Türkiye'nin ilk Uluslararası sivil toplum örgütü kuruldu
Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacıları Birliği(İPRU)’nun tanıtım toplantısı ve ortak deklarasyon imza töreni Beşiktaş Conrad Hotel’de ülke ulaştırma bakanları ve Sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleştirildi.
12 ülke ve 16 sivil toplum kuruluşlarının birleşmesiyle oluşan ve kısa adı IPRU olan Uluslar arası Karayolu Yolcu Taşımacıları Birliği toplantısı ve ortak deklarasyon imza töreni Cumhuriyetin 90’ıncı yıldönümünde Ukrayna, Romanya, Bulgaristan, Azerbaycan, İran, Makedonya, Rusya, Gürcistan, Sudan, Ürdün, Sırbistan, Hırvatistan ve Türkiye ulaştırma bakanları ve karayolu yolcu taşımacıları sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleştirildi.
IPRU, Üye ülke vatandaşlarının seyahatlerini kolaylaştırmak amacıyla karayolu yolcu taşımacılığı alanında bilgi ve ortaklığı daha da geliştirmek ve üye ülkeler arasında sürdürülen diyaloga katkı sağlamakla ilgili olarak profesyonel yolcu taşımacılığının dünyada ekonomik, sosyal ve çevre girişimciliği açısından öneminin hissedilmesiyle kuruldu. İPRU, Ortadoğu, Avrupa, Asya ve Afrika bölgeleri arasında gerçekleşen sorunsuz yolcu taşımacılığının kıtalar arası bölgesel, ticaret ve turizm açısından da önem arz ediyor.
Çıkkan: “IPRU Türkiye’nin ilk uluslararası Sivil Toplum Örgütü”
IPRU’nun amacının tüm dünyada toplumun genel menfaatlerini göz önünde bulundurarak karayolu yolcu taşımacılarının diğer taşıma modları arasındaki önemini arttırmak, geliştirmek, ülkelerarası ekonomik ve teknik işbirliğini test etmek olduğunu söyleyen TOFED’in İPRU’ dan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Çıkkan, karayolu ile yolcu taşımacılığının uluslararası bir örgütünün olmadığını tespit etmeleri üzerine kurulduğunu sözlerine ekledi.
IPRU’nun Otobüsle yolcu taşımacılığı sektörünün dünya genelinde gelişmesine öncülük edeceğini de belirten Çıkkan, “İPRU, aynı zamanda Türkiye’de ilk uluslararası nitelikli sivil toplum örgütü olması özelliğiyle de bir ilki gerçekleştirmektedir” dedi.
Öztürk: “Asya ve Ortadoğu ülkeleri bizim işletme modelimize hayranlık duyuyor”
Türkiye Otobüs sektörünün tüm dünyanın takdirini ve hayranlığını kazanacak güçlü bir modele sahip olduğunu ifade eden İPRU Kurucu Başkanı Galip Öztürk Türkiye’de otobüs üretim sektörüne de değinerek “Bugün dünyadaki üreticiler Türkiye’de otobüs üretimi yapıyor. Son model otobüsleri başta ülkemiz olmak üzere Avrupa ve Ortadoğu’ya otobüs üretim merkezi olarak Türkiye’nin seçilmiş olması da elbette ki büyük tesadüf değildir. Otomotiv üreticileri üst olarak Türkiye’yi seçiyor. Avrupa başta olmak üzere Asya ve Ortadoğu ülkeleri bizim işletme modelimize hayranlık duyuyor. Bu modeli kendi ülkelerinde uygulamak için çaba gösteriyorlar” şeklinde açıklama yaptı.
Türkiye’de hiçbir sivil toplum örgütünün uluslar arası niteliğe kavuşmada öncü olmadığının altını çizen Öztürk, “otobüsçüler bir ilke daha öncülük etmektedirler. Bu kuruluş değerli meslektaşlarımızın eseridir. Bu duygu ve düşüncelerle İPRU’nun başta ülkemiz olmak üzere birlik çatısı altında toplanan ülkelere hayırlı olmasını yürekten diliyorum” dedi.
Türkiye yolcu taşımacılığında büyüyor
Türkiye’nin komşuları ile beraber işbirliğine girerek kalkınma konusunda kararlı bir politika izlediğinin altını çizen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, son 10 yılda bunun daha da netleştiğini söyledi. “Karayolu yolcu taşımacılığı alanında da ülkemiz bilhassa tarifeli şehirlerarası ve uluslar arası yolcu taşımacılığını gerçekten dünya’nın en iyisi” diyen Aydın, şehirlerarasında 350 adet firmanın 9 bin otobüsle 200 milyon yolcu taşıdığını, kısa mesafelerde ise tarifeli olarak 200 milyondan fazla kısa mesafe yolcu taşımacılığı olduğunu söyledi.
Yolcu taşımacılığında hizmet kalitesi arttırıyor
Türkiye’nin tecrübesini üye ülkeler ile paylaşmak ve uluslararası standartlarda bir iş birliği oluşturmak için uluslar arası karayolu yolcu taşımacıları birliğinin kurulmasına öncülük ettiğini yineleyen Aydın, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “IPRU uluslar arası ve yolcu taşımacıları birliği yolcu taşımacılığının uluslar arası kurallarını, en yüksek standartta hizmet kalitesini ve şüphesiz taşımacıların ve yolcuların haklarını savunacaktır, bunun lobisini yapacaktır. Dünyada havacılığın, demiryolu yolcu taşımacılığının hatta denizyolunun pek çok uluslar arası örgütü ve lobisi var. Ama bu alanda bir ilke şu anda adım atılıyor. Bu kuruluşun başından beri içinde yer aldık. İyi ki bunu yapmışız diyorum. Teşebbüste yer alan herkesi de kutluyorum.”
Tahya Baş:“Taşımacılığın en büyük payını karayolu taşımacılığı almakta”
Taşımacılığın en büyük payını Karayolu ile yapılan taşmacılığın aldığını hatırlatan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Yahya Baş” Otobüsçülükte bu işin en başında gelmektedir. Yolcu taşımacılığında ülkemiz gerçekten en modern, en kaliteli, en güvenli taşımacılığı gerçekleştirmektedir” dedi.
Ulaştırma Bakanlığının da bu konuda destek verdiğini belirten Baş, “Bakanlığımızın ilgili personeli uluslar arası taşımacılık konusunda gerekli düzenlemeleri kararlı bir şekilde yerine getirmiş, hatta daha da önemlisi bunu kararlı bir şekilde uygulamasını gerçekleştirmişlerdir. Bakanlığımızın alt yapı çalışmaları sadece düzenleme anlamında değil, ayrıca karayolu alt yapısı alanında da büyük mesafe kat etmiştir. Bugün taşımacılık yapan kuruluşlarımız farklı bir rahatlık içerisinde farklı bir düzen içinde karayollarımızı düzenlemektedir. Bunun daha da gelişeceğine inanıyorum” dedi.
www.tasimacilar.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.