Nakliyeciler:''Un Ro-Ro cezalandırmaya başladı''

Nakliyeciler:''Un Ro-Ro cezalandırmaya başladı''

İnsafsızca zam yaptığı öne sürülen ve bu nedenle eleştirilen UN Ro-Ro'ya bir suçlama daha geldi ve UN Ro-Ro'nun kendisini eleştiren firmaların araçlarını gemiye almayarak cezalandırdığı iddia edildi.

İddiada "Zamlara karşı çıkan firmaların araçlarını gemilere bindirmeyen ve değişik zorluklar çıkararak günlerce bekleten UN Ro-Ro, TEKEL konumunu kötüye kullanarak, Türkiye’nin ihracatına zarar vermeye başladı" ifadelerine yer verildi.

Geçtiğimiz günlerde Saras Lojistik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Aras,ABC Transport, Er-Bil Transport ve Ata Uluslararası Taşımacılık A.Ş. şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Bilen ve ALC Lojistik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çiçekli basına yazılı bir açıklama göndererek, UN Ro-Ro'nun taşıma fiyatlarına zam yaptığı ayrıca uygulamaya koyduğu kredi kartlı rezervasyon sistemi ile büyük çaplı teminat istediğini ifade ederek, gerekirse eylem yapma kararı aldıklarını duyurmuşlardı.

Saras Lojistik: "Araçlarımız gemilere alınmadı"

Bu olayların ardından basına gönderilen açıklamada, UN Ro-Ro yöneticilerinin, Saras Lojistik A.Ş’ye ait rezervasyonlu araçları Mersin, Ambarlı, Pendik ve Trieste limanlarından gemilere almadıkları iddia edildi. Aynı şekilde İtalya-Trieste Limanı’nda da Saras’a ait dönüş araçlarının gemiye bindirilmediği ifade edilirken, bunun tutanaklarla tespit ettirildiği ve Saras Lojistiğin hukuki süreç başlatma kararı aldığı bildirildi.

"UN Ro-Ro Türkiye ihracatını tehdit ediyor"

UN Ro-Ro’nun tutumundan rahatsız olan çok sayıda firmanın, kara listeye alınmak korkusuyla ses çıkarmadığı ve bu nedenle de UN Ro-Ro'nun bu sessiz ortamda istediği gibi davrandığı iddia edilirken, UN Ro-Ro'nun eleştiride bulunan firmalara aba altından sopa göstererek baskı altına almaya çalıştığı ve bu tutumuyla Türkiye’nin ihracatını da tehdit eder hale geldiği belirtildi.

"UND yöneticileri UN Ro-Ro'nun avukatı gibi"

Bu keyfi tutumun durdurulması gerektiğini söyleyen Saras Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Aras, “Biz yabancı sermayeye karşı değiliz. Ancak bu firma Tekel konumunu kötüye kullanmaktadır. Uygulamaları, tüm ihracatçıları tehdit niteliğindedir. Meslek örgütümüzün karşı çıkması gereken bir konuyu dile getirdik ve şimdi cezalandırılıyoruz. Buna rağmen UND’nin bazı yöneticileri hala UN Ro-Ro’nun avukatı gibi konuşmaktadır. Hiçbir borcumuz olmadığı halde, UN Ro-Ro adına konuşarak, bu kuruma borcumuz olduğu yalanını söyleyerek, hala o kurumu savunmaktadır. Artık net olarak bellidir. UND yöneticilerinin yeri sektörün değil, UN Ro-Ro‘nun tarafıdır” diye konuştu.

UN Ro-Ro’nun keyfi tutumuyla bu hizmetleri aksatamayacağını söyleyen Turgay Aras, “Bizler Türkiye’nin geleceğine inanarak çalışıyoruz ve bu inançla yatırım yapıyoruz. Ancak UN Ro-Ro aşırı kar hırsıyla sorunu ticari kuralların dışına taşıyarak, tehdit boyutuna getirdi. Bu tehditler, Türkiye’nin geleceğine yapılmaktadır. 2023 hedeflerine yöneliktir. Artık ihracatçının ve nakliyecinin sorunu olan bu sorun, Türkiye’nin meselesi haline gelmiştir. Rekabet Kurumu’nun kararıyla da tutumu tescillidir. Hükümetin bu keyfi uygulamalara çözüm bulmasını bekliyoruz” dedi.

Saras Lojistik yetkililerinin, "UN Ro-Ro'nun keyfi uygulamaları" olarak nitelendirdiği uygulamalar şöyle;

- Tarifeli sefer olmasına karşın, zaman zaman istediği doluluk oranına ulaşmazsa gemi seferlerini iptal ediyor. Böyle durumlarda, ihraç malı yüklü TIR’lar, 3 gün sonraki, yine iptal edilirse, 1 hafta sonraki seferi bekliyor. Örneğin Mersin Limanı’ndan 2 Ocak günü kalkması gereken gemi iptal edildiği için yüzlerce araç sonraki gemi için bekletiliyor.

- Gemiye binişlerde, firmalara eşit davranılmıyor. Birkaç firmanın araçlarına öncelik tanınıyor. Limana geliş sırasına göre gemiye almak yerine, henüz limana bile gelmemiş olan birkaç iktiyazlı firmanın araçları bekleniyor. Eğer gemi dolarsa, daha önce gelmiş olsa bile diğer firmaların araçları bindirilmiyor.

- İki firmaya her konuda öncelik tanınıyor. İtalya’dan trenle devam edecekleri gerekçesiyle rezervasyon ve sıra önceliği verilirken, dönüşte trene binmedikleri halde aynı öncelik yine tanınıyor. Binemeyenler ise 3 gün sonrasına bekletiliyor. Oysa her firma, aynı değerde tutulması gerekir.

- Trieste’den dönüş seferinde, devamlı müşterisi olan Türk firmaları bekletilirken, transit ve ithal araç taşıyan yabancı TIR’lara öncelik veriliyor. Çünkü onlardan tek gidiş olduğu için peşin ve daha fazla ücret alınıyor. Türk araçları ise yabancı limanda günlerce bekletiliyor.

- Bazı tarifeli gemilerin Pendik ve Ambarlı’dan TIR alması gerekiyor. Ancak Pendik’te doldurduğu anda, tarifeli olmasına karşın Ambarlı’ya uğramıyor. Ek bir sefer de yapılmadığından, Ambarlı Limanı’na gelen TIR’lar 3 gün sonrasını beklemek zorunda bırakılıyor.

- Hafta sonları fazladan araç başına 100 euro almasının gerekçesi nedir? Maliyetinde hiçbir değişme olmazken, fazla para alınmasının nedeni nedir? Bu mantıkla, hafta içi 100 euro indirim yapılması gerekmez mi?

- Bonus sisteminde kredi kartıyla ödemelere yüzde 9 bonus verilirken, çekle ödemeye (1 Ocaktan itibaren) neden yüzde 5 bonus veriliyor? Vade ve şartlar değişmediği halde, bu oranlar neden değişiyor? 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.