Yeni çıkan yönetmelik iyileştirilmeli
Sektör sorunlarının konuşulduğu ve tartışıldığı İSTAB toplantısında, yeni yönetmelikteki değişikliklere değinildi ve İTO seçimleri hakkında konuşuldu.
İSTAB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Karakış, geçtiğimiz yıl çıkan ve okul araçlarını kapsayan yeni yönetmeliğin sektörde ki sorunlar için çözüm olmadığını belirterek, değişiklik talebinde bulunduklarını fakat çalışmalarının bürokrasi noktasında tıkandığını aktardı. “Sayın Hakan Orduhan’la beraber İSTAB komitesi olarak yönetmeliğin iyileştirilmesi için İTO’ya gittik. Fakat bu yönetmeliğin 4 bakanlık tarafından hazırlandığını düzeltilmesi ve değiştirilmesi için de dört bakanlığın bir araya gelmesi gerektiği söylendi. Bu nokta da bir kez daha İstanbul Ticaret Odası’nın önemini görmüş olduk. Bu yüzden bu seçimleri son derece önemsiyoruz.”
Karakış, İSTAB’ın İstanbul Ticaret Odası’nda ki varlığının önemine dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti. “Odamızı İTO’da devreye soktuğumuzda bu yönetmeliği hazırlayan bürokratların bir araya gelmesini sağlayacağız. Diğer büyükşehirlerimizin Ticaret Odalarıyla da görüşüp bu sıkıntıları çözmeyi en azından iyileştirmeyi planlıyoruz” dedi.
“Araç dönüşümleri için geçiş süresi verilmeli”
Yeni yönetmeliğe göre araç dönüşümlerinin önümüzdeki Eylül ayına kadar tamamlanmış olması gerekiyor. Fakat bu dönüşümleri sağlıklı bir şekilde gerçekleştiren bir kurum olmadığını dile getiren Karakış, bu durumu Sanayi Bakanlığı’na dile getirdiklerini fakat henüz dönüş olmadığını belirtti.
Karakış, çocukların güvenliğini ve bu güvenlik sistemlerini son derece önemsediklerini, fakat yönetmelikte yer alan sensör maddesinin çok sağlıklı olmadığını sensörün dışında başka çözümler de sunulması gerektiğini ifade etti. Yine güvenlik sistemiyle ilgili eklenen kamera, sensör gibi unsurlar için geçiş süresi verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Geçiş süresi verilmezse bu dönüşümün oldukça zorlu olacağını ve sağlıklı olmayacağını da aktardı.
İstanbul’da 17 bin, Türkiye genelinde ise 100 bin civarında servis aracı olduğunu belirten Karakış, belirtilen sürede bu dönüşümün sağlanmasının mümkün olmadığını ifade ederken, Rehber personele gelen yaş kısıtlaması, eğitimi ve sensör ile ilgili davalar açtıklarını ve İSTAB olarak kurumsal bir şekilde bu süreci yönettiklerini anlattı.
“Servis araçlarında yaş sınırı olmamalı”
Servis araçlarına 12 yaş sınırı getirilmesi hakkında konuşan İstanbul Ticaret Odası meclis üyesi Levent Birant, ilk olarak yaş sınırlamasının 10 yaş olarak belirlendiği, İSTAB girişimlerinin sonucunda 12 yaşa çekildiğini belirterek, muayeneden geçen araçlarda yaş sınırlaması olmaması gerektiğini aktardı. Yaş sınırının 19 olması için çabalarının devam ettiğini belirtti.
Levent Birant, yeni yönetmelikle beraber servis tedarikçilerin zor duruma düştüğünü belirterek araç fiyatları konusunda yardımcı olmak istediklerini söyledi. Okul taşımacılığı yapan servislerde ÖTV indirimi olması gerektiğini aktardı. “Hazırladığımız taleplerden bir tanesi de okul servisi çeken araçlardan ÖTV alınmaması yönündeydi. Sonuçta çocukların taşındığı bir serviste, ÖTV yerine aracın güvenliği ve ekipmanı üzerine yatırım yapılmalı. Devlet bu konuda destek vermeli.” dedi ve bu konu hakkında çalışmaların da planları dahilinde olduğunu aktardı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.