Servisçi Esnafı Kazlıçeşme’yi İnletti
Yapılan yanlış uygulamalar ve yaşadıkları sorunlar canına tak eden servisçi esnafı, Kazlıçeşme’yi ellerinde dövizleri ve bayrakları, dillerinde öfkeli sloganlarıyla adeta inlettiler.
Yıllardır biriken, bir türlü çözüme kavuşturulamayan sorunlar, plaka tahdidi, yanlış ve keyfi uygulamalarla şamar oğlanına dönen servis esnafının öfkesi sokaklara taştı. Servis esnafı, Kazlıçeşme’den haklı olmanın verdiği cesaret, mağdur olmanın verdiği öfke ve yılların getirdiği servis esnafı adabı ve onuru ile seslendi tüm yetkililere…
Kazlıçeşme’den servis esnafı geçti
Cumartesi günü Kazlıçeşme’de İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (İSAROD) öncülüğünde toplanan aileleriyle birlikte sayıları 10.000’ini bulan servisçi esnafı ilk kez bu kadar kalabalık bir kitleyle ortak sorunlar ve ortak çözüm yolları üzerine alanda buluştu. İstanbul’da eyleme destek olmak amacıyla birçok il ve ilçeden mesleki kurum ve temsilci sabah saatlerinde Kazlıçeşme alanına ulaştı. Fakat mitinge asıl damgasını vuran İSAROD Başkanı Hamza Öztürk’ün sözleri ve servis esnafının kararlı duruşu oldu. Alana kilometrelerce uzunlukta araç kuyruğu ile giriş yapan servisçilerin coşkusu da öfkesi de görülmeye değerdi.
Memleket gibiydi servisçinin hali, memlekete benziyordu servisçinin şiiri
Miting oldukça anlamlı bir şiirle başladı. Cahit Sıtkı Tarancı’nın Memleket İsterim adlı şiiri miting alanını dolduran on binler tarafından coşkuyla dinlendi. Ardından ilk konuşma İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkan Vekili Mustafa Nuhoğlu tarafından yapıldı. Nuhoğlu coşkulu kitleye hitaben şunları söyledi: ‘ Böylesi bir günde bizleri bir araya getiren Hamza Başkan’a ve yönetim kurulu üyesi tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. İnşallah, bu mitingin ardından haklarımızı alacağız, servis araçlarımız plakalarımızı alacak. Bunun için birlik ve beraberliğimiz korumalıyız, buna çok ihtiyacımız var. Bu bütün kapıları açan en önemli anahtardır. Bugün özellikle servis araçları işletmecilerinin ekmeğini ve geleceğini ilgilendiren konularda sayın yetkililere sesimizi duyurmak amacıyla bir araya geldik ve inşallah bu konuda sonuç alacağız’ dedi.
Öztürk: ‘servisçinin sıkıntısını en iyi servisçi bilir’
İSTESOB Başkan Vekili Mustafa Nuhoğlu’ndan sonra mikrofonu alan, İSAROD Başkanı Hamza Öztürk kitleyi selamladıktan sonra uzun bir konuşma gerçekleştirdi. Servis esnafının tüm sorunlarını tek tek anlatan ve oda olarak yönetim kurulu üyeleriyle yaptıkları çalışmalar, sorunların muhataplarıyla gerçekleştirilen görüşmeler ve beklentilerin yanı sıra eleştiriler ve birlik beraberlik mesajları öne çıktı. Başkan Hamza Öztürk sözlerine şöyle başladı: ‘sorunlarımızın çözümünde bir araya gelmemiz çok önemli, bu sebeple bugün bu sorunların sizler tarafından sahiplenilmesi ve bunca kalabalık için hepinize çok teşekkür ediyorum’ dedi ve servisçinin sıkıntısını en iyi servisçi bilir diyerek yaşanan sorunları sıraladı. Plaka tahdidi başta olmak üzere korsan yasası, yetki belgesi karmaşası, sektör içindeki haksız kazançlar, engelli donanımı, , trafik sigortasına yapılan yüksek zamlar ve KDV tevkivatı bu konuşmada Başkan Öztürk’ün sıkça vurgu yaptığı konulardı. Başkan sözlerini şöyle sürdürdü: ‘bugün burada toplanmamızın amacı sıkıntılarımızı yetkililere duyurmaktır. Türkiye genelinde 27 ilde uygulanan plaka tahdidinin İstanbul’da uygulanmasına yasal olarak hiçbir engel yok. Biz hakkımız olan şeylerin peşindeyken, birileri aramıza giriyor o kişiler plaka tahdidini çok farklı şekilde anlatıyor. Bizler, sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Büyük Şehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş’ın meseleye olan duyarlılıklarını, esnafa olan tavrını çok net biliyoruz’ dedi.
Plaka tahdidi her kesime katkı sunacak
Plaka tahdidini sosyal bir güvence olarak talep ettiklerinin altını çizen Öztürk, ‘İstanbul trafiğinde bugün dolaşan, 41 bin servis arabası var. Bu servis arabalarının hiçbir tanesi evine ekmek götüremiyor. 25 yıldır sizinle birlikteyim, sizinleyim’ dedi. İstanbul’da plaka tahdidi olduğu zaman sadece kendilerine katkı sağlamayacaklarını savunan Başkan, aynı zamanda İstanbul’un trafik sorunun çözümüne de katkı sağlayacağını ifade etti. Plaka tahdidinin işverene, esnafa, işverene, öğrenci velisine de katkı sağlayacağını ifade etti.
‘Plaka hakkımız söke söke alırız’
Korsan yasasına da değinen İSAROD Başkanı Hamza Öztürk’ün sözleri sık sık atılan ‘plaka hakkımız söke söke alırız’ sloganı ile kesildi. Korsan yasasına ilişkin şu ifadelere yer verdi: ‘Biz korsan yasasını talep ederken bir bumerang gibi bizi vursun diye talep etmedik. Hepinizin bildiği gibi birçok işyerinde, birçok okulda binek arabalarla servisler çekiliyor. Birçoğumuzun ekmeğine bu hususi araçlar zarar veriyor. Alacağımız yevmiyeler bunlardan dolayı tırpanlanıyor. Onun için korsan yasasını talep ettik. Fakat iş uygulamaya gelince öyle olmadı. Korsan yasasının çıkış nedeni usulüne uygun yapılmayan taşımacılığın önüne geçmekti diye hatırlatmada bulunan Öztürk, alanı dolduran binlere sordu: ‘aranızda çalışıp da vergi mükellefi olmayan var mı? Aracı ticari olmayan var mı? Ticaret odasına kaydı olmayan var mı? O halde neyin korsanı sorarım size? İsteklerimizin tamamını İç İşleri Bakanlığı’ndan tutun da Emniyet Müdürlüğü’ne kadar herkese ilettik. Sizler korsancı değilsiniz, çalışma ruhsatı ve ticari araç ruhsatı olan hatta belediyelerden çalışma izin belgesi alan esnaflarsınız, yasa çok şey anlatıyor ama iş uygulamaya gelince öyle olmuyor’ diyerek tepki gösterdi.
Çelişkiler yumağına dönen,’ korsan yasası’
Yasayı hatırlatarak servisçi esnafının yaşadığı anlamsız ve derin çelişkiye dikkat çeken Hamza Öztürk şunları kaydetti: ‘Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yolcu taşımacılığı yapmak için, Büyükşehir Belediyesi’nden gerekli izin belgesi almadan yolcu taşınmaz. Geçen gün bir aracımız bağlandı, 3 tane izin belgesi var. Bu adam nasıl korsan olur? Akşam arkadaşının acil bir durumu var onun yerine servise gitmiş…Korsan!... Böyle bir korsan yok!’dedi. Başkan’ın sözleri servisçi esnafın attığı ve dakikalarca süren ‘en büyük başkan bizim başkan’ sloganı ve alkışlarıyla kesildi.
Öztürk: ‘esnafın hakkını kimseye yedirmeyeceğiz’
Başkan daha sonra korsan yasasının önüne geçebilmek için önerilerini de şöyle sıraladı: ‘mutlaka hususi ve ticari araç ayrılmalıdır. Biz ticari araç olduğumuzu sonuna kadar kanıtladık. Bunun yolu çok fazla ceza kesmek, araç bağlamak değil. Gerçek korsanlara müdahale edilmiyorsa o zaman bir yanlışlık var demektir. Bizler yazın memleketimize gidemiyoruz. Düğünümüze, cenazemize, hatta pikniğe dahi gidemiyoruz. Yolda çevriliyor, ceza yazılıyor’ dedi. Konu ile ilgili çok önemli bir uyarıda bulundu: ‘Bizim isteğimiz, kimlik kontrolü yapılmadan ceza makbuzlarına imza atmayın. Bu bizim için mahkemelerde ve hukuksal süreçte en önemli savunma noktamız oluyor’ dedi. Konuyla ilgili müjdeli bir de haber verdi. Belediye ile bu sorunun çözümü noktasında görüştüklerini ve kendilerine bir belge verileceğini ifade eden Başkan Hamza Öztürk: ‘EDS ile cezalar yazılıyor, bunu çözmek için çalışıyoruz” dedi. Esnafın hakkını kimseye yedirtmeyeceklerini belirten Başkan, yiyen kişilere şirketlere de hakkımızı helal etmiyoruz’ diyerek alanda toplanan kararlı servisçinin coşkusuna coşku kattı.
‘Mesleğimize ve meselemize sahip çıkanları destekleyin’
Konuşmasında eleştirilere de yer veren Öztürk, ‘şimdi çuvaldızı kendimize batırma zamanı, bugün buraya gelen arkadaşlarımızın yüzde 60’ı ticaret odasına kayıtlı… Ticaret Odası’na kayıtlı arkadaşlar, şunu iyi bilin ki kendi ayağınıza kurşun sıkıyorsunuz’ diyerek tepkisini dile getirdi ve sözlerini şöyle sürdürdü. ‘Bugün burada mücadelesini verdiğimiz sorunların ve en önemlisi plaka tahdidinin İstanbul’da uygulanmamasının nedeninin ve bu uygulamayı istemeyen Ticaret Odası olduğunu biliyor musunuz?’ dedi. Yakın dönemde gerçekleşecek olan Ticaret Odası seçimlerine atıfta bulunan Öztürk, ‘kendine güvenen arkadaşlarımız, Ticaret Odasının Taşımacılık Komitesi’nde görev almak istiyorlar. Ticaret üyesi arkadaşlarımızdan ricamız şu, mesleğimize ve meselemize sahip çıkanları destekleyin, seçin. Olduğunuz yerde kalın ama sizi gerçekten kimin temsil ettiğini de bilin! Sizin üzerinden para kazananlara dikkat edin, desteklemeyin’ diyerek, uyarılar da bulundu.
Trafik Sigortası zamları haftaya Meclis’te
Servis esnafının yaşadığı bir diğer sorun olarak trafik sigortası konusuna da değinen Hamza Öztürk, ‘2013 yılı esnaf açısından hiç de hayırlı olmadı, birçok yasa aleyhimize uygulandı. En kötü olanı da trafik sigortalarıydı’ dedi. Konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: ‘emniyet yetkilerinden aldığımız bilgilere göre, Türkiye sınırları içinde ticari araç kategorisinde en az kaza yapan servis şoförleridir, servis araçlarıdır. Trafik sigortalarının eksilmeli, bunun için de çalışmalara başladık. Bu konuda meclisle de görüştük, önümüzdeki hafta konu meclis gündemine alınacak buradan da güzel haberler gelecek inşallah’ diyerek, yaşanan gelişmeler hakkında kitleye bilgi verdi.
Derdimiz ekmek parası
Araçlarda yaş sınırlamasına dikkat çeken Öztürk, ‘her yeni araba hak ettiğini kazanmıyor. Araba değiştirmek mesele değil ama önceliğimiz evimize getireceğimiz ekmektir. Biz ekmeğimizi kazanırsak, otobüslerimizi de değiştiririz. Bizim sıkıntımız araba değiştirmek değil, ekmek kazanamamak! Eğer araç üniversiteden, muayene istasyonundan uygun belgesini alıyorsa sınırsız bir şekilde çalışsın istiyoruz’ diyerek, konu ile ilgili talebi Kazlıçeşme’den yetkililere iletti.
Öderken yüzde 18, alırken yüzde 8 olmaz
Konuşmasının sonunda fatura keserken, yaşanan tevkifat sorununa yönelik şunları kaydetti:’ Maliye Bakanlığı KDV oranlarını belirlemiş. Bu tevkifat yasasının direkt esnafı ilgilendirdiğini ilgili bakanlığa ilettik. Buna da çare arıyoruz. Bizim KDV’miz öderken yüzde 18, alırken yüzde 8 olmaz. Böyle bir şey yok, tevkifat yasası tekrar gözden geçirilsin. Esnafın bu sıkıntısı mutlaka dinlensin. Biz devlete vergi ödemeyelim demiyoruz, Hak ettiğimiz kadar kazanalım vergisini de ödeyelim’ dedi.
‘Biz yolda bulduğumuzu taşımıyoruz ki!’
Engelli donanımı ile ilgili olarak 7 Temmuz 2013 tarihinin verildiğini ifade eden Öztürk, “Biz yolda bulduğumuzu taşımıyoruz. Bizim taşıdığımız yolcu yıl boyunca belli. Taşınan okulda veya şirkette engelli söz konusu ise ona uygun araç bulundurulması zaten mümkün olur. Bunu tüm servisçilere zorunlu olarak sunmak anlamlı değil. Üstelik bu donanımı yaptırsanız da TÜVTURK muayenesinden geçemiyorsunuz” dedi ve konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğinin altını çizdi.
Başkan eylem planını açıkladı
Oldukça kalabalık bir kitleyle coşkulu başlayan mitingde tempo hiç düşmedi. Sorunlar çözüme ulaştırılmaz ve servisçinin sesi duymazdan gelinirse İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, önümüzdeki süreçte gündeme gelecek olan eylem takvimini de Kazlıçeşme’den açıkladı.
Eylemden sonra ilk buluşma 9 Haziran’da
Buna göre Başkan kitleyi 9 Haziran’da İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası olarak yapılacak olan pikniğe tüm servisçileri davet etti ve ekledi: ‘bu piknikte siyasiler olmayacak, politika olmayacak fakat bugün burada olduğu gibi hep beraber yaşadığımız sorunlar ve çözüm yolları üzerine tartışacağız, çözümü beraber belirleyeceğiz. Dolayısıyla hepinizi bu pikniğe bekliyoruz’ dedi. Kararlılıklarını ise şu cümlelerle ifade etti: ‘bugün Kazlıçeşme Meydanı’nı dolduran esnaflar olarak alanları bırakmayacağız, haklarımızı alana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Bugün buraya haklı olduğumuzu, samimi olduğumuzu ve mağdur olduğumuzu yetkililere iletmek için geldik. Kademe kademe yapacağız eylemlerimizi, bunun ilk ayağı Kazlıçeşme’ydi. Bundan sonra ki toplantımız 9 Haziran’da olacağız. Bu ikisi esnafça yapılan eylemler, haklarımız verilmezse iş giriş ve çıkışlarımızı 10’ar dakika geç başlatacağız’ diyerek önümüzdeki sürece vurgu yaptı. Servis esnafı görkemli ve olaysız geçen mitingin ardından yine servis araçlarına binerek, kornolar ve sloganlar eşliğinde alanı terk etti.
Alev ARSLAN / Oya KAYA
www.tasimacilar.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.