Avrupa ve Asya arasındaki kıtalararası tedarik zincirinde iş ilişkileri kurabilmek ve lojistik sektörünün paydaşlarını bir araya getirmek açısından en güçlü platform olarak kabul edilen ve 16-18 Kasım 2022 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşen Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı, bu yıl rekor düzeyde ziyaretçiyi ağırladı. logitrans lojistik sektörünün hemen hemen tüm paydaşlarına ev sahipliği yaparken, Türkiye’nin lojistikte Avrasya bölgesinde stratejik konumunu daha da pekiştirdiği gerçeği bir kez daha teyit edildi.
Yenikapı’daki Avrasya Gösteri Merkezinde Eko Fuarcılık ve Messe Münih ortaklığı olan EKO MMI Fuarcılık tarafından düzenlenen ‘Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı’ kapsamında, 4’ü pavilyon şeklinde olmak üzere 23 ülkeden 171 şirket ve kuruluş, her biri birbiriyle yarışan görkemlilikteki standlarıyla müşterileri ve paydaşlarıyla buluştu. Bir önceki yıla göre ciddi bir ziyaretçi artış oranını yakalayan logitrans’ı üç gün süresince 16.724 kişi ziyaret etti.
logitrans Büyük Bir Başarıya Daha İmza Attı
Fuarın, katılımcı ve ziyaretçi sayısı ile yaratılan katma değer açısından büyük bir başarıya imza attığını belirten EKO MMI Fuarcılık İdari Direktörü İlker Altun, Türkiye’nin Avrasya bölgesinde hem bir lojistik üs hem de uluslararası tedarik zinciri üssü olduğu gerçeğinin artık tartışılmaz hale geldiğine dikkat çekti.
İlker Altun, Türkiye’nin mal ihracatı ile birlikte büyüyerek uluslararası lojistik gelirlerini 2025’de 20 milyar dolara, 2030’da 30 milyar dolara yükseltme hedefine ulaşmada logitrans Fuarı’nın önemli bir kaldıraç olduğunu söyledi.
Modern Mimarisi İle Uluslararası Alanda da Örnek Bir Fuar
logitrans’ın bu süreçte lojistiğin tüm tarafları için katma değer yaratan güçlü bir platform olduğunu ve katılımcı kuruluşların fuarda yeni müşteri ilişkileri kurmanın yanı sıra mevcut ilişkilerini de iyice güçlendirme fırsatı yaratmalarından büyük mutluluk duyduklarını ifade eden EKO MMI Fuarcılık’ın İdari Direktörü İlker Altun, şu değerlendirmede bulundu:
“logitans bu kez yeni bir fuar alanında Yenikapı’da gerçekleşti. Fuara katılım gösteren kuruluşların standları ve teşhir alanları gerçekten çağdaş ve fonksiyonel tasarımları ve iyi kurgulanmış mimari ögeleriyle çok renkli bir fuar ortamının yaratılmasına ciddi bir katkı yaptılar. logitrans bu modern mimarisi ile de uluslararası alanda haklı bir üne kavuştu. Kelimenin gerçek anlamıyla, logitrans lojistik sektörünün hemen her kesiminden ziyaretçi akınına uğrarken, katılımcı standları da doldu taştı. Tüm standlar çok yoğun müşteri görüşmelerine aracılık etti.”
Türkiye’nin Önemi Bugünkü Kadar Belirgin Olmamıştı
Türkiye’nin coğrafi önemini yıllardır bildiklerini ve vurguladıklarını belirten Messe München Yönetim Kurulu Üyesi Falk Senger, açılış töreninde yaptığı konuşmada; “Türkiye’nin önemi hiç bugün olduğu kadar belirgin olmamıştı,” diyerek şunları söyledi:
“Pandemi sonrası dünyanın ilk lojistik fuarı logitrans olmuştu. Fuarlar birçok kişi tarafından sorgulandı. Ama burada gördüğümüz şey çok farklı. Canlı, renkli ve yüz yüze iş yapma günleri geri döndü. Ayrıca bu ihtisas fuarına baktığımızda, her zamankinden daha güçlü olduğunu da görüyoruz.
Lojistik, kişisel ağlar ve ilgili kesimler arasında güven ilişkisi gerektiren bir karaktere sahiptir. Bu nedenle logitrans gibi platformların mevcut olması güçlü bir lojistik pazarı için önemlidir.”
Falk Senger sözlerini; “logitrans her zamankinden daha büyük, her zamankinden daha uluslararası ve her zamankinden daha odak noktası,” diyerek tamamladı.
Lojistik Sektörü Tek Taş Pırlanta Gibi
Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu ise “Bu fuar çok önemli” diyerek başladığı konuşmada, “Önemli olduğu kadar da anlamlı bir fuar olan logitrans, güçlü işbirlikleri geliştirmek için de iyi bir fırsat,” dedi. Çetin Nuhoğlu, şunları söyledi:
“Bugün, Türkiye’nin lojistik fırsatlarının öngörülüp önünün açılması için de çok iyi bir alandayız. Almanya, Çekya, Letonya ve Rusya’nın ülke destekleriyle fuarda yer almaları bize; ‘Türkiye önemli’ mesajı veriyor. Bugün küreselleşmenin yerine bölgesel işbirliklerinin nasıl geliştiğini görüyoruz. Türkiye küreselleşmede çok önemliydi, şimdi bölgeselleşmede de çok önemli. Bölgesel işbirliklerinin gelişiminde son derece en önemli olan lojistik sektörü, ülkenin tüm sektörleri içinde tek taş pırlanta gibi duruyor. Aynen Türkiye’nin dünya haritasındaki duruşu gibi.”
Türkiye’nin Konumu Doğru Kullanılmalı
“Her yıl sektörümüzün bu önemli etkinliğine katılarak bir araya gelmekten memnuniyet duyuyoruz,” diyen, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy da konuşmasında şunları söyledi:
“Sektörümüz gelişmeye çok açık ve büyük bir potansiyele sahip. Türkiye’nin jeopolitik konumunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini yıllardır söylüyoruz. Ancak son dönemde yaşanan Rusya-Ukrayna gerginliği, döviz kurlarındaki dalgalanmalar, sınır kapılarımızda yaşanan sorunlar, resesyon beklentisi de bize gösteriyor ki artık bu konumu doğru kullanmalıyız. Filolarımızı güçlendirmeli, yeni pazara girecekleri desteklemeliyiz. Kombine taşımacılığın artması için çalışmalar yürütülmeli.”
2023 için büyük bir talep artışı
Uluslararası alanda önemli bir ilerleme kateden ve küresel hava kargonun en önemli oyuncularından biri haline gelen Turkish Cargo ile Lufthansa Cargo, Dachser, Arkas, DSV ve DFDS gibi logitrans’ın vitrin katılımcılarının yanı sıra Türk lojistik sektörünün diğer dev isimleri de fuarda yer aldı. Katılımcılar, yaratıcı ve interaktif uygulamalarıyla ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekti. Bu yılki fuarda logitrans’ın sürekli katılımcılarının yanı sıra ilk kez katılan kuruluşlar ve şirketler de önemli bir sayıya ulaştı. 2023 yılına ilişkin talep nedeniyle mevcut stand alanlarının önemli bir bölümünün kiralaması gerçekleştirildi. EKO MMI yetkilileri, 15-17 Kasım 2023’de yapılacak olan logitrans Fuarı için neredeyse şimdiden hazır olduklarını belirtti.