. Kapıkule, Hamzabeyli, Dereköy,  İpsala, Pazarkule ve Uzunköprü gümrük kapılarında toplam 885 personelle hizmet verdiklerini aktaran Tünaydın, 25 Haziran 2018 tarihinden itibaren yolculara ve Tır’lara tek çatı altında hizmet veren Kapıkule Gümrük Müdürlüğü’nün çok önemli olduğunu aktırdı. Kapıkule Tır çıkış sayılarını paylaşan Tünaydın, 2017 yılında 292 bin 440 adet Tır çıkışının gerçekleştiğini, bu sayının geçtiğimiz yıl 317 bin 121 adede çıktığını aktardı. 20 Mayıs 2019 tarihi itibariyle de çıkış sayısının 132 bin 23 adet olduğunu söyledi.

Her gün 943 Tır çıkış yapıyor

Günaydın, kapılardan günlük çıkan araç sayılarında gerçekleşen artışa değinerek şu rakamları verdi: 2017 yılında günlük giriş yapan araç sayısı 764, çıkan araç sayısı ise 786 oldu. 2018 yılında günlük giriş yapan araç sayısı 812, çıkış yapan araç sayısı 874 oldu. Bu yıl ise günlük giriş sayısı 882’ye çıkış sayısı ise 943’e yükseldi.

Heyet Kapıkule’ye gelmeden önce Kapıkule GTI Tır Parkı’nı gezdi. Yapılan toplantının ardından, gümrük sahasını gezen heyet; TIR Parkı Girişi, Araç Kayıt, Akaryakıt İstasyonu, TIR Çıkışı, Bulgaristan Saha Girişi, Bulgaristan Çıkış Noktasında incelemelerde bulundu.
Heyetin en çok dikkatini çeken, Bulgaristan’a girişte yaşanan beklemeler oldu. Bulgaristan Polis Kontrol Noktasının 2 peronda çalıştığı ve tek perondan yapılan Dezenfeksiyon peronun yoğunluğa cevap verilmediği görüldü. Bulgaristan tarafı Polis Kontrol peronunun 2’den 3’e çıkarılacağını, Dezenfeksiyon noktasının da 2 adet olacağı bilgisini verdi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Anlaşma sağlandı
Filosunu Güçlendirdi
Uçtan Uca Hizmet Sunuyor!
Arkas’tan Dev Yatırım
İmza Kampanyası Başlattı