Lojistik sektör temsilcileri ve bilim insanları sektörün geleceği için buluştu
Beykoz Üniversitesi, Lojistik Derneği ve Jacobs Üniversitesi iş birliğiyle bu yıl 17.'si yapılan Uluslararası Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi başladı.
Lojistik Zirvesi ile birleştirilerek hem sektörün usta yöneticilerini hem de bilim insanlarını ağırladıklarını söyleyen Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, "2 günde 200 kişiyi misafir edeceğiz" dedi. LODER Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş da "Sektördeki sıkıntılar bilim ile çözülecek" diye konuştu.
Beykoz Üniversitesi, Lojistik Derneği (LODER) ve Jacobs Üniversitesi iş birliğiyle 17. Uluslararası Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi (LMSCM2019), başladı. Açılış konuşmasında Lojistik Derneği'nin (LODER) lojistik zirveleri de düzenlediğini anlatan Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç Dr. Ezgi Uzel Aydınocak, "Tam 1 yıldır bugüne hazırlanıyorduk. Bugün hem sektör temsilcileri dinlenebilecek hem de akademisyenlerimiz tarafından bildiriler sunulacak. Böylece, Beykoz Üniversitesi olarak arzu ettiğimiz, hep inandığımız sektör üniversite buluşmasını gerçekleştirmeyi umut ediyoruz" dedi.
17 yıldır düzenlenen kongrenin gelenekselleştiğini ifade eden Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, "Her yıl bir Türk üniversitesinin ev sahipliğinde ve bir yabancı üniversite iş birliği ile düzenleniyor. Çok değerli olan bu tematik alandaki kongreye ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz" diye konuştu. 38 farklı üniversiteden akademisyenlerin katıldığı kongreye sektör profesyonellerinin de ilgi gösterdiğini söyleyen Durman, kongre kapsamında 2 gün boyunca 200 kişiyi misafir edeceklerinin bilgisini verdi.
Zamanlaması çok önemli
3 nedenden dolayı kongreyi çok önemli bulduklarını ifade eden Durman, bunları şöyle sıraladı: "İlk olarak, 2008 yılında kurulan Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu bugüne kadar 4 bin mezun vermiş ve mezunların yüzde 70'i lojistik alanında istihdam edilmiştir. Üniversite olarak yolumuza devam ederken de lojistik alanında lisans ve lisansüstü programlarıyla bu alanda yönetici adaylarına eğitim imkânı sunuyoruz. Üniversitemiz yaptığı akademik çalışmalarla bu alanda her zaman söz sahibi olmuştur, bundan sonra da olmaya devam edecektir. İkinci olarak üniversite - sanayi iş birliğini çok değerli buluyoruz. Bugün bu kongrede üniversite - sektör iş birliği hedefleniyor. Bu da bizim açımızdan çok anlamlı ve değerli. 3. husus ise ülkemiz coğrafi konumu itibarıyla arz talep merkezleri arasında geçiş bölgesidir. Türkiye lojistik sektörü, hizmet ihracatı ile ilgili döviz kazandırıcı sektörler arasında 14 milyar doları aşan getirisiyle seyahat ve turizm sektöründen sonra ikinci sırada gelmektedir. Biliyoruz ki bir ülkede lojistik sektörünün büyümesi tamamıyla sanayi ve ticaret sektörlerinin büyümesine bağlıdır. Ülkemizde son yıllarda hızlı bir gelişme gösteren lojistik sektörü hem kendi içinde taşıdığı büyüme potansiyeli hem de üstlendiği kritik rol ve rekabet üstünlüğü ile büyük bir öneme sahiptir. Ne yazık ki Türkiye bu konuda 10. Kalkınma Hedefleri'nin çok gerisinde kalmıştır. Bunun nedenlerinin araştırılması ve gerekli çalışmaların yapılması sektörümüz açısından çok önemlidir. Bu açıdan da kongrenin zamanlamasının çok yerinde olduğunu düşünüyoruz."
Sıkıntılar bilim yoluyla çözülecek
LODER'in tamamen bireysel üyeler ile 2001 yılında kurulduğunu ve mesleğin gelişmesi adına çalışmalar yürütüldüğünü anlatan LODER Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş da yapılan kongrenin zirve ile birleştirilerek sektördeki insanların bilime, bilim insanlarının da sektöre daha çok yakınlaştığını söyledi. Türkiye'nin muazzam bir coğrafi konumu olduğunun altını çizen Tanyaş, ancak bunun yeterli olmayacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü ulaştırma altyapısı ve gümrük altyapısının kurulması ve kurumsal yapıların oluşturulması gerekiyor. Orta koridor dediğimiz Çin ya da Uzak Doğu ile Avrupa arasındaki ana yollara sahibiz. Bu yükün bizim üzerimizden geçebilmesi için bu yolun son derece modern, gelişmiş, lojistik köyleriyle donatılmış ve iyi hizmet veren bir yere dönüştürülmesi şart. O yüzden eğitimden yasalara kadar sıkıntılar var. Bu sıkıntıların bilim yoluyla çözülmesi gerekiyor."
Sektör yöneticileri anlattı
Açılış konuşmalarının ardından sırasıyla Suny Maritime College'den Prof. Dr. Larry Howard, Technologies and Processes Jacobs University'den Prof. Dr. Yılmaz Uygun, THY Genel Müdür Yardımcısı (Kargo) Turhan Özen, Turkcell Lojistik Müdürü Ömer Faruk Erkal ve ARAMEX Genel Müdürü Tolgahan Bulut, Schaeffler Turkey Genel Müdürü Mehmet Safaltın ile ERNST & YOUNG Kıdemli Yöneticisi Burak Kandemir kendi alanlarıyla ilgili bilgi vererek sunumlarını yaptılar. Kongrenin ana sponsorluğunu Mars Logistics üstlenirken, Turkish Cargo, Buyer Network Business, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ve Beykoz Belediyesi de kongreye sponsorlukları ile destek verdiler.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.