Bazergan'da taraflar 9 Mart'ta görüşecek
15 Ocak tarihinde İran ile imzalanan iki ülke araçları arasındaki haksız rekabeti bir nebze olsun iyileştiren anlaşmanın uygulanması konusunda şikayetler artıyor.
Bakanlığa yapılan bilgilendirmeler neticesinde 9 Mart 2014 Pazartesi günü Bazergan'da her iki ülke Bakanlık yetkililerinin katılacağı bir toplantı düzenlenecek ve anlaşmanın uygulanması ile ilgili şikayetlerin çözümü sağlanacak.
Anlaşmaya rağmen İran tarafında yapıldığı bildirilen haksızlıklar;
1. Transit araçlarda deposu ölçülmeksizin mühürlenerek geçişine izin verilecektir maddesine rağmen, ülke çıkışlarında mühürlü depoların açılarak çeşitli bahanelerle ceza yazılması.
2. İran kapı çıkışlarında her iki ülkenin bozulabilir yük taşıyan araçlarının dışında bir öncelik olmayacağı "İlk Gelen İlk Geçer" Kuralının uygulanacağı maddesine rağmen Türk araçlarının uzun süreler bekletilmeye devam etmesi... (Saraks kapıda bu durum yok)
3. Transit geçiş süresi en az 2 gün denmesine rağmen 3 gün süre verilmesi,
4. Deposu mühürlenerek dönüş yolunda İran'a boş giren araçların yük almalarına izin verilmemesi,
Bu ve benzer konularda cezaya maruz kalan üyelerimizin ceza makbuzları ve haksızlık yapıldığına dair ispat edici delilleri UND'ye göndermeleri gerekmekte.
UND bu konuda çekilmiş foto ve videoları Facebook ortamında paylaşılmasını istedi.
Toplantıda ayrıca iki ülke arasında boş girişlerde dahil olmak üzere tüm diğer konuları içerecek yeni bir Karayolu Anlaşması İmzalanması için hazırlıkların başlaması konusu UND tarafından gündeme getirileceğinin altı çizildi.
5 Haziran Günü Gürbulak'ta başlatılan eylemler ve bakanlığın kararlılığıyla 10 Ekim günü İran araçlarına mütekabiliyeti başlatıldı.İran araçları gelemedi, navlunlar yükseldi ve yıllardır ilk kez araçların iyi para kazandığı ifade edildi.
UND çabalarıyla oluşan 10 Ekim-15 Ocak arası anlaşma devlet tarafından geçici olarak uygulandı.
Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Gümrük Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Başbakanlığın katıldığı toplantıda, İran tarafının transit ücreti kaldırması ve yakıt fiyat farkını 0.30 USD ye indirmesi, kapılarda haksızlık yapmayacağını taahhüt etmesi üzerine anlaşma sağlanmıştı.
Krizi çözmek için imzalanan söz konusu anlaşma Türkiye tarafının 14 talebi olmasına rağmen 4 konuyu içermekte.İran ile 20 sene önce yapılmış olan Karayolu Anlaşmasını değiştirecek yeni bir anlaşma yapılması konusunda çalışmaların devam ettiği bildirildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.