TISİAD genel kurulu gerçekleştirildi
Türkiye Irak arasında ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla 17 Nisan’da kurulan TISİAD, Birinci Olağan Genel Kurulunu tamamladı. Dernek Başkanlığına Kurucu Başkan Nevaf Kılıç yeniden seçildi.
Kuruluş çalışmalarını tamamlayan Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TISİAD)’ın 1’inci Olağan Genel Kurulu, Radisson Blue Otel’de yapıldı. Tek liste ile gidilen seçimlerde Kurucu Başkan Nevaf Kılıç, 3 yıllığına yeniden başkanlığa seçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının Divan Başkanlığı’nı Abdullah Ayan’ın yaptı. Irak’ın petrol rezervleriyle büyüyen bir ekonomiye sahip olduğunu vurgulayan Divan Başkanı Abdullah Ayan, Irak’ın petrol üretiminde Türkiye’nin günlük tüketiminin 3 katına ulaştığını söyledi. “Irak petrol rezervleri günden güne artıyor”
2012 itibariyle 3 milyon varil olan Irak petrol ihracatının 2015’te 6 milyon varile, 2020’de ise 9 milyon varile çıkarılacağının öngörüldüğünü belirten Ayan, Dünya’daki petrol rezervlerinin bitmesi söz konusuyken Irak’taki rezervlerin günden güne arttığını söyledi. “Tüm bu rakamlar bize, yanı başımızdaki kardeş, komşu Irak ile bağların eninde sonunda ticarete yansıyacağının da bir göstergesidir. Komşusu Irak zengin olma yolundaki Türkiye, bu komşusu ile hareket ettiği sürece, çok daha başarılı olacaktır” diyen Ayan Türkiye Irak ihracatının hızlı bir şekilde arttığını söyleyerek Türkiye’nin Irak’a olan ihracatının 12 milyar dolara yükseldiğini de belirtti. “Irak kaybedilmemesi gereken bir Pazar”
Faaliyet raporunun içeriğiyle ilgi bilgi veren TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, Dünyanın ilk 10 ekonomisi olma yolunda hızlı ve sağlam adımlarla ilerleyen Türkiye’nin gücüne güç katmak amacıyla yola çıktıklarını belirtti. Türk iş adamlarının Irak’ın yeniden inşasında aktif rol oynadığını söyleyen Kılıç “Ancak tüm dünyanın pay almak istediği bu gelişimde payımızı kaybetmemek, aksine arttırmak için avantajlarımızı iyi değerlendirmeli, bağlarımızı güçlendirmeliyiz. Halen bakir bir Pazar olup, dünyanın ilgisini çekmeye devam eden Irak’ın siyasi, ekonomik, coğrafi açıdan stratejik açıdan büyük önem taşıdığı da unutulmaması gereken bir gerçek. İşte TISİAD’da bu gerçeğin bilinciyle Türkiye ile Irak arasında güçlü bir köprü kurma çabasındadır” şeklinde konuştu. “Irak bizim uzmanlık alanımız”
TISİAD olarak ülkeye faydalı olmak istediklerini özellikle vurgulayan Kılıç, yeni dönemde aktif bir çalışma sürecine imza atacaklarının altını çizdi. Nevaf Kılıç ayrıca, Irak bizim uzmanlık alanımız” sloganının doğrulunu ispatlarcasına önemli başarılara imza atmayı hedeflediklerini belirtti. Türkiye’den Irak’a 12, Mersin’e 8 milyar dolarlık ihracat
TISİAD’ın en önemli unsurlarından birinin ticari ve ekonomik alanda sağlayacağı katkı olduğunu söyleyen Toros Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Ahmet Özer, “Bugün Türkiye’nin Irak ile ihracatı 12, Mersin’in ihracatı ise 8 milyar dolardır. Ancak burada, Mersin firmalarının Irak’tan aldığı pay ile yapılan ihracat arasında ki eşitsiz makas sorunu yaşanmaktadır. Yani Mersin’in payı biraz daha artmalıdır. Mersin Limanı’nın Irak’a ihracatta Türkiye’ye sağladığı katkı büyükken, Mersin’e katkısı küçük kalmaktadır. Bunun da iki anlamı bulunmaktadır. Birincisi Mersin’de ticarete, lojistiğe ilgi duyan yeterli yapının olması ve ikincisi de Mersin’de çalışan ancak merkezi başka şehirlerde olan firmalardır. TISİAD, bu işe öncülük yapmalı ve Mersin’in Irak ile ticaretteki payını yukarıya çekmeli, bu zenginliği Mersin’e aktarmalı ve kentin gelişmesine katkı sunmalıdır” ifadelerine yer verdi. “Habur sınır kapısındaki sorunların aşılması için uğraş veriyoruz”
Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) ve Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Ahmet Akkurt da, dernekçiliğin zor bir iş olduğunu ancak TISİAD yönetiminin bu bilinç ile yola çıktığını gördüğünü söyledi. Mersin’in orta doğu’nun çıkış kapısı konumunda olduğunu söyleyen Akkurt, Irak’a yönelik ticarette en önemli sorun olan Habur Sınır Kapısı’ndaki sıkıntıların aşılması ile ilgili yetkili makamlara yaptıkları başvurulara olumlu yanıt aldıklarını da anımsatarak, konunun takipçisi olduklarını da altını çizdi. Daha sonra gündemin diğer maddelerine geçildi. Genel kurul yeni yönetim kurulu, yüksek istişare kurulu, denetim kurulu ve bilim kurullarının seçimi ile devam etti. Seçimlerde Nevaf Kılıç’ın yönetiminde; Ahmet Aktaş, Aynur Olğaç, Bünyamin Yüksekbaş, Can Gencay, Cavidan Demirağ, Emrah Deniz, Özlem Andız, Serdar Yıldızgörer, Serhat Yüce, Serpil Karadoğan Ve Şehmus Kayar, Talat Bacgeroğlu yer aldı. www.tasimacilar.com 06.11.2012 / 15:27