TAYSAD üyelerinin bilgi güvenliğini mercek altına alan araştırma

TAYSAD tarafından üyelerinin katılımıyla hazırlanan “Bilgi Teknolojileri Araştırması”, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Türkiye’de taşıt araçları tedarik sanayiinde faaliyet gösteren firmaların, bilgi güvenliği altyapılarını sağlamış durumda oldukları ortaya çıktı. Bilgi Teknolojileri (BT) konusunda da hızla yol alan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) üyelerinin yüzde 73’ünün yıllık BT harcamaları ise 2 milyon TL’ye kadar çıkıyor. Araştırma kapsamında şirketlerin yüzde 52’si kurumsal kaynak kullanımını (ERP) 10 yıldan uzun süredir kullanırken, bu alanda en fazla tercih ettikleri programın ise SAP markalı yazılımlar olduğu belirlendi. Araştırmaya göre TAYSAD üyesi şirketlerin yüzde 40’ı siber güvenlik ve veri güvenliği konusunda ise gerekli önlemleri almış durumda.

Türkiye’de 450’ye yakın üyesi ile Türk otomotiv tedarik sanayinin tek temsilcisi olan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) çalışma gruplarından ERP ve Bilişim Çalışma Grubu, TAYSAD üyesi firmaların “Bilgi Teknolojileri (BT), siber güvenlik ve Kurumsal Kaynak Planlamaları (ERP)” haritasını çıkardı. TAYSAD üyesi 84 firma ile yapılan “TAYSAD Bilgi Teknolojileri Araştırması” adlı çalışmaya göre, bilgi güvenliği konusunda gerekli altyapı yatırımlarını sağlayan firmalar, söz konusu teknolojilere uygun standartların yerine getirilmesi konusunda da hızla yol alıyor. Araştırma sonuçlarına göre şirketlerin yüzde 73’ünün yıllık bilgi teknolojileri harcamaları 2 milyon TL’nin altında, yüzde 17’sinin 2-5 milyon TL, yüzde 5’inin 5-10 milyon TL ve yüzde 5’inin de 10 milyon TL’nin üstünde olduğu belirlendi. Ayrıca söz konusu harcama miktarı, şirketlerin cirosu ile aynı oranda artış gösterdi.  

Şirketler yabancı yazılımları tercih ediyor

Araştırma firmaların kurumsal kaynak planlamaları (ERP) konusunda geldikleri seviyeyi de ortaya koydu. TAYSAD Bilgi Teknolojileri Araştırması sonuçlarına göre, şirketler büyüdükçe ERP çeşitliliği de aynı oranda arttı. Ankete katılan firmaların yüzde 69’unun yabancı yazılım programlarını kullandığı görüldü. Bu firmaların yüzde 52’sinin mevcut ERP sistemini 10 yıldan fazla süredir kullandığı, yeni ERP sistemlerine geçerken de en çok SAP programını tercih ettikleri belirlendi. ERP sistemlerinin bakımında tercih edilen yöntemlerin dağılımına bakıldığında ise yüzde 40’lık oran ile öz kaynak kullanımı ilk sırada yer aldı. Onu yüzde 30 ile uzaktan destek, yüzde 25 ile dış kaynak ve yüzde 5 ile de global IT takip etti.

Firmaların yüzde 40’ı veri güvenliği konusunda önlemini aldı

Şirketlerin cloud (bulut) çözümlerinin de incelendiği araştırma, firmaların yüzde 51’inin cloud kullanmadığını ortaya çıkardı. Yine söz konusu şirketlerin “siber güvenlik” ve “veri güvenliği farkındalığı” incelendiğinde ise firmaların yüzde 40’ının bu konu hakkında bilgi sahibi olduğu ve gerekli önlemleri aldığı belirlendi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dernekler Haberleri

Tal Trailer TREDER’in Üyesi Oldu
TOKKDER
2,75 Milyar Dolar Oldu
OSS Derneği, 2024’ün İlk Çeyreğini Değerlendirdi
Lansmanını Gerçekleştirdi