Konferansta sektörün tüm paydaşlarının geleceğini nasıl konumlandırması ve hangi pozisyonda olması gerektiğinin altı çizildi. Özellikle orta vadede BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ülkelerinin Avrupa’ya açılmasında Türkiye’yi üs seçebileceklerinin önemine dikkat çekilen konferansta, bu fırsatın farkına varılması üzerinde duruldu. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği, üyelerini ‘III. After Market Konferansı’ ile satış sonrası hizmetler, servis ve yedek parça konularında bilgilendirdi. TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, Türkiye’de 14 milyon adetlik araç parkının yüzde 50’sinin 15 yaş ve üzerinde bulunduğunu hatırlatarak servis, yenileme ve yedek parça pazarının önemine dikkat çekti.
KPMG Türkiye kurucu ortaklarından ve otomotiv sektör başkanı Ergün Kış da yaptıkları bir araştırmada BRIC ülkelerinin otomotiv endüstrisinde orta vadede Avrupa’ya açılmak istediklerini ve bunun için Türkiye’yi üs olarak kullanabileceklerinin ortaya çıktığının altını çizerek pozisyonların buna göre alınması gerektiğini vurguladı. “Yenileme pazarında iyi fırsatlar var”
‘III. After Market Konferansı’nda Türk otomotiv endüstrisinin Avrupa ve dünyadaki konumunu anlatan TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, ‘Güçlü Marka Güçlü Sanayi’ sloganı ile yan sanayi olarak hedeflerini büyütmek istediklerini aktardı. TAYSAD üyelerinin 11 milyar dolar toplam ciro 5 milyar dolarlık ihracat ve 100 bin kişilik istihdamı ile otomotiv endüstrisinin önemli bir paydaşı olduğunu hatırlatan Dudaroğlu, “Küresel marka imajımıza yatırım yapmalı ve küresel pazarlardaki after-market iş potansiyelimizi artırmalıyız. Bununla birlikte bağımsız yenileme pazarı için Türkiye’de iyi fırsatlar olduğunu görüyoruz. Türkiye’de 14 milyon adetlik araç parkının yüzde 50’si 15 yaş ve üzerindedir. Bu fırsatların farkında olarak pozisyonlarımızı almalıyız” diye konuştu. Yedek parça ve yenileme 100 milyar dolarlık pazar
Avrupa’da yedek parça ve yenileme pazarının toplam büyüklüğünün 100 milyar doları aştığı üzerinde durulan konferansta konuşan Avrupa Otomotiv Yan Sanayicileri Derneği CLEPA After Market Birimi Danışmanı Josef Frank, TAYSAD üyelerine yenileme pazarının gelişimi hakkında güncel bilgiler verdi. Otomotiv Yenileme Pazarını temsil eden FIGIEFA Başkanı Hartmut Röhl’ün de bağımsız yenileme pazarı için fırsat ve tehditleri anlattığı konferansta, Groupauto International CEO’su Hans Eisner de Avrupa’daki yenileme pazarındaki dağıtım kanallarıyla ilgili bilgileri paylaştı. Yenileme Pazarı Geliştirme Derneği Başkanı Mesut Urgancılar da taklit ürünler, sigorta ve satış sonrası hizmetlerdeki sorunlara dikkat çekti.
Konuşan otomobiller gelecek
KPMG Türkiye kurucu ortaklarından ve otomotiv sektör başkanı Ergün Kış da otomotiv endüstrisinde dünyadaki küresel üreticilerden 200 üst düzey yöneticinin katıldığı araştırma detaylarını TAYSAD üyeleri ile paylaştı. Kış, 2016 yılına yönelik araştırmalarında bu dönemden sonra otomobillerin kendi arasında konuşabileceğini, servis ile otomobil arasında iletişim kurulup aracın servise çağrılabileceğini veya uygun olması halinde kendi kendini tamir edebilecek seviyeye gelebileceğini anlattı. Kış, “2016 yılında dünyada araç üretimi 100 milyonu aşacak. Özellikle Brezilya, Rusya Hindistan ve Çin’in yer aldığı BRİC ülkeleri, Avrupa’ya açılmak için en uygun lokasyonun yüzde 81 oranında Türkiye üzerinden gerçekleştirilebileceğini belirtti. Türkiye’nin ve sektörün buna göre pozisyon alması gerek” diye konuştu. www.tasimacilar.com 21.06.2012/11:34