Automechanika ve Petroleum İstanbul açılıyor
Automechanika ve Petroleum İstanbul 11-14 Nisan tarihleri arasında TÜYAP fuar merkezinde tüm otomotiv üretim, onarım profesyonellerini ve akaryakıt, LPG ve madeni yağ sektörlerini temsil edenleri bir araya getiriyor.
Bu yıl, Automechanika İstanbul, bölgedeki tüm otomotiv üretim ve onarım profesyonellerini bir araya getirerek, 38 ülkeden, yüzde 40’ı yabancı olmak üzere toplam 1200 katılımcısı ile çok sayıda ziyaretçinin beklendiği fuarın partner ülkesi ise Meksika olacak.
Petroleum İstanbul’da TÜYAP’ta aynı tarihlerde yerini alıyor
Finansal büyüklüğü 125 milyar TL’ye ulaşan Türkiye akaryakıt, LPG ve madeni yağ sektörlerini temsil eden Petroleum İstanbul’da 11-14 Nisan tarihleri arasında TÜYAP Fuar Merkezi’nde yerini alacak. Fuar, enerji piyasalarına yönelik yasal düzenlemelerin ardı ardına gündeme geldiği bu dönemde, önemli bir etkinliğe sahne olacak. 11. Uluslararası Petroleum İstanbul Fuarı’na, petrol, LPG, madeni yağ ve ekipman sektörlerinde faaliyet gösteren yerli ve yabancı 200’ü aşkın firmanın katılacağı fuar’a Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ında katılması bekleniliyor.
Eş zamanlı olarak düzenlenen fuarlar öncesinde ortak bir basın toplantısı düzenleyen, Hannover Messe, Messe Frankfurt ve Enerji Fuarcılık, iki dev sektörün sinerjisinin organizasyona ilgiyi artırdığını, yurt içi ve yurtdışından çok sayıda ziyaretçi ile rekor bir sonuç beklediklerini açıkladı.
Basın toplantısına, Hannover-Messe International İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Altıntop, Messe Frankfurt İstanbul Genel Müdürü Aleksander Madjedovic, Enerji Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı A. Sertaç Komşuoğlu, TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi Hayri Kaya, Birleşik Meksika Devletleri Türkiye Büyükelçisi H.E.Jaime Garcia Amaral katıldı.
Meksika partner ülke seçildi
Dünya Otomotiv Endüstrisinde Türkiye’nin konumundan bahseden Messe Frankfurt İstanbul Genel Müdürü Aleksander Madjedovic, Dünya’nın 10’uncu, Avrupa’nın 2’inci büyük çelik üreticisi olan Türkiye’nin dünya genelinde baktığımızda 17’inci büyük otomotiv üreticisi olduğunun altını çizdi.
Ticari araç üretiminde Türkiye’nin dünyada 9’uncu Avrupa’da ise 2’inci sırada olduğunu belirten Aleksander Madjedovic Otobüs üretiminde de Türkiye’nin 1’inci sırada olduğunu söyledi.
“Yabancı katılımcılar fuara her zaman yoğun ilgi göstermişlerdir” diyen Aleksander Madjedovic A.B.D., Almanya, Avusturya, Çin, Fransa, Hırvatistan, Hindistan, İtalya, İngiltere, İsveç, İran, Pakistan, Singapur, Tayvan, Tunus’un fuarda yerini aldığını belirterek bu sene partner ülke olarak Meksika’nın seçildiğini sözlerine ekledi.
35 ülkeden 1245 katılımcı
Hannover-Messe International İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Altıntop ise yaptığı konuşmada İstanbul’da 7.si düzenlenen Automechanika Fuarı’nda tüm salonların dolduğunu belirterek yedek parça, tamir ve bakımın yanı sıra aksesuar ürünlerin yer alacağını söyledi.
Bir otomobili harekete geçiren her şeyin fuarda yerini aldığını bir kez daha vurgulayan Altıntop 11-14 Nisan tarihlerinde düzenlenecek fuara da katılımın çok yüksek olacağını ifade ederek 2011 yılında 35 ülkeden Bin 245 katılımcının katıldığını bu yıl da 27 bin 463 metrekarelik fuar alanında Bin 200 katılımcının beklendiğini belirtti.
Akaryakıt ile ilgili her konu Petroleum İstanbul’da
Petroleum İstanbul’un kendi alanında dünyanın en büyük fuar’ı olduğunu söyleyen Enerji Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı A. Sertaç Komşuoğlu, fuara katılanlar büyük bir aile olarak gördüğünü söyleyerek “Fuarda her sorun dile getiriliyor. O yüzden bu fuar ailelerin büyük buluşması oluyor” dedi.
Fuarda dile getirilecek olan bir diğer konunun da kilometre tahdidi olduğunu belirten Komşuoğlu, “Türkiye’de akaryakıt istasyonları arasında bir mesafe var. Bu mesafenin kalkması gündemde kalkarsa şu andaki istasyon sayısının en az yüzde 50 artması bekleniliyor. Sektörde bu olaya çok tepki gösterenler var. Bu kararı bekleyenlerde var. Bu karar ile 2 farklı istasyonun yan yana açılması söz konusu” dedi ve kaçak akaryakıt konusunun da fuarda dile getirileceğini söyledi.
“Türkiye’de vergilere düzenleme getirilmeli”
TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi Hayri Kaya ise söz aldığı konuşmasında “Yeni teşviklerden ifade ederek hem sektörümüze bir ivme kazandırabiliriz hem yabancı yatırımcıyı destekleyebiliriz. Biz Türkiye’deki yatırım ortamını ne kadar iyi tutarsak ne kadar canlı tutarsak inanın o derecede yabancı yatırımcı Türkiye’ye gelecektir. Ülke olarak bir taraftan teşviklerle bunu motive ediyoruz ama diğer taraftan da sektörün gelişimine bizce engel teşkil eden önemli hususlardan bir tanesi ülkemizdeki vergi düzenlenmesidir. Özellikle ÖTV oranının çok yüksek olması.
Bir taraftan sanayinin gelişmesine teşvik veriyorsunuz. Pazarı da geliştirelim diyorsunuz çünkü yabancı yatırımcının gelebilmesi için Türkiye’deki yatırımcının güçlü olması lazım. Biz bu noktada şunu görüyoruz. Çelişen bir politika var. Bunun mutlaka düzeltilmesi lazım. Bizce engel teşkil eden hususlardan bir tanesi ülkemizdeki vergi düzenlenmesidir” ifadelerini kullandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.