UTD TÜVTÜRK'ün çifte standart uyguladığını iddia etti
UTD, TÜVTÜRK'ün takograf ile alakalı denetimlerinde çifte standart uyguladığını ve araç muayenelerinden haksız kazanç elde ettiğini iddia ederek, konuyu Birleşmiş Milletler/Avrupa Ekonomi Komisyonu'na taşıyacaklarını belirtti.
Uluslararası Takografçılar Derneği UTD tarafından basına gönderilen açıklamada, Ulaştırma Bakanlığının 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 35 inci maddesine ve değişikliklerine dayanarak Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik ile araç muayene işlemlerinde TÜV SÜD – DOĞUŞ – BRIDGEPOINT ortaklığından oluşan TÜVTÜRK’ü görevlendirdiği hatırlatıldı.
TÜVTÜRK'ün 196 sabit ve 75 gezici istasyon ile Türkiye'nin tamamında hizmet verdiğinin altı çizilen açıklamada ayrıca 22 istasyonda Yola Elverişlilik Muayene Belgesi düzenlediği ifade edildi.
Açıklamada, "TÜVTÜRK, Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik kapsamında zorunlu olarak kontrol edilecek parçalar içerisinde takograf ile alakalı olarak;
- Takograf (Mühürlerin varlığı ve bütünlüğü) (Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre bulundurulması zorunlu olan araçlar için)
- Takograf plakasının uygunluğunun kontrolü
- Şüphe varsa, takograf plakasının üzerinde bulunan verilerin tekerleğin anma çevresi veya büyüklüğü ile aynı olup olmadığının kontrolü
- Mümkünse takograf mühürlerinin veya varsa bağlantıları yanıltıcı müdahalelere karşı koruyan diğer başka araçların olup olmadığının kontrollerinde çifte standart uygulamaktadır" ifadelerine de ayrıca yer verildi.
Ülkemizde Karayolları Trafik mevzuatında can ve mal güvenliğini etkileyen sürücülerin araç kullanma, çalışma ve dinlenme süreleri yanı sıra, aracın hız ihlallerini kayıt altına alan ve 25571 sayılı Karayolları Trafik Yönetmenliği gereğince araç kullanma ve dinlenme sürelerine uyma mecburiyeti olan, ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan motorlu taşıt sürücülerinin, taşıt kullanma sürelerine aykırı olarak taşıt kullanması ve bunlara taşıt kullandırılması yasaklanan ve 2013 yılı Trafik ceza uygulamalarında Takograf cihazları araçta bozuk kullanmanın veya kullandırmanın 5 bin 311 TL ve 3-6 ay idari ceza olarak sorumlulara yansıdığı belirtilirken,Takograf Cihazları Damgalama ve Muayene Yönetmenliği gereği kullanımı şart koşulan takograf cihazı ülkemizde yapılan araç muayenelerinde hafif kusur olarak değerlendirildiğinin altı çizildi.
UTD tarafında belirtilen açıklamada 4 Şubat 2013 tarihinden itibaren "2013 Yılında Uygulanacak Kusurlar Tablosu"na bakıldığında takografın hafif kusur olarak yansıdığı ifade edilirken, AB ülkelerine taşımacılık yapan araçlara da TÜVTÜRK tarafından Yola Elverişlilik Muayene Belgesi düzenlendiği hatırlatıldı ve "TÜVTÜRK UDH Bakanlığı denetiminde hizmet vermekte ise; Yola Elverişlilik Muayenesinde TÜVTÜRK hangi kusurlar tablosuna dayanarak takograf denetimini ağır kusur olarak değerlendirmektedir?" sorusu yöneltildi.
UTD, Uluslararası taşımacılıkta mevzuata uyulduğunu belirtirken, ülkemizde ise mevzuata uyulmadığı iddia etti ve "AB ülkelerinin can ve mal güvenliği ülkemizden daha değerlimidir?" ifadelerine yer verildi.
Açıklamanın devamında şu ifadeler yer verildi;
"Yola Elverişlilik Muayene Belgesi ile TÜVTÜRK uluslararası mevzuat neticesinde teknik teminat belgesi düzenlemekte ve bu muayeneler kapsamı neticesinde denetlenen donanımlar ve/veya aksamların AB direktifleri kapsamında düzenli çalıştığını garantilemektedir.
Yani, CEMT ( Conference Europeenne des Ministres des Transports= Yola Elverişlilik Muayene) belgesi neticesinde oluşan cezaları TÜVTÜRK karşılamaya mecburidir.
Ülkemizde bakıldığında, mevzuat gereği çalışmayan veya hiç araçta bulunmayan takograf hafif kusur olarak araç muayeneden geçerek Trafik denetiminde ise araçlar mevzuat gereği trafikten men edilmektedirler.
Bu konuda TÜVTÜRK ün mevzuata uymamasından dolayı büyük zararlar oluşmaktadır. TÜVTÜRK ülkemizde ECE 96/96 direktifi kapsamında hizmet vermekle yükümlüdür.
Araç muayene hizmetleri bu direktif neticesinde gerçekleştirilmedikçe ülkemizde uygulanan araç muayenelerinde TÜVTÜRK haksız kazanç elde etmektedir. Bu konuda TÜVTÜRK’ü ülkemizde mevzuat gereği hizmet vermeye ve araç muayenelerinde takograf denetimlerini ağır kusur olarak denetlemesine davet ediyoruz.
Aksi taktirde tazminat konusunda oluşan haklarımızın taleplerini arz edeceğimizi beyan ederiz.
Konunun BM/AEK sekretaryasına (Birleşmiş Milletler/Avrupa Ekonomi Komisyonu) taşıyacağımızı bilginize arz ederiz"
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.