Lojistikçilerin Yeni KDV Tebliği masaya yatırıldı
Taşımacılık ve lojistik şirketlerinin önemli gündem maddeleri arasında yer alan "KDV İstisna ve İade Tebliği", TİM ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen çalıştayda masaya yatırıldı.
Sapanca’da gerçekleştirilen çalıştaya Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ile taşımacılık ve lojistik sektörünü temsilen UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, Genel Müdür Cavit Uğur ve Mali Danışman YMM Gürol Gündoğan katıldı. Gelir İdaresi üst düzey bürokratları ile ihracatçıları ve diğer ilgili sektörleri bir araya getiren çalıştayda, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan KDV İstisna ve İade Tebliği’nde ihracatçıların, KDV istisnası uygulayan ve iade talep eden mükelleflerin işlemlerini hızlandırmak için neler yapılabileceği ele alındı.
Küçük ve orta ölçekli firmalar finansal sıkıntı yaşıyor
Geride bıraktığımız 10 yılda 1 trilyon dolarlık ihracat yapan ihracatçıların önümüzdeki 10 yılda 3 trilyon dolarlık ihracat yapması gerektiğine dikkat çeken TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. İhracatçıların KDV iade sürecindeki aksaklıklardan dolayı da önemli mağduriyet yaşadığını belirten Büyükekşi” Geç KDV iadesi nedeniyle özellikle küçük ve orta ölçekli firmalarımız finansman ve nakit yönetimi sıkıntısı yaşayabiliyor. İade ile ilgili uzayan sürecin, İhracatçımıza getirdiği bir fonlama maliyeti ve oluşturduğu dezavantajlı durumun çözülmesi gerekiyor. Bu noktada KDV istisna ve iadesi konusunda bizim ihracatçılar olarak belli başlı öneri ve hedeflerimiz var. KDV iadesi sürecinin uzunluğu ve karmaşıklığı, sektördeki en büyük sıkıntı olarak göze çarpıyor. Bugün gelinen noktada, Gelir İdaresi Başkanlığının veriye erişim imkanı çok gelişmiş olduğundan, Beyanname verildikten sonra iadenin yapılabilmesine olanak sağlanmalı. HİS, yani Hızlandırılmış İade Sisteminin yeniden düzenlenmiş haliyle bile hala dar kapsamda kaldığını düşünüyoruz. Bu sistemden çok az sayıda ihracatçı faydalanabiliyor. Bu noktada Bakanlığımızdan da KDV iade ve istisnasının sadeleştirilmesi konusunda inovatif bir yaklaşım talep ediyoruz. KDV iade sürecinde yapılacak bu düzenlemeler sayesinde, ihracatçılarımızın finansman maliyetinin azaltılacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.
“Haklı ve haksız mükellefler ayrıştırılmaya çalışılıyor”
Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci de KDV mekanizmasının işleyişine ilişkin detayları paylaştı. Çeşitli dönemlerde çıkan tebliğlerin birleştirilerek son halinin verilmeye çalışıldığını vurgulayan Kilci yeni Tebliğ'de haksız KDV iadelerini önlemeye yönelik düzenlemeler yapılırken, haklı mükellefler ile sahte belge organizasyonu kapsamında haksız KDV iadesi almaya çalışanların net olarak ayrıştırılmaya çalışıldığını ifade ederek "Bu tebliğ çalışmasına yönelik alınan tepkiler oldukça olumludur. İstisna kapsamına giren işlemler net olarak tanımlanmaktadır. İade usul ve esasları ise işlemler bazında tasniflenmek suretiyle, açık bir şekilde ortaya konmaktadır. Diğer taraftan sahte belge kullanmak suretiyle haksız iade alınmasının önlenmesine yönelik özel esaslar uygulamasında da köklü değişiklikler yapılmakta, mükellef bazlı uygulamadan belge bazlı uygulamaya geçilmektedir. Bu kapsamda sahte belge düzenlenmesi ve kullanılması ile daha etkin mücadele edilmesi, diğer taraftan ekonomik olarak teşvik edilen işlemlerin hassasiyeti dikkate alınarak, işlemlerini tümüyle gerçeğe uygun olarak belgeleyen mükelleflerin korunması amaçlanmaktadır” dedi.
Gelir İdaresiyle görüşmeler yapıldı
UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin ise, çalıştay sonrası yaptığı yazılı açıklamada, taşımacılık ve lojistik sektörünün KDV konusu ile ilgili yaşadığı sorunları ve hazırlanan tebliğe yönelik sektörün görüş ve önerilerini aktarma fırsatı bulduklarını belirterek “UTİKAD olarak, 2010 yılında İzmir’deki üyelerimizin karşı karşıya kaldığı KDV tarhiyatları ve cezaları gündeme geldiğinden bu yana KDV konusunda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ilgili yöneticileriyle çeşitli görüşmeler yaptık. Bu toplantılarda sektörün dinamikleri, sektörün iş yaparken dayandığı yasal mevzuat ve iş akışları hakkında idareye gerekli bilgileri aktararak, taşıma işleri organizatörleri ve lojistik firmalarının uluslararası ve transit taşımalarından kaynaklanan KDV istisna haklarının kabul edilerek, uygulamaların KDV iadesi alabilecekleri şekilde doğru biçimde hayata geçirilmesine yönelik çalışmaları bizzat yürüttük ”şeklinde yazılı bir açıklama yaptı.
www.tasimacilar.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.