Dinçer Çelik: ‘Elektrikli aracımızı 3 ya da 4 sene içinde hazır edeceğiz’
Temsa’nın Ar-Ge çalışmaları sonucunda en son çıkardığı Körüklü ve CNG(Sıkıştırılmış Doğalgaz)’li otobüslerinin çalışmalar şimdi de elektrikli araçlar yönünde devam ediyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik Elektrikli aracımızı 3 ya da 4 sene içinde hazır edeceğiz” dedi.
CNG’nin maliyet giderine bakıldığında Dizel’e göre avantajlı iken, yakın gelecekte elektrikli araçların CNG’li araçlara rakip olup olmayacağı da tartışma konusu. Bu durumun araçların alt yapısıyla ilgili olduğunu söyleyen Çelik, bazı bölgelerde dizel araçların daha avantajlı olduğunu, alt yapısı tamamlanmış bazı şehirlerde ise CNG’li araçların dizel araçlara göre daha fazla avantaj taşıdığını söyleyerek “Alt yapısı hazırsa, dolum tesisleri de fazlasıyla varsa CNG’li araçlar kullanılabilir. Bu tür alt yapıların henüz tam anlamıyla oluşmadığı yerlerde ise dizel araçlar en uygun olarak yerini alacaktır” şeklide konuştu.
‘Elektrikli araçların piyasadaki durumu batarya kapasitesine bağlı’
Elektrikli araçların gelecekteki yeriyle ilgili de bilgi veren Çelik, “Dolayısıyla elektrikli araçların piyasada belli bir noktaya gelmesi daha çok batarya kapasitesi ve batarya maliyetleri ile ilgili bir durum. Bunların tamamen belli bir noktaya gelmesi 3-4 yıl içinde olacaktır. Ama Türkiye’de elektrikli araçların elektrikli araç kullanımı 2020 yılını bulacaktır” dedi.
2013 yılının son aylarında piyasaya sundukları CNG’li otobüslerin ihracata hazır olduğu bilgisini de veren Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik, Körüklü otobüslerin ise 2016 yılında Euro 6 emisyonlu olarak ihracata hazırlanacağını belirtti.
Temsa CNG’li araçlar şehir içinde 400 km. şehir dışında ise 500 km yol alıyor CNG’li araçlara teşvik konusunda Türkiye’deki şirketlerin konuya destek verdiğini söyleyen Çelik, “Türkiye’de farklı şirketler bu konuya destek veriyor. Bazı belediyelerin kendileri de bu konuda ön ayak oluyorlar” dedi ve Temsa CNG’li otobüslerinin şehir içinde 400 km, şehir dışında ise 500 km’ye kadar yol alabildiğini, araçların şu anda 1260 Litre kapasiteye sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
Şehirlerarası yolculuklarda ise CNG’li otobüslerin kullanımının henüz uygun olmadığını ifade eden Çelik, “CNG şehirlerarası yolculuklarda biraz zor gibi çünkü o araçların menzilleri farklı yakıt temini için ihtiyaçları farklı. Çünkü Şehir içinde dolum tesisleri için ulaşım yani 15-20 km’lik bir alan içinde birkaç dolum tesisi gerekiyor. Şehirlerarası için çok uygun olacağını sanmıyoruz” diye konuştu.
Körüklü otobüsler trafikten daha çok aracı çekebiliyor
Körüklü otobüsleri pazara sunmalarının nedeni ise talepten kaynaklandığını söyleyen Çelik, yoğun metropollerde körüklü araçların birçok aracı trafikten çektiğini belirterek “Körüklü aracın kapasitesi yaklaşık 155 tane yolcu. Dolayısıyla 155 yolcuyu aldığınız bir araçla trafikten epeyce bir aracı çekebiliyorsunuz. Bizim buna hazır olmamız önemliydi. Bizim için en büyük motivasyon şehirlerimizin ve belediyelerimizin ihtiyaçlarını iyi dinleyip iyi anlamak. Belediyenin böyle bir ihtiyacı açık ve nettir. Yurtdışında da öyle. Şimdi yurtdışında bazı ihalelerde eğer araç ürün gamınız tamam değilse ihalelerdeki şansınız azalıyor. Çünkü hem 9,5 metre, hem 12 metre hem de 18 metre almak isteyen belediyeler oluyor. Dolayısıyla ürün gamını tamamlamak bu anlamda da bir avantaj sağlıyor” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.