TREDER Yönetim Kurulu 30 Ekim tarihinde Mersin’de treyler sektörünün önemli tedarikçilerini de kapsayan bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretlerin ilki MTD Otomotiv’ine yapıldı, burada Şirket Müdürleri Gökhan Bülbül ve Dündar Doğan, TREDER üyelerine firma ürünler hakkında bilgi verdi. Dündar Doğan, MTD Otomotiv’in 2010 yılında kurulduğunu ve ilk olarak Knorr-Bremse bayiliği ardından da Riga markasının bayiliğini aldıklarını söyledi. Bu yılı 80 milyon TL ciro ile kapatacaklarını ifade eden Doğan, üretimin yüzde 80’ini ihraç ettiklerini vurguladı. Doğan, sözlerine şöyle devam etti: “Üretimlerimiz arasında; yemek ve takım dolabı, europalet dolabı, hava tankı, akü kutusu üretimi yapılıyor. Ayrıca proje bazlı üretimlerimiz de var. Son olarak BMC’nin zırhlı otobüsünün yakıt tanklarını üreteceğiz. Diğer zırhlı araçlarının yakıt tankı için de çalışmalara başladık. Elimizdeki makine parkı treylerin bazı üstyapı parçalarını üretmeye müsait. 2018 yılı için Krone’ye üstyapının metal aksamlarını kapsayan 47 bin parça için teklif verdik.”
Hedef pazar Avrupa
İhracat pazarları arasında İngiltere, İrlanda, Rusya, İsrail, Almanya, İran olduğu bilgisini veren Gökhan Bülbül, söz konusu ülkelere hava tüpü ve dolap tedarik ettiklerini söyledi. Türkiye’de kendi alanlarında birinci sırada olduklarını belirten Bülbül, hedef pazarının Avrupa olduğunu yineledi. “Tüm kazancımızı işimize yatırdık. Bundan sonrada böyle devam edeceğiz” diyen Bülbül, Avrupa pazarında rekabet edebilmek için yatırımlarına devam edeceklerini söyledi. Fabrikada 4 bin 500 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda 7 bin metrekare alan üzerinde üretim yaptıklarını belirten Bülbül, fabrikanın gelecekte kendilerine yetmeyeceğini, bunun için Sakarya’da da bir tesis açmayı planladıklarını söyledi.
Mersin’in lojistik avantajını kullanıyoruz
Mersin’in lojistik avantaja sahip olduğunu dile getiren Dündar Doğan, Avrupa’ya 2-3 bin dolara karayoluyla olan navlunların liman sayesinde 900 dolara kadar düştüğünü vurguladı. Avrupa’ya yapılan ihracata bu avantajı kullandıklarını anlatan Doğan, treyler sektörünü şu şekilde değerlendirdi: “Türkiye treyler sektörü gelişime çok açık. Avrupa’daki treyler üretimi Türkiye’ye kayıyor. Çünkü treyler emek yoğun bir sektör. Avrupa’da bu emek yoğun sektör Polonya ve Türkiye gibi ülkelere yönelmesine neden oluyor. Türkiye’nin de avantajları var.”
TREDER sektörü birarada tutuyor
Dündar Doğan, sektörün birliğe bir ihtiyacı olduğunu TREDER’in bu anlamda sektörü birarada tuttuğunu vurguladı. Türkiye’de Avrupa standartların uygulanması için TREDER çok yoğun bir emek verdiğini aktaran Doğan, “Bizler de sektördeki oyuncular olarak TREDER’i desteklemeyi her zaman görev biliyoruz” şeklinde konuştu.
FY Endüstriyel Ürünler 180 ürünüyle tedarik sağlıyor
İkinci ziyaret FY Endüstriyel Ürünler’e gerçekleştirildi. FY Endüstriyel Ürünler San. Ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Türk, fabrikada yapılan ürünler ve üretim prosesi hakkında bilgiler verdi. 2018 yılında üretimin yüzde 40’ı yüzde 60’ının da yurtiçi pazarına ayrılacak şekilde kendilerine hedef belirlediklerini kaydeden Türk, 26 yıldır treyler üstyapı hizmeti verdiklerini, 21 yıldır kesintisiz olarak Koluman firmasına alüminyum kapı, kapak, vb. hizmetleri sunduklarını söyledi. 180 farklı alüminyum ve çelik üründe tedarikçi olarak hizmet verdiklerini anlatan Türk, “Firmamızın kuruluşundan bu zamana kadar başlıca Koluman, Tırsan, Serin Treyler, Yalçın Dorse ve sektörün diğer üreticilerine tedarikçi olduk” dedi.
Yatırımlar devam ediyor
Ortadoğu ve Avrupa’ya ciddi ihracatlar yaptıklarına değinen Yüksel Türk, firmalarının gelişimi ile ilgili şunları söyledi: “Firmamız 1991 yılında CM Cam Metal A.Ş. ve CMT Treyler Üstyapı Makine San. Tic. Ltd. Şti. ile Treyler üstyapı sektörüne hizmet vermek adına temelleri atıldı. Farklı sektörlere de yatırım yapan firmamız tüm üretimini tek çatı altında toplayarak 2016 yılı itibari ile FY Endüstriyel Ürünler San. Ve Tic. A.Ş. olarak hizmetlerine devam ediyor. Treyler alüminyum yan kapak, arka kapı, ön göğüs, tahtalık, bisikletlik vb. ürünlerin imalatı, işlenmesi, elektrostatik boya ve montajının yaparak uygulamaya hazır hale getirilmesini sağlıyoruz. Yeni yatırımlarımız olan lazer kesim, abkant, CNC ve diğer makine yatırımları ile treyler üstyapılarının çelik parçalarının da üretimine geçilmiştir. Bu üretim hattında 6mt x 2mt 4kw gücünde fiber lazer makinası ile kesimler ve abkant preste büküm işlemleri yapılıyor. Daha sonrasında kaynaklı imalatları tamamlanarak çelik boya merkezinde elektrostatik boya yapılarak üreticilere teslim ediliyor. Kalite ve ürün geliştirme prosesleri ile üretimi yapılan ürünlerin sorunsuz olarak teslim edilmesi öncelikli hedefimizdir.”
TREDER’e olan destek artıyor
TREDER Başkanı Kaan Saltık ziyaretlerin ardından yaptığı değerlendirmede Akdeniz Bölgesi’nin Türkiye’nin önemli sanayi ve ihracat bölgelerinden biri olduğunu hatırlatarak “Yeni yatırımlar Akdeniz Bölgesi’ni daha cazip getiriyor. Bu bölgedeki treyler yatırımları bizleri çok daha mutlu ediyor. Türkiye’nin treyler üretim merkezi olma hedefine her geçen gün daha çok yaklaştığımızı düşünüyorum. Tedarikçilerimizin günden güne gelişmesi, kalitelerini arttırmaları, büyümelerini görmek, bizleri ayrıca sevindiriyor. Sektörümüzün çatı kuruluşu TREDER’e desteğin artarak devam etmesi de bizleri ayrıca sevindiriyor. Umarım dernek olarak sağladığımız işbirliklerini arttırarak devam ettiririz” şeklinde konuştu.