"Endüstri 4.0 doğrultusunda yatırım yapıyor"
Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 22 adet AGV üretime destek veriyor.
Kamyon pazarındaki yerini 30 yılı aşkın süredir koruyan, hızla gelişen teknoloji ile kendini sürekli olarak yenileyen Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, Endüstri 4.0 ilkeleri doğrultusunda yatırımlarına devam ediyor. Aksaray Kamyon Fabrikası, birçok üretim aşamasına, bünyesinde bulunan 22 adet AGV’yi (Automated Guided Vehicle – Sürücüsüz Otonom Araç) entegre ederek, üretim süreçlerinde otonom ve güvenli aynı zamanda ekonomik ve çevre dostu bir taşıma sağlıyor. Fabrika içerisinde yer alan AGV’ler; iç süsleme, aks transferi, motor ön montaj, karoseri ve şasi perçin hatlarında üretime yön veriyor. Aksaray Kamyon Fabrikası içinde günde ortalama 170 km yol yapan AGV’ler sayesinde mevcut çalışanlar ağır taşıma işlerini yapmak zorunda kalmayarak başka alanlarda daha fazla verim elde edebiliyorlar. Manyetik şerit takipli, görsel yön bulma ve endüktif tiplerindeki AGV’ler 3.000 kg’a kadar kaldırma ve taşıma kapasitesine sahipler. AGV’lerin kullanımıyla beraber Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 40 saatlik yürüme yolundan tasarruf ve stabil bir üretim sağlanıyor.
Aksaray Kamyon Fabrikası’nda kullanılan AGV’lerin üretim ve yatırım maliyeti, içerdiği fonksiyonlara göre değişiklik gösteriyor. Bakım maliyetleri ise forklift, çekici gibi iş makinalarına kıyasla daha düşük, ancak yedek parça ve rutin bakım kontrolleri, kullanılan AGV’nin marka ve modeline göre çeşitlilik gösteriyor. Mercedes-Benz Türk’ün çatısı altında bulunduğu Daimler AG de diğer tesislerinde çeşitli AGV sistemlerine yer vererek üretim süreçlerini güçlendiriyor. Aksaray Kamyon Fabrikası bünyesinde yer alan çalışan dostu AGV sistemleri, yatırımlarını Endüstri 4.0 ilkeleri doğrultusunda gerçekleştiren Mercedes-Benz Türk’ün gelecekteki projeleri için güçlü bir alternatif olmaya devam edecek.
Kamyon Üretiminde Çıtayı Yükselten AGV Sistemleri
Otomatikleştirilmiş güdümlü araç olarak bilinen AGV (Automated Guided Vehicle), taşıma, kaldırma, elleçleme gibi işlemlerin; otomatik yönlendirilen taşıyıcılar/çekiciler tarafından yapıldığı sistemlere verilen isim. Aksaray Kamyon Fabrikası’nda yer alan AGV sistemlerinin temel amacı, katma değeri olmayan işleri gerçekleştirerek, maliyeti düşürmek, hata miktarını minimize etmek ve verimliliği arttırmak. Otonom olarak çalışabilen bu sistemler ile çalışanlar üretime değer katan işlere yönlendiriliyor. Üzerinde bulunan sensörler ve güvenlik önlemleri sayesinde fabrika ortamına da oldukça uyumludur. Ayrıca, çalışan dostu AGV sistemleri, taşıma veya kaldırma sırasında meydana gelecek iş kazalarının da önüne geçiyor. Her süreç için özel bir yazılıma sahip bu otonom sistemler; manyetik bant, kablo veya lazer sistemler ile önceden belirlenmiş rotaları takip ederek yolunu buluyor. Rota üzerinde bulunan temassız çipler sayesinde motor kontrol merkezine gerekli bilgiler aktarılarak AGV’ler hareket ettiriliyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.