2014 yılı Otomotiv Sektörüne ilişkin genel değerlendirmesinde bulunan Adnan Ağaçlı 2014 yılı Otomotiv sektöründe, bütün yıl boyunca yaşanan ekonomik dalgalanmaların etkisiyle, ekonomik parametrelere ilişkin öngörülerde bulunmanın ve Pazar tahmini yapmanın ne kadar güçleştiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararları, TCMB’nın sıkı para politikaları, Seçimler, BDDK düzenlemeleri, ÖTV ve kur artışları, faizdeki yükselişler; hatırlanacağı gibi, 2014'ün otomotiv sektörü açısından hayli zor bir yıl olacağı ancak büyük kayıpların olmayacağı tahmininde bulunduğunu,bu anlamda, 2014 yılı öngörüleri düzeyinde %10’luk bir kayıpla 767 bin 681 adetlik satış rakamıyla kapattığını ve otomotiv sektörünün, ekomonik verilerin beklenenden iyi gelmesiyle birlikte 2015 yılına da umutla girdiklerini söyledi.
"2015 rekor yılı olacak"
2015 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre; Toplam üretim yüzde 37 oranında artarak, 103 bin adete, toplam otomotiv ihracatı yüzde 54 oranında artarak, 79 bin adete, toplam pazar ise yüzde 7 oranında aratarak 37 bin adete ulaştığının altını çizen Adnan Ağaçlı böylece, sektörün son 7 yılın en iyi Ocak ayı performansını yakalamış olduğunun bilgisini verdi.
Arlod Başkanı Ağaçlı: " 2015 yılında ekonomik büyüme ve göstergelerin orta vadeli plan doğrultusunda gerçekleşeceğini ve yine yüzde 4 civarında ekonomik büyüme gerçekleşeceğini ifade edebiliriz.Araç Lojistiği ve Otomotiv sektörü temsilcileri, bütün bu verileri göz önüne aldığında, 2015 yılında otomotiv pazarının geçen yıl seviyelerinde ya da bir miktar üzerinde gerçekleşmesi beklemektedir.Bütün bu gelişmelerin otomotiv pazarını olumlu etkileyeceğini, 2014 yılını 767 bin 681 adetle tamamlayan otomotiv sektöründe; seçim senesi olan 2015’te pazarın satış adedinin 775 bin ila 825 bin aralığında olacağı beklentisi hayli yaygın olduğu gözlemliyoruz.2015 yılı genel seçimlerinin yarı yılda olmasının doğal sonucu olarak, seçim öncesi ve seçim sonrası oluşacak tablonun reel ekonomiye olumlu veya olumsuz etkileri tabi ki olacaktır. Neticede, 2015 yılı oldukça yoğun ve süprizlere gebe bir sene olacak gibi duruyor. Belki de, 2015 yılı otomotiv sektörü için yeni bir rekor yılı olacaktır " dedi.
"Sorunlarımıza empati ile yaklaşılmalı"
Araç Lojistiği operasyonları sürecinde, araçlarda meydana gelen ufak tefek, küçük hasarlar vuku bulduğunda, bu durum, Nakliyat Abonman Sigorta, tenzili muafiyet sebebiyle, sigortacı tarafından sigorta kapsamı dışında tutulmasının kendileri için problem olduğunu söyleyen Başkan Ağaçlı en ufak bir çizikte dahi, bizlerden çok büyük katılım istendiğini ve alınan bu paralar, nakliyeciye çok büyük yaralar açtığını iletti. Üretici firma ve yetkili satıcılardan gerekli anlayışı göstermelerini, daha uygun bir yaklaşım tarzı ile konuyu ele almalarını istedi.
Otomotiv sektörü içerisinde, ekonomik dalgalanmalardan en çok etkilenen sektör, araç lojistiği yapan firmaların olduğunu savunan Ağaçlı sektörde olası talep azalması ile daralan iş hacmi sebebiyle sadece araç taşıma işinde kullanabildikleri oto taşıyıcı treylerin oluşturduğu atıl kapasite ve sabit işletme maliyetlerini göğüsleyerek olumsuzluklara katlanmak zorunda kaldıklarını ifade etti.
Adnan Ağaçlı sözlerine şöyle devam etti :"Dolayısıyla, komşunun tavuğu komşuya kaz görünür hesabı, araç lojistiğinde sanıldığının aksine çok büyük paralar kazanılmıyor. Yapılan yatırımlar çok kolay olmuyor. Çekiçi ve oto taşıyıcı treylerden oluşan bir taşıma ünitesini yenileyebilmek için ortaya çıkan maliyeti ve parasal değeri sizlerde tahmin ediyorsunuzdur. Buna rağmen, Sektöre daha iyi hizmet verebilmek ve olası riskleri en aza indirmek için çekici ve oto taşıyıcı üniteleri belli periyotlarda sürekli yeniliyoruz. Ayrıca, lojistiği talep edilen araçları teslim alıp, teslimi tamanlanıncaya kadar ki süreçte sırtınızda sürekli risk taşıyoruz. Bu risklerin herbirinin parasal karşılığı var. Ilaveten, eğitimlerinde katkıda bulunduğumuz, işlerinde deneyimli olmasına dikkat ettiğimiz şoförlerinde olası risklerini bizler üstlenmek zorunda kalıyoruz. Araç lojistiği sektörüne bu anlamda empati ile bakılmasını rica ediyorum."