Yıldız Teknik Üniversitesinde ‘’Otobüs Kaptanlığı’’ bölümü açılıyor
Karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığında kalifiye eleman yetiştirilmesine yönelik Yıldız Teknik Üniversitesi ve TOFED arasında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Otobüs Kaptanlığı bölümünün açılması için işbirliği protokolü imzalandı.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultandağı Meslek Yüksekokulu, Yozgat Bozok Üniversitesi Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Meslek Yüksekokulu’nda eğitim veren Otobüs Kaptanlığı bölümlerine İstanbul’daki Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)’de ekleniyor. Bu sayede Türkiye genelinde Otobüs Kaptanlığı eğitimi veren yüksek okul sayısı 4’e yükselecek. TOFED’in Durusu Metra Club ve SPA Hotel'de düzenlenen imza töreninde Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, Genel Sekreter Mevlüt İlgin, Genel Başkan Vekili Selami Tırış, Genel Başkan Yardımcıları Hakan Orduhan, Bertan Söğüt ve Ali Çıkkan’ın yanı sıra Türkiye Genelindeki Otogar Dernek Başkanları da yer aldı.
Otobüs sektörünün en önemli ihtiyacı eğitimli eleman
Karayolu ile yolcu taşımacılığında en önemli açığın eğitimsiz elemandan kaynaklandığını söyleyen TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan yolcuların güvenlik, konfor ve zamanında ulaşım isteklerinin ön planda olduğunu vurguladı. Erdoğan “Bilgi ve teknoloji çağında yaşadığımız gerçeğini göz ardı etmeyen sektör mensuplarımız teknolojinin her nimetinin kullanıldığı araçlar ile konuklarına hizmet verme gayretindedir. Son model otobüsleri, koltuk arkası televizyonları, güncel gelişmelerin internetin her an takibini sunan bu sektör eğitimli insan kaynağıyla da bir adım öne çıkmaya hazırlamaktadır. Kaptanlarımıza, host ve hosteslerimize firmamızın verdiği hizmet içi eğitimlerin yanı sıra sayısı her geçen gün artan üniversitelerimizle de sektörümüzle ilgili bölümler ardı ardına açılmaktadır. Bu okullar istihdamı çok yüksek olan sektörümüzün ihtiyacı olan kalifiye elemanların yetiştirilmesi açısından öncü oldu” şeklinde konuştu. “Eğitime her açıdan destek vermeye hazırız”
Otobüs sektörünün insana hizmet etmesi itibariyle beklentileri karşılaması gerektiğini belirten Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, yolcu taşımacılığının yüzde 90’ının karayoluyla yapıldığını söyledi. Yüksek, “Dolayısıyla bu sektörden ekmek yiyen insanların kaliteyi arttırmak, konforu arttırmak, emniyeti arttırmak gibi bir mecburiyetleri var. Sektörün en önemli özelliği insana verdiği hizmet. Bu durumda insanların beklentilerini karşılamanız lazım. İnsanlarla muhatap olan yöneticinin, şoförün, muavinin, bilet satıcısının müşterisini memnun etmesi lazım. Bu da eğitmeden geçiyor. Ancak eğitim düzeyi yükselmedikçe kalite yükselmez. Bu amaçla biz de otobüs kaptanlığı bölümü açmaya karar verdik. Bu ülkede pilot olmak için eğitimden geçmek gerekiyorsa, otobüs kaptanı olmak için de eğitimden geçilmeli. Direksiyona oturan sürücümüze 50 kişinin canını emanet ediyoruz. Kaptanlarımız eğitim alınca çok büyük farklar olduğunu sizler de göreceksiniz. Ancak burada devlete de görev düşüyor. Devlet hem yaptırımda bulunmalı, hem de teşvik etmeli. Biz Yıldız Teknik Üniversitesi olarak bu konuda üzerimize düşen görev neyse yapmaya hazırız” dedi. TOFED Başkan Yardımcısı Hakan Orduhan da konuşmasında eğitimin önemini vurgu yaparak binlerce insanın canını emanet ettiği sürücülerin eğitimden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Orduhan “Farklı olmak hepimiz için çok güzel bir duygu. Sertifikalı kaptan sürücülerimizin olması, bir mühlet sonra diğerlerine de örnek olacak ve çok hızlı bir şekilde yayılacak. Bunun yasayla, otoriteyle mutlaka desteklenmesi lazım. Eğer ulaştırma bakanlığı nezdinde bu konu desteklenirse, çok kısa sürede çok büyük sonuçlara ulaşacağına eminim” ifadesini kullandı. www.tasimacilar.com 15.02.2012 / 15:00