Uber Bilançosu ağır!

Uber Bilançosu ağır!

İnternet üzerinden ulaşım hizmeti veren Uber’e taksi derneklerinin, haksız rekabet oluşturduğu gerekçesiyle açtığı dava sonucunda Uber’e erişim engellenmişti. Şimdi ise Türkiye'deki Uber mağdurlarıdava açmaya hazırlanıyor.

Uber Mağdurları Platformu’ndan yaklaşık 1000 araç sahibi ve sürücüsü, kendilerini mağdur ettiği gerekçesiyle Uber’e dava açmaya hazırlanıyor. Uber Mağdurları Platformu üyeleri bir araya gelerek Uber’e dava açmak için avukat tuttu. Platformun avukatlarından Samet Gülaydın, Uber’in uluslararası tanınırlığı olan bir marka olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Türkiye'de faaliyetlerine Uber başlamıştı fakat diğer ülkelerden farklı olarak Türkiye'de sadece ‘Uber X Large’ araçları kullanıyordu. Taksiciler haksız rekabet oluşturduğu iddiasıyla dava açtı. Uber hiçbir gerekçe göstermeden faaliyetine son verdi. Şimdi buradaki asıl mesele; Uber Türkiye'de hizmetini vermeye başladıktan itibaren Uber araç sahipleri ve şoförlerine araç alınması, yatırım yapılması konusunda çok ciddi teşviklerde bulundu. Uber'in hiçbir haklı gerekçe göstermeden bu hizmetleri bir anda durdurması neticesinde; Uber ve hizmetlerine yönelik çalışma yapmak amacıyla araç alanlar, özellikle araç sahipleri bu konuda çok ciddi zararlara uğradı. Şoförler de bu noktada bu eğitimlere tabi tutuldu, sertifikayla işe başladılar. Uber’in yapmış olduğu bu gerekçe göstermeden piyasadan çekilmesine hizmetleri durdurması noktasında oluşan zararın tazmini davamızın konusudur. Esas itibariyle biz burada sürücüler ve araç sahiplerinden menfaatlerini bir zarar geldiğinden dolayı dava açıyoruz."

Bin kişiye yakın mağdur var hepsi dava açacak

Platformun avukatlarından Alparslan Saraç da şunları söyledi: " ‘Uber Türkiye’den çekildi’ gerçek anlamıyla bu doğru değil. Uber sistemini aktif bir şekilde tutuyor, fakat çalışma arkadaşlarını bir günde değiştirdi. Mayıs ayı sonu itibariyle sadece yasal olarak taksicilik yapanlarla çalışıyor, sistem sadece onlara açık. Uber sürücüleri kredi kartıyla araç aldılar, Uber gibi başka bir kiralama sistemi olmadığı için çalışamıyorlar ve araçlarının fiyatında çok ciddi düşüş oldu. Uber’le yaptığı ticaretten sonra evine haciz gelen Ulaş Önder, intihar etti. Babası da müvekkillerimiz arasında. Uber’in önüne çelenk bıraktı mağdurlar fakat Uber eski sürücüleri için hiçbir çalışma yapmadı." diye konuştu.

uber-soforlerinden-kritik-karar-21071947_l2.jpg

Avukat Saraç, Tekstilkent'e Uber sürücüleriyle yaptığı görüşme sonrası yaptığı açıklamada da  davayı bu ay sonunda açacaklarını söyledi. Müvekkillerinin büyük zarara uğradığını söyleyen Saraç, " İbrahim Bey gibiler de var. Maalesef borçlarını ödeyemeyip yaratmış olduğu mağduriyetten dolayı intihar eden, çocukları ortada kalan ve aile büyükleriyle borçlarını ödemek durumunda kalan insanlar var. Uber, çalışanlarına geri döneceğine ilişkin sözlü ve yazılı beyanlarda bulundu. ‘Kısa bir süre sonra geleceğiz’ dedi; fakat bunların hiçbirini gerçekleştirmedi. Bir yerden sonra da artık bu kitle iletişimini kesti ve bu mağduriyeti görmezden geliyor. Umarız bu dava süreci hem bu mağduriyetlerin tazmini yoluna gitmek anlamında faydalı olacak hem de bu toplumsal problemi çözecek. Şu an dava açmaya hazırlanan yaklaşık bin kişi var, Uber’i kullanan 10 bine yakın kişi var." dedi.

uberde-ikinci-dalga-yuzde-10-ucuza-satiliyor-h1560256085-4adb81.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.