Kapıkulede oluşan TIR kuyruğu son buluyor
Kapıkule sınır kapısının hemen yakınına GTİ Ticaret A.Ş. tarafından inşa edilmesi planlanan bir TIR parkı yapılıyor. Şoförlerin her türlü ihtiyacının görüleceği parkın işletmesi UND-TOBB Lojistik A.Ş. tarafından gerçekleşecek.
Kapıkule sınır kapısının yanına Gümrük ve Turizm İşletmeleri Tic. A.Ş. (GTİ) tarafından inşa edilecek 300 araçlık TIR parkıyla, sınır kapısının önünde oluşan ve uzunluğu 20-25 kilometreyi bulan TIR kuyruğu sorununa da çözüm getirilmesi hedefleniyor. Kapıkule sınır kapısında Gümrük ve Turizm İşletmeleri Tic. A.Ş. (GTİ) tesislerinde düzenlenen tanıtım toplantısına, Edirne Ticaret Borsası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı R. Engin Özmen, Gümrük ve Turizm İşletmeleri Tic. A.Ş. Kapıkule Sınır Kapısı İşletme Müdürü Ertuğrul Irkıçatal ve Und üyeleri katıldı.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı R. Engin Özmen, TOBB ile ortak kurulan UND-TOBB Lojistik A.Ş. işbirliğiyle Gümrük ve Turizm İşletmeleri Tic. A.Ş. (GTİ)’nin arazisi üzerine yapılacak bir TIR parkının sektörün sorunlarını çözmek adına çok önemli bir organizasyon olduğunu söyledi. İnşaası GTİ tarafındna yapılacak
160 dönümlük arazi üzerine Gümrük ve Turizm İşletmeleri Tic. A.Ş. (GTİ) tarafından inşa edilecek TIR parkında şoförlerin alışveriş yapabilecekleri, banyo ihtiyaçlarını giderebilmeleri, yiyecek ve içeceklerinin temini sağlanacakken aynı zamanda Her marka aracın tamir bakımının yapılması için ufak atölyeler, lastik tamirhaneleri, yağ değiştirme atölyeleri de yer alacak. “Yeni TIR parkı 25 Km.’lik kuyruklara son verecek”
2007 yılında yapılan sözleşme gereği modernizasyonuna başlanılan Kapıkule sınır kapısı dünya’nın ikinci en büyük sınır kapılarından biri konumunda. Kapıkule’de 20-25 Kilometreyi bulan TIR kuyruklarının Türkiye’nin imajını iyi yönde yansıtmadığını söyleyen UND Başkanı bu durumun değişmesi gerektiğini vurguladı. Özmen “Bizim gibi Avrupa’ya yüzü dönük bir ülkenin, Avrupa’dan bakıldığında TIR kuyruklarıyla, gümrüklerdeki beklemeyle, yaşadığı sorunlarla çağın gerisinde kalmış olan görüntüsünün değiştirilmesinin zamanı geldi. İstanbul’dan yükü yükleyip gümrüklerden çıkış yapan ve ihracat yükü yükleyen araçlarımız Kapıkule’den Avrupa’ya ilk adımını atıyorlar. Bu hem maliyet açısından hem de imaj açısından uluslararası karayolu taşımacıları için çok önem arz etmeye başladı. Türk araçlarının yüzde 43’ünün ihraç yüklerini taşıdığı yabancı araçlarında yüzde 53’ünün ithalat yükü getirdiği bu kapının biz nakliyeciler için önemi oldukça büyük” diyerek Kapıkule sınır kapısının yabancı araçlar tarafından da daha fazla tercih edildiğini belirtti.
“20 milyon Euro’luk görülmeyen gider”
Kuyrukları nakliyecinin maliyetini de arttırdığını belirten Özmen “kuyrukta geçen zamana baktığımızda araçlarımız, normal seyri halinde giderken yaktıkları yakıtın 1,5 kat fazlasını dur kalklarda tüketiyorlar. Balatası, şoförün psikolojisi ve araç lastiklerinin durumunu üst üste koyduğumuzda 1 yılda kuyruklarda geçirdiğimiz süre maliyet olarak hesaplandığın 20 milyon Euro’ya denk bir rakama tekabül ediyor. Bu sektörün cebinden çıkan ve görülmeyen, kaydı olmayan gider kalemlerimizdir. Kapıkule’nin hemen dibindeki GTİ tarafından yapılacak ve UND-TOBB lojistik A.Ş.’ye işletilmek üzere teslim edilecek bu TIR parkı sayesinde bu maliyetlerimizi yok edeceğiz ve şoförlerimizin daha çağdaş, daha insanca yaşam şanslarına kavuşmasını sağlayacağız” diyerek yapılacak TIR parkının önemine değindi. “TIR parkı 300 araç kapasiteli olacak”
Kapıkule sınır kapısının kuruluş hikâyesinden bahseden GTİ Kapıkule Sınır Kapısı İşletme Müdürü Ertuğrul Irkıçatal Kapıkule’nin 1930’da sınır karakolu olarak kurulduğunu, 1953 yılında ise Bakanlar Kurulu kararıyla sınır kapısı olarak inşa edildiğini söyledi. Kapıkule sınır kapısının Avrupa’nın en yoğun kapılarından biri olduğunu belirten Irkçıçatal, TIR parkının işleyişiyle ilgili olarak şu şekilde konuştu: “Araçlar kapıkule saha giriş yolu üzerinde beklemek yerine ayrılmış TIR parkı sahasında bekleyeceklerdir. Bu bekleme esnasında WC, duş, kafeterya gibi imkânlardan faydalanacaklardır. TIR parkı toplam 114 bin metre karelik alan içerisinde 300 TIR kapasiteli olacaktır. TIR parkı sahasında teknolojinin sunduğu tüm imkânlardan faydalanılacaktır. Araçlar TIR park sahasına girerken gidiş noktasında otomatik olarak uygun park alanlarına yönlendirilecek ve tahmini bekleme süresi belirlenecektir. Kurulan sistem kapıkule gümrük sahası ile entegre olarak sağdan araç çıktıkça, TIR park sahasına araç alınabileceği bilgisi gönderilecektir. Park sahası içinde TIR şoförlerinin birbirlerinin haklarını ihlal etmeyecekleri şekilde karar destek yazılımlı sistemler kurulacaktır. Her şey kayıtlı ve görüntülü olacak." GTİ’nin çalışma şeklinden de bahseden Irkıçatal Yap-İşlet-Devret modeliyle sınır kapılarını modernize ettiklerinden bahsederek, bu modelin dünyada bir ilk olduğunu belirtti. Gerçekleştirilen projelerle ilgili olarak da konuşan Irkıçatal, Suriye sınırındaki Cilvegözü, Habur kapısı, Gürcistan sınırındaki Sarp, ve Bulgaristan sınırındaki Hamzabeyli ve Kapıkule sınır kapılarının da modernizasyon çalışmalarını yaptıklarını söyleyerek, “Tüm bu projeler için bugüne kadar 200 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirilmiş olup, devlete 60 milyon dolar ek gelir sağlanmıştır” dedi.
“Gümrüklerde yaşanan sıkıntılar Türkiye’nin meselesidir”
TIR parkı projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Edirne Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı Türkiye’nin modern ve çağdaş kapısında TIR kuyruklarının oluşmasının iyi bir görüntü olmayacağını söyledi. Yardımcı “Bu kuyrukların yok edilmesi gerekiyordu. Şoförlerin yaşan standartlarının yükselmesi gerekiyordu. Ayrıca bu uluslararası projenin yerel yönetimlerce de desteklenmesi gerekiyor. Çünkü bu ne UND’nin, ne TOBB’un ne de başka bir kurumun meselesi bu Türkiye’nin meselesidir. Bu bir ülke projesi bunun engellenmesi bana göre bir suç” diyerek projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
TIR şoförleri de bir park sahasının olmasını istiyor
Görüşlerini aldığımız şoförler ise şu an park alanı olarak kullandıkları yerin, yazın Tozdan kışınsa çamurdan geçilmediğini söyleyerek yapılacak Yeni park’ın Kapıkule’de gerekli olduğunu konusunda hemfikir. TIR şoförü Ahmet Akyılmaz, kapıkule gümrüğünün yapılan projelerle iyi bir görünüm kazandığını söyledi. Akyılmaz “Park sıkıntımız var. Şoförün duracağı yer yok. İçeriye girdiğimizde sıkışıyoruz. Girmek zor. Hâlbuki orada oturacak bir yer olsa herkes evrakını sırasıyla verir. Kimse kimseyle itişmez. Kapının önünde bir TIR parkı var ama çok ücretli. 1989’dan beri bu kapıda çalışıyorum. Eski haliyle kıyasladığımızda Kapıkule’nin şu anki yeri çok güzel. Gümrüğümüzün projesi çok güzel. Dozvala almak istediğimiz yer problemli. Giriş çıkış yağmur yağdığında çamur, yaz geldiğinde tozlu. Yol üstünde aracın durması iyi değil. Park olursa herkes parka çeker bu da herhangi bir kaza oluşmasına engel olur” diyerek yeni bir TIR parkının gerekli olduğunu söyledi. TIR şoförü Cengiz Kayadibi de bir TIR parkının gerekli olduğunu söyleyerek “Avrupa tatile girdiği için şu anda burada araba azaldı. Ama yoğunluk devam etse parka ihtiyaç olur. 1988’den bu yana bu işi yapıyorum. Tesisin şu anki durumu çok iyi. Daha öncesinde bize burada bir park yapılacağı söyleniliyordu. Parkın olması çok iyi herkes sırasını bilir ve ona göre işini halleder. Mesela adam aracını bırakıyor gidiyor dozvala alıp tekrar geliyor ve orası karışıyor” dedi. Oya KAYA www.tasimacilar.com 14.07.2012 / 16:50