TREDER Başkanı Yalçın Şentürk, TREDER Teknik Komite Başkanı Fuat Erdem ve TREDER üyelerinden oluşan kalabalık heyet, 25 Nisan 2023 tarihinde depremde zarar gören Güven Makine ve BRF Treyler’e geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.
Ders çıkarmamız lazım
İlk ziyaretini Güven Makine’ye gerçekleştiren heyet, deprem ve sonrasında yaşananları birinci ağızdan dinledi. Güven Makine Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kirmit, depremden herkesin dersler çıkarması gerektiğini belirterek, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Bu deprem tam bir afetti. Hayata yeniden dönmek ve acılarımızı azaltmak için çalışmaya başladık. Çalışanlarımızın öncelikle barınma sorununu çözdük. Onlara çadır ve konteyner sağlarken maddi yardımda bulunduk. 40 günün ardından tam kapasite çalışmaya başladık.”
Ziyaretin ardından TREDER Heyeti, İskenderun Nuri Uysen Ortaokulu’nda oluşturulan Robotik Kodlama Sınıfı’nı inceledi. Ziyarette İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Haytaz, Nuri Uysen Ortaokul Müdürü Gökhan Bönceoğlu, Payas STEM Kurucuları Cem Kağar ve Teslime Kağar ile projenin gerçekleşmesinde emeği geçen Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Öğretmeni Merve Gülbeyaz Sönmez de yer aldı.
Hayalini kuruyorduk
İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Haytaz burada yaptığı konuşmada, yapılan desteğin
normalleşme yolunda çok önemli olduğunu ve farkındalık oluşturacağını söyledi. Haytaz, “Geleceğe yönelik bir adım oldu. Okullarımızın açılışından son derece memnunuz. Bugün de geçen yıldan beri hayalini kurduğumuz kodlama sınıfını hayata geçiriyoruz. Öğrencilerimiz bilimsel düşüncelerini, uygulamalı olarak yapabilecek. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Nuri Uysen Ortaokul Müdürü Gökhan Bönceoğlu ise “Yıllardır açmayı düşündüğümüz, sponsor aradığımız kodlama sınıfının açılışını destekleriniz sayesinde yaptık. Bu destekleriniz için çok teşekkür ediyoruz. Okul olarak yarışmalarda ödüller aldık. Kodlama sınıfımız ile daha fazla başarılara imza atacağımıza inanıyorum. Depremin hemen ardından bu kadar güzel bir atölyenin oluşturulması, çocukların kendilerini geliştirmesi için ayrı bir önem taşıyor. TREDER’e ince düşüncelerinden ötürü teşekkür ediyorum. Bu özel sınıfın, sonuna kadar hakkını vereceğimizi bilmelerini istiyorum.” ifadelerini kullandı.
Köy Enstitüleri gibi
Payas STEM Kurucusu Cem Kağar da Robotik Kodlama Sınıfını Türkiye’nin bir dönem eğitimde başlattığı Köy Enstitüleri’ne benzeterek, yapılan yardımın önemine değindi.
TREDER Heyeti’nin üçüncü durağı ise Belen Sultan II. Abdülhamid Han Ortaokulu oldu. Belen İlçe Eğitim Müdürü Erdal Ayvazoğlu, bu projenin öğrencilere büyük yarar sağlayacağını anlatarak sağlayacağı katkılara vurgu yaptı. Ayvazoğlu, “Okulumuz ve öğrencilerimiz hayalini kurdukları bir sınıfa kavuştu. Sağlanan bu destek eğitim kalitesinin üst seviyeye çıkmasını sağlayacak.” dedi.
Belen Sultan II. Abdülhamid Han Ortaokulu Müdürü Mevlüt Oduncu ise “TREDER’in katkılarına çok teşekkür ediyorum. Gerçekten böyle bir ihtiyaç vardı. Bunun planlarını yapıyorduk. Bizleri sevindirdi ve duygulandırdı” şeklinde konuştu.
Kentimize sahip çıkmamız lazım
TREDER Heyeti’nin son durağı ise depremde büyük zarar gören BRF Treyler oldu. BRF Treyler Genel Müdürü Bülent Ramazan bu topraklarda yetişen, 50 yıllık geçmişe sahip bir firma olarak yine Antakya’da üretim yapmayı istediklerini vurguladı. Ramazan, “Hatay’dan geriye devasa bir enkaz kaldı. İnsanlar, geri dönmek istemiyorlar. İnsanların kalacakları yer yok. Ancak üreticiler olarak kalırsak, bir yerden sonra geri dönüşler yaşanacağına inanıyoruz. Kentimize sahip çıkmamız lazım” diyerek üreticiler olarak üstlerindeki sorumluluğa vurgu yaptı.
Depremde sadece binaların yıkılmadığını ahlaki çöküşün de yaşandığına dikkat çeken Ramazan, bölgedeki insanların büyük bir travma içinde olduğunu kaydetti.