Geçen seneye göre yüzde 7 kayıp

Geçen seneye göre yüzde 7 kayıp

Otomotiv endüstrisi şubatta 1 milyar 705 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Otomotiv endüstrisinin şubat ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 kayıpla 1 milyar 705 milyon dolar oldu. İhracatın azalmasında en büyük etken olan euro / dolar paritesi, dış satışa 250 milyon dolar seviyesinde olumsuz etki yarattı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, ihracat verilerini, “Parite kaybı olmasa ihracatımızı 2 milyar dolar seviyesinde gerçekleştirmiş olacaktık” şeklinde değerlendirdi.

İhracat şampiyonu otomotiv endüstrisi, şubat ayı dış satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 gerileyerek 1 milyar 705 milyon dolarlık ihracata imza attı. Otomotiv endüstrisi gerilemeye rağmen Türkiye genel ihracatı içerisinde aldığı yüzde 16 pay ile dış satış liderliğini korudu. Yılın ilk iki aylık döneminde sektörlerin çoğunda gerileme olmasın rağmen, otomotiv endüstrisi bu dönemde 0.4 puanlık artış göstererek 3 milyar 434 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından açıklanan otomotiv endüstrisi ihracat verilerine göre en büyük pazar olan AB ülkelerine sadece yüzde 1 seviyesinde kayıp yaşanırken, Birleşik Krallık’a yüzde 22, İspanya’ya yüzde 44 ve Birleşik Devletler’e yüzde 100 seviyelerindeki artış dikkat çekti. Otobüs, minibüs, midibüs ile eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ürün gruplarında artış gözlendi.

Parite etkisi ihracatı 2 milyar dolardan döndürdü

OİB Başkanı Orhan Sabuncu, şubat ayı ihracat verilerini değerlendirirken, otomotiv endüstrisinin gerilemeye rağmen Türkiye’nin toplam ihracatı içinden aldığı yüzde 16 pay ile dış satış liderliğini korumasının önemine dikkat çekti. Sabuncu, “İhracatımız son dönemlerde euro- dolar paritesi nedeniyle kayıplar yaşıyor. Biz de ihracatımızın yüzde 77’sini AB ülkelerine yaptığımız için bundan büyük oranda etkileniyoruz. Euro ile sattığımız ürünlerimizi dolar üzerinden kayıtlara geçince parite kaybımız oluyor. Şubat ayında pariteden yaklaşık 250 milyon dolarlık bir kayıp yaşadık. Geçen yılın aynı döneminde euro/dolar paritesi 1,36 iken bu yıl oran 1,14 seviyesine geriledi. Kur etkisinden arındırılmış dolar üzerinden ihracatımızı hesaplasaydık yaklaşık 2 milyar   dolar ihracata imza atacaktık” diye konuştu.

Ticari araç ihracatı artışta

Ürün grupları bazında şubat ayı ihracatı incelendiğinde yan sanayi ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 kayıpla 685 milyon dolar oldu. Binek otomobiller yüzde 6 gerilemeyle 564 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 4 artışla 344 milyon, otobüs, minibüs ve midibüs ürün grubu da yüzde 30 büyümeyle 96 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Diğer başlığı altında ise yüzde 50 azalışla 16 milyon dolarlık dış satış yapıldı.

Yılın ilk iki aylık döneminde de yan sanayi yüzde 14 azalışla 1 milyar 382 milyon, binek otomobiller yüzde 5 artışla 1 milyar 144 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 26 büyümeyle 698 milyon, otobüs, minibüs, midibüs ürün grubu da yüzde 38 gelişmeyle 168 milyon dolarlık dış satışa imza attı. Diğer başlığı altında da yüzde 17 düşüşle 41 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Birleşik Krallık’a yüksek oranlı artış

Ülke bazlı ihracat verilerinde de Almanya düşüşe rağmen liderliğini korudu. Buna göre şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre Almanya’ya ihracat yüzde 12 azalarak 257 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birleşik Krallık’a ise uzun zamandır büyük oranlarda artış seyri devam etti. Bu ülkeye yüzde 22 büyümeyle 225 milyon dolar, Fransa’ya yüzde 4 gerilemeyle 193 milyon, İtalya’ya da yüzde 2 kayıpla 132 milyon dolar dış satış yapıldı. Birleşik Devletler’e yüzde 100 artışla 50 milyon, İspanya’ya da yüzde 44 büyümeyle 112 milyon dolar ihracat ise dikkat çekti.

Yılın iki aylık döneminde de veriler şöyle; Almanya’ya yüzde 11 kayıpla 510 milyon, Birleşik Krallık’a yüzde 38 yükselişle 501 milyon, Fransa’ya da yüzde 5 büyümeyle 352 milyon dolarlık ihraca imza atıldı. 

otomotiv-subat-mal-grubu-ihracat.jpg

Otomotiv Yan Sanayi ihracatı Şubat 2015’te %14 azalarak 685 milyon USD oldu.

Binek Otomobil ihracatı %6 gerilemiş ve 564 milyon USD olarak gerçekleşti.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı %4 artarak 344 milyon USD, Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı da %30 artarak 96 milyon USD olarak gerçekleşti.

Otomotiv yan sanayinde en fazla ihracat yapılan ilk iki ülke konumunda bulunan Almanya’ya yönelik ihracat %16, Fransa’ya yönelik ihracat %9 gerilerken bu mal grubundaki yine önemli pazarlarımızdan İtalya’ya %15, Birleşik Krallığa %13, Romanya’ya %22, Rusya Federasyonu’na %54 ihracat düşüşü yaşandı. Buna karşılık Birleşik Devletlere yönelik yan sanayi ihracatı %44 arttı.

Şubat 2015’te binek otomobillerde en büyük pazarımız konumunda bulunan Fransa’ya yönelik ihracat %11 artarken, en büyük ikinci ve üçüncü pazarlarımız olan Birleşik Krallığa %24, İspanya’ya %90 ihracat artışı yaşandı. Bu mal grubunda ayrıca Birleşik Devletlere yönelik ihracat %100 artarken, önemli pazarlarımızdan Cezayir’e %55, Rusya Federasyonu’na %59, İsrail’e %74 ihracat düşüşü görüldü.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda da en önemli pazarımız konumunda bulunan Birleşik Krallığa yönelik ihracat %24 artarken, Birleşik Krallık bu mal grubunda toplam ihracattan %27 pay aldı. Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda diğer önemli pazarlarımızdan Fransa’ya % %33, Almanya’ya %43 ihracat düşüşü yaşanırken, İspanya’ya yönelik ihracat %71 arttı.

Otobüs Minibüs Midibüs ürün grubunda ise en fazla ihracat yapılan ilk iki ülke olan Almanya’ya %59, Fransa’ya %13 ihracat artışı yaşanırken, bu mal grubunda 3. Büyük pazar konumunda yer alan Birleşik Krallığa yönelik ihracat da %100 artış gösterdi.

 

otomotiv-subat-ulke-ihracat.jpg

Şubat 2015’te Türkiye Otomotiv İhracatında Almanya 257 milyon USD’lik ihracat ile ilk sırada yer aldı. Almanya’ya yönelik ihracat %12 azaldı.

Şubat 2015’te Birleşik Krallık 225 milyon USD’lik ihracat rakamı ile ikinci büyük pazarımız olurken, bu ülkeye yönelik otomotiv ihracatı %22 artmıştır. Üçüncü büyük pazarımız konumunda yer alan Fransa’ya yönelik ihracatımız ise %4 azalarak 193 milyon USD olarak gerçekleşti.

Önemli ihracat pazarlarımızdan İspanya’ya %44, Birleşik Devletlere %100 ihracat artışı yaşanırken, Slovenya’ya yönelik %11, Romanya’ya %19, Rusya Federasyonu’na %59 ihracat düşüşü yaşandı.

Şubat 2015’te Birleşik Krallığa yönelik ihracat artışında bu ülkeye yönelik binek otomobiller ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatında yaşanan %24’er artış etkili oldu.

 

İspanya’ya yönelik %44 ihracat artışında bu ülkeye yönelik binek otomobiller ihracatının %90, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatının %71 artış göstermesi etkili oldu.

Birleşik Devletlere yönelik %100 ihracat artışında ise bu ülkeye yönelik binek otomobiller ihracatının %100, otomotiv yan sanayi ihracatının %44 artması etkili oldu.

Almanya’ya yaşanan ihracat düşüşünde bu ülkeye yönelik en önemli ihraç kalemimiz olan yan sanayinde yaşanan %16 düşüş etkili oldu.

Rusya Federasyonu’na yönelik yaşanan %59 düşüşte ise bu ülkeye yönelik en önemli ihraç kalemlerimiz olan otomotiv yan sanayi ihracatının %54, binek otomobiller ihracatının %59 düşmesi etkili oldu.

 

otomotiv-subat-ulke-grubu.jpg

 

Şubat 2015’te Avrupa Birliği ülkeleri %77,5 pay ve 1 milyar 323 milyon USD ile ülke grubu bazında ihracatta ilk sırada yer almaktadır. AB ülkelerine yönelik ihracat %1 azaldı.

Şubat 2015’te alternatif pazarlarımız arasında yer alan Afrika Ülkelerine %31, Ortadoğu Ülkelerine %23, Eski Doğu Bloğu Ülkelerine %55 ihracat düşüşü yaşanırken, Amerika Ülkelerine yönelik ihracat %30 arttı.

 

kumulatif-mal-grubu.jpg

Otomotiv Yan Sanayi ihracatı 2015 yılı ilk iki ayında geçen yıla göre % 14 azalarak 1 milyar 382 milyon USD olarak gerçekleşti. Otomotiv yan sanayinin tüm otomotiv ihracatından aldığı pay %40 oldu.

Ocak-Şubat 2015 döneminde ticari araç ihracatında yüksek oranlarda artış yaşanırken, bu dönemde binek otomobiller ihracatı da %5 arttı.

 

kumulatif-ulke.jpg

2015 yılı ilk iki ayında Türkiye Otomotiv İhracatında Almanya 510 milyon USD ile ilk sırada yer alıyor.

Ocak-Şubat 2015 döneminde Birleşik Krallığa yönelik ihracat %38, İspanya’ya yönelik ihracat %40, Slovenya’ya yönelik ihracat %37, Birleşik Devletlere yönelik ihracat %75 arttı.

Aynı dönemde Almanya’ya yönelik ihracat %11, Rusya Federasyonu’na yönelik ihracat %52, Hollanda’ya yönelik ihracat %22 azaldı.

kumulatif-ulke-grubu.jpg

 

2015 yılı ilk iki ayında AB-28 ülkeleri %77,5 pay ve 2 milyar 659 milyon USD ihracat ile otomotiv ihracatımızda en önemli pazar konumunu korumakta.

Bu dönemde Ortadoğu Ülkelerine yönelik ihracat %18, Afrika Ülkelerine yönelik ihracat %28, Eski Doğu Bloğu Ülkelerine yönelik ihracat %47 gerilerken, Amerika Ülkelerine yönelik ihracat %25 arttı.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.