TOFED’in iftar yemeğinde sektör sorunları dile getirildi
TOFED, 11 ayın Sultanı Ramazan ayında her yıl olduğu gibi bu yılda düzenlemiş olduğu iftar yemeğiyle Karayolu Yolcu Taşımacılarını bir araya getirdi.
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu(TOFED) Karayolu Yolcu Taşımacılığı firmalarını bir araya getirmek amacıyla Mercedes Benz Türk, Isuzu ve Otokar ve Gaziantep Motorlu Araçlar Limited Şirketi’nin sponsorluğunda gerçekleştirdiği iftar yemeğinin 44’üncüsü Bayrampaşa’daki Titanic Business Hotel Europe’de düzenlendi.
44’üncü kez düzenlenen iftar yemeğinin bu seneki konukları arasında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, İstanbul Bölge Müdürü Hamza Demirdelen, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan ve Yönetim Kurulu üyeleri, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve sektörün duayeni Ali Osman Ulusoy, Metro Turizm CEO’su Ertan Çakır, Metro Turizm Genel Müdürü Umut Kahraman, TOF Başkanı Mustafa Yıldırım ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Otobüs sektörü duayenlerinden Mehmet Özcan katıldı.
“Engelli taşımasındaki 5 yıl değişim için yeterli değil”
TOFED tarafından 44. Kez düzenlenen iftar yemeğinin ilk konuşmacısı TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan oldu. Karayolu yolcu taşımacılığının zor bir süreçten geçtiğini belirten Erdoğan, mecliste görüşülen ve karayolu yolcu taşımacılığını ilgilendiren torba yasası konusuna da değinerek “meclisten geçen Torba yasada bulunan sektörümüzü ilgilendiren 2 önemli maddeden söz etmek istiyorum. Bunlardan ilki, sektörümüzü yetkilendiren kurumların belirleniyor olması. İkincisi ise engelliler yasası ile 2018 yılına kadar tüm otobüslerin engellilerin ulaşımına uygun hale getirilecek olması. Bu konulara dikkatinizi çekmek istiyorum. Bizde TOF ve TOFED olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’den randevu aldık görüşeceğiz. Önümüzdeki 5 yılda bütün otobüslerin engellilerin ulaşacağı şekilde yapılabilmesi çok zor ve büyük bir maliyet” ifadelerine yer verdi.
“Engelli yasası şehirlerarası taşımacılığa uygun değil”
Konuşmasında Ramazan ayının önemine değinen TOF Genel Başkanı Mustafa Yıldırım ise, tüm İslam alemini bir araya getiren mübarek ayda tüm dünyanın ibret alarak bakması gerektiğini söyleyerek “birliğin, beraberliğin en güzel örneklerini yaşıyoruz, bizde TOF ve TOFED olarak iki federasyon olarak birçok konuda uzlaşıyoruz, dostça yolumuza devam ediyoruz, sektörün sorunlarını çözmek üzere adımlarımızı atıyoruz” dedi.
Engelli yasasının konusuna da değinen Yıldırım, yasanın sektörün kanayan yarası olduğunu ve tüm sektör bileşenlerinin konuyu derinlemesine incelediğini ifade ederek “bununla ilgili, ilgili bakanlıklara, Ulaştırma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İSTAB servis taşımacıları, TOF ve TOFED olarak ciddi raporlar hazırladık ve gönderdik. Aslında bunun olamayacağını çok net bir şekilde anlattık” dedi.
Engelli yasasının şehir içi taşımacılıkta mümkün olduğunu ancak şehirlerarası taşımacılık için uygun bir yasa teşkil etmediğini belirten Yıldırım, turizm taşımacılığıyla birlikte 40 bin civarında otobüsün bu sisteme entegre olamayacağını söyledi ve “düşünün turizmle beraber 40 bin otobüs var. İkişer koltuğu feda ettiğiniz zaman 80 bin koltuk kaybınız var. Bunun sosyal ve ekonomik maliyetini çok iyi bir şekilde anlatmak için sayın bakanımızla ayın 24’ünde ekibiyle bir araya gelerek şehirlerarası otobüslerin bundan muaf tutulması konusunda bir adım atacağız” dedi.
İstanbul’da toplanma merkezleri açılması projeleri de gündemde
Sigortalar konusuna da değin Yıldırım, “sigorta konusunda sıkıntılar var, onları takip ediyoruz iki federasyon olarak, hem odalar birliğinde, hem ticaret odasında hem de çeşitli kurumlarda takip ediyoruz. Umut ediyorum ki, sigortalarla ilgili sektörle ilgili olumlu kararlar çıkartacağız” şeklinde konuştu.
Yapılacak olan yeniliklerden de kısaca bahseden Yıldırım sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İstanbul’dan başlayarak otobüs işletmeciliğinin altyapısının giderlerini kısıtlayıcı tedbirler konusunda da birçok işbirliğimiz var. Alibeyköy terminalini açacağız, önümüzdeki günlerde Avcılar’da bir toplama merkezi açılıyor. İstanbul’da toplanma merkezleriyle otobüsçülüğü daha ekonomik hale getirmeye çalışacağız. Birçok projemiz var.”
Ramazan ayı ile birlikte otobüsçülük duraklama dönemini yaşıyor
Dünden bugüne otobüsçülüğü değerlendiren Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve sektörün duayeni Ali Osman Ulusoy,” 1970 evveline geçtiğim zaman, bugünlere gelindiği zaman Türkiye’nin şartları yolları otobüsleri ve otobüsçülük en iyi günlerini yaşıyor. Fakat maalesef ve maalesef otobüsçü iyi günler yaşamıyor” dedi.
“10 yıl önceki fiyatlarla yolcu taşıyoruz”
Ramazan ayı ile beraber şehirlerarası taşımacılığın duraklama dönemine girdiğini belirten Ali Osman Ulusoy, mübarek ayın bitmesinin ardından işlerin açılacağını ve aynı bölgeye çalışan otobüsçülerin kendi aralarında mutlaka anlaşmaya gitmesi gerektiğini söyleyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “artık rekabeti bırakmak gerekir. Zaten akaryakıt hepimizin derdi, sigortası hepimizin derdi, ama gelecek iki ayınıza bakınız, biz bundan endişe etmiyoruz. 10 yıl evvelki fiyatlarla yolcu taşıyoruz. Akaryakıt fiyatları yüzde 400-500 pahalı olmasına rağmen yine de devam edebiliyoruz ve ediyoruz. 10 gün sonra açılacak sezonumuzda fiyatlarımıza zam yaptık. Hiçbir zaman devletin tespit ettiği fiyatların üzerinde değiliz. Bugün 80 liraya Türk hava yolları yolcu taşıyor. 10 gün sonra 80’e taşınan 70’e taşınan yolcu 280 liraya taşınacak… Bizim öyle paralara ihtiyacımız yok, ama yoluna göre mesafesine göre 20 lira zam sıkıntılarınıza dertlerinize yardımcı olacak. Sezonumuzun daha iyi geçebilmesi için mümkün olduğu kadar bölgelerimizde rekabet etmeyelim, Boş otobüs göndermeyelim ve biraz olsun hem kendi sıkıntılarımıza hem de pazara yardımcı olalım.”
“Taşımacılıkta geçen 10 yılda büyük değişiklikler yaşandı”
TOFED’in 44. İftar yemeğine katılmanın onurunu yaşadığını söyleyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, sorunların üstesinden el birliğiyle birlikte çalışarak çözüm olunması gerektiğini söyledi. Aydın sözlerine şu şekilde devam etti: “görüşerek, tartışarak en doğruyu ortak akıl ile bulmak bu ilkemize bağlı kalarak dile getiren konularda bakanlığımızın yasal yetkileri çerçevesinde samimi gayret göstereceğimizi buradan hepinize arz etmek istiyorum, 10 yılda yaşanılan değişim sektörü de çok değiştirdi. Geçen yıldan bu yıla sektörde ciddi bir küçülme yok, hatta hem araçların niteliği, hem firmaların kurumsal boyutları, daha verimlileşti daha iyi oldu. Doluluk oranlarının daha iyi olduğunu söyleyebilirim”
Yabancı sermayelere el verip, kol kaptırmamak lazım
Yabancı kurumların da sektöre girdiğini belirten Aydın “hepinizin malumu olan sektöre yabancı sermaye de ilgi göstermeye başladı. Malum sektörün önde gelen firmalarından bir tanesi Amerikalı bir şirkete satış süreci devam ediyor. Kulağıma gelen bilgilere göre sektörde irili ufaklı firmalara bu ilgi devam ediyor. Bu süreci de tabi iyi yönetmemiz lazım, yabancı ilgisi iyi ama tümüyle de yabancıların eline geçmemesi lazım” dedi.
Yemek sonrası plaketler sahiplerini buldu
İftar yeği sonrasında Karayolu yolcu taşımacılığı sektörüne yapmış olduğu katkılardan ötürü Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın’a plaketi TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan’a verilirken, Geceye sponsor olarak katılıp da plaket alan isimler ise; Mercedes Benz Türk Otobüs Satış Kısım Müdürü Burak Batumlu, Anadolu Isuzu’nun Satış ve Pazarlama Direktörü Fatih Tamay, Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül ve Gaziantep Motorlu Araçlar Limited Şirket oldu. Oya KAYA – Alev ARSLAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.