Yerli ve Milli 'Deniz Taksi' Suya İndi
İstanbul Şehir Hatları, toplu ulaşımda denizin payını artırmaya yönelik çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Tamamı yerli ve milli olanaklarla üretilecek yeni nesil Deniz Taksi’nin 8’i suya indirildi.
‘24 Eylül Dünya Denizcilik Günü’nde, Haliç Tersanesi’nde yapılan tören İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da katılımıyla gerçekleşti.
Ocak ayında, 170. Kuruluş yıldönümümüzde yaptığımız lânsman ile üretimine başladığımız Deniz Taksilerimizin 8’ini 9 ay içinde tamamladık. Haliç Tersanesi’nde tamamen yerli olanaklarla üretilen toplam 50 Deniz Taksi’nin 5’i ‘hibrit sevk sistemli’ olacak. Suya indirilen 8 taksi, Ekim ayında hizmete girecek. Yıl sonuna kadar 45 Deniz Taksinin üretimi gerçekleştirilecek. Hibrit Deniz Taksilerin üretimi ise, 2022 yılı Şubat ayında tamamlanacak.
Dedetaş: "Bir İlki Gerçekleştirmenin Mutluluğunu Yaşıyoruz"
Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş konuşmasında, Deniz Taksi sürecinde yaptıkları çalışmaları tüm detaylarıyla anlattı. Çalışmalara, Şehir Hatları’nın 170. kuruluş yıldönümünde başladıklarını aktaran Dedetaş, “1455’ten bu yana nice kadırga, kalyon, buharlı yolcu gemileri, arabalı vapur, hala seferde olan vapurlarımız gibi pek çok ilk üretimi gerçekleştirmiş olan Haliç Tersanemizde, bugün bir ilki daha gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün 8 adedini denize indirdiğimiz deniz taksilerimiz yıl sonunda 45, 2022 ilk çeyreğinde ise 50 sayısına ulaşacak” dedi.
"3,5 Milyon Euro Tasarruf Sağladık"
Daha önceki Deniz Taksi uygulamalarında yapılan hataları analiz ettiklerini vurgulayan Dedetaş, projenin finansal boyutuna şu sözlerle dikkat çekti:
“Tekne üretim malzemeleri dahil, tüm ihtiyaçların satın alma süreçleri şirketimiz tarafından yapıldı. Bu sayede ana ekipmanlarda yüzde 23’lük (1,5 milyon Euro) pazarlık performansı sağlayarak, aldığımız ekipmanlarda en yakın tedarikçi ile yüzde 17,5’luk (850 bin Euro) fark yakaladık. Şirketimizin pazarlık gücünü, ilk yerli ve milli Deniz Taksi üretiminde bu şekilde göstermiş olduk. Dışarıdan hazır tasarım alarak başka bir tersanede üretim yaptırmak yerine süreci bünyemizde yürütmemizin tekne başına kazancı, 70 bin Euro. Bu da bu projenin toplam bütçesinde 3,5 milyon Euro tasarruf anlamına geliyor. Kapanma noktasında iken devir aldığımız Haliç Tersanesinde bugün denizci vizyonumuzun en önemli göstergelerinden birine şahitlik ediyoruz.” dedi. Dedetaş ayrıca, yeniden canlandırılan Haliç Tersanesi’nin 2019 yılında 1 Milyon TL olan cirosunun 2021 yılında 125 Milyon TL olduğunu belirtti.
"Pruvamız Neta, Rüzgârımız Kolayına Olsun"
Projede emeği geçen herkese teşekkürlerini ileten Dedetaş, sözlerini, “Pruvamız neta, rüzgârımız kolayına olsun” şeklinde tamamladı. Konuşmaların ardından, İBB Başkanı İmamoğlu ve ŞH Genel Müdürü Dedetaş, “Kırlangıç” isimli Deniz Taksi’nin ilk yolcuları oldu ve Haliç Tersanesi’nden Sütlüce İskelesi’ne kadar keyifli bir İstanbul turu attı.
98 İskeleden Çağrılabilecek
10 yolcu kapasiteli Deniz Taksiler, bir uygulama ile ilk etapta 98 iskeleden çağrılabilecek. İleride paylaşımlı kullanım özelliği de eklenerek ‘Taksi Dolmuş’ gibi hizmet vermeye de başlayacak. Taksiler, ayrıca iskeleden bağımsız olarak, yanaşabilecekleri her yere çağrılabilecek. Deniz Taksiler düşük yakıt tüketimi ile yüksek hıza çıkabilme, baştan yanaşma kabiliyeti ile her yere rahatlıkla yanaşabilme özelliklerine sahip. Ayrıca engelli rampası sayesinde fiziksel engelli yolcuların rahatlıkla kullanabileceği bir şekilde tasarlandı. Deniz Taksilerde, taksimetre modeli ile sabit bir açılış ücreti olacak. Belirli bir mil aşıldıktan sonra, mil başına ücret eklenecek.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.