TOF Genel Başkanı Yıldırım esti gürledi

TOF Genel Başkanı Yıldırım esti gürledi

TOF (Tüm Otobüsçüler Federasyonu) Genel Başkanlığına yeniden seçilen Mustafa Yıldrım sektörün zorda olduğunu ve sürekli engellerle boğuştuklarını söyledi.

 

“Sektörün büyüklüğünün farkında değiller”

Sektörün zor bir süreçten geçtiğini anlatan TOF Genel Başkanı Mustafa Yıldırım, seçimin arifesinde siyasetin yeniden yapılandığı ortamda otobüsçüler daha doğrusu Türkiye nakliyecileri olarak maalesef ağırlığımızı hissettiremedikleri itirafında bulunarak “ Siyasi parti liderlerine söylemde bulunamadık. Köylü ve tarım işçileri kadar sesimizi duyuramadık, ben siyasi partilerle görüşmeler yaparak bu sektörün büyüklüğü ve gücünü anlatmaya çalıştım. Sadece otobüs olarak değil Türkiye karayolu taşımacıları mesleği yaklaşık 20 milyon seçmeni olan bir meslek topluluğudur. Ülkemizde 5 milyon ticari taşıt var bunların 2 tanesinin en az 2 şoförü var. Kamyon,minibüs, otobüs,tır  ve taksi olarak sınıflandırabiliriz. Bunların ailelerini hesaba katarsak büyük rakamlar elde edebiliriz. Meydanlarda bir tane siyasetçi çıkıp bizim varlığımızı ifade etmedi, sektörün büyüklüğünün farkında değiller. Köylü milletiyiz köyden geldik, köylülerin peşine takıldı siyasiler ama maalesef nakliyeci milleti olduğumuzu göz ardı ediyorlar” dedi.

“Sivil Toplum Kuruluşlarının yaptırım gücü zayıf”

Kendilerinin çok fazla şov yapan bir federasyon olmadıklarının altını çizen Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Yıldırım : ”Bizim ne olduğumuz değil ne yaptığımız önemli. Sivil toplum kuruluşlarının yaptırım gücü zayıf, Türkiye’de güçlü iktidarlar STK’ların çalışmasını fazla istemezler, bu nedenle hep göz ardı edildik. Siyasilere program yazma suretiyle mesleki ve akademik STK ile işbirliğine gitmeyi, bunları güçlü kılmayı ve bunların içerisinde işi bilen derdimizi anlatabilen milletvekili gönderme olduğunu anlattım. Ziraat mühendisleri, elektrik mühendisleri ve mimarlar odası gibi kurumlardan beyin takımı kurun size program yazsınlar çıkın meydanlara anlatın bunları iktidar olun, fakat bugün siyasi partiler kendi içindeki sıkıntılarla boğuşmaktan ne muhalefet yapabiliyor ne de iktidar olabiliyor” dedi.

“Kaçakçılığa davetiye çıkartıyorlar”

Kullandıkları akaryakıtın dünyanın en pahalı akaryakıtı olduğunu söyleyen TOF Genel Başkanı Yıldırım: “Dünya piyasalarında benzin yüzde 50 aşağı yani 120 dolardan 60 dolara inerken hala Türkiye’de akaryakıt 4 lira. Avrupa’da 3 Gürcistan’da 2 lira benim otobüsçüm kaçakçılık yapmasında ne yapsın? Kaçakçılığa davetiye çıkartıyorsun, vergi toplama yeteneğini yitiren yönetimler er geç yıpranırlar” dedi.

“Sayımız az ama yüreğimiz çok”

Sayın Cumhurbaşkanımızın bir söylemi var ‘Biz bu milletin efendisi değil kölesiyiz’ ama bu milletin efendisi olmaya çalışan bürokratlar işimizi zorlaştırıyor diyen Mustafa Yıldırım, meseleleri sektör STK’larının etrafında kenetlenerek çözebileceğini savundu. Sözlerine devam eden TOF Genel Başkanı Yıldırım:” Biz çok iş yaptık, küçük bir federasyon görünebiliriz, sayımız az ama yüreğimiz çok, yapacağımız daha çok iş var. Yarın aleyhimize kanun çıktığında yürütmeyi durduracak para ve hukukçumuz yok, bizde maaşlı çalışan insanlarız bir yere kadar verebiliyorsun. Arkadaşlarım şahittir cebimizden de çok verdik hatta bir aylık maaşlarımızı hukukçulara finanse ettik, böyle yürümez. Herkes yapmak zorunda değil STK’lar gönüllülük esasına göre çalışan yerlerdir, yapılması gereken esas mesele hukuk büroları ile profesyonel anlaşmalardır. Bir mevzuat yapıldığında biz değil o hukuk bürosu adımıza takip edip anında müdahale ederek yürütmeyi durduracak.”

Mustafa Yıldırım aidatlarla maaşlarını ödeyemeyen dernekten federasyonlara ulaştıklarını, projelerin kesintileriyle federasyon gelirlerine yüzde 1 oranındaki katkılarla kimsenin kaybı olmadan kendilerini ayağa kaldıracaklarını söylemeyi ihmal etmedi.

tof-2.jpg

OTOGARLARI CEHENNEMLERE DÖNDÜRMEYE KİMSENİN HAKKI YOK

“Harem Otogarı kanayan yaramız”

Anadolu yakası Harem otogarının kanayan bir yara olduğunu söyleyen TOF Genel Başkanı Yıldırım, Harem Otogarını zamanında kendileri yaparak içinde yaşadıklarını ifade etti. 17 dönüme düşürülmüş bir otogara otobüsçüler sığmadığını aktaran Yıldırım “Aynı anda 10 perona ihtiyaç duyan bir otobüs firması Harem’den kalkış yapamıyor, 3 tane büyük firma gelse oralar tıkanır, bazı acı gerçekleri kabul etmek zorundayız. Haremde kendi firmamla sefer yaptım, yolcular tuvalet bulamadı şikayet üzerine şikayet yağdı. Mesele bu duruma gelmeden bu sorunun çözülmesiydi ki İstanbul gibi metropol bir kentte çoktan hallolması gerekti. Bedrettin Dalan döneminde başladık Nurettin Sözen, Recep Tayyip Erdoğan, Ali Müfit Gürtuna ve Kadir Topbaş’la süreç devam ediyor. Belediye net söylüyorum bizim kadar sorumluluk almış değil, Anadolu yakasındaki 3 otogar alanını da biz bulduk. İlki köpek barınaklarının olduğu yer Kadıköy Belediyesi satışa çıkardı biz durdurduk, oraya istenen değer 80 milyon Dolar sektör bu parayı veremez Büyükşehir Belediyesi istimlak etmeli. İkinci yerde Enerji Bakanlığının Keban Nakil Hattı için alan küçültülünce 2 katlı 30 dönümlük otogar yapacaklardı, sığmayız dedik yapımını durdurdum. Mirkelam Tesislerinin arkasında 50 dönümlük yeni bir alan kazandık, çalışma ve proje devam ediyor. İSPARK’la güzel bir uyum sağladık bazı sıkıntılar yaşanıyor proje bağlamında onları da çözmek üzereyiz” dedi.

“Bize cep terminalleri lazım,1 saatlik Trakya yolculuğu 4-5 saate çıkıyor”

Alibeyköy Otogarı’nın ihale sürecinde çok büyük sıkıntılar yaşandığını ve kiraları aylık 49 bin lira ardından 7 bin lira hatta en son 3.500 liraya çektiklerini başardıklarını anlatan Mustafa Yıldırım “Güzel bir otogar oldu, sektör mensuplarımızın çoğu memnun oradan. Takviye yolcuları için Bahçeşehir’de bir cep terminali ihtiyacı var şu anda, 1 saatlik Trakya yolculuğu 4-5 saate çıkıyor, biz meslek kuruluşları olarak ihtiyaçları talep ederiz ama yetkilerimiz sınırlı. Kadir Topbaş’a huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum, ne zaman gitsek taleplerimizi ciddiye alıp bizim sorunlarımızı çözmeye yönelik çalışmalara imza atıyor. Bugün cep terminalleri ve toplama merkezi ihtiyacını tüm belediye birimleri dile getirmeye başladı” diyerek önemli bir yol kat ettiklerini irdeledi.

“Yüzde 30 komisyonla otobüsçülük yapılmaz”

İstanbul genelinde 1300 acente, her acentede birer servis aracı gidecek, kira verilecek ve 2600 çalışanın maaşını biz otobüsçüler vereceğiz diyerek üzerlerindeki yükün ağır olduğunu belirten TOF Genel Başkanı Yıldırım “Bugünkü akaryakıt fiyatları bugünkü maliyetler karşısında bu yükü taşıyamaz, yüzde 30 komisyonla otobüsçülük yapılamaz. Acentelerin artık akıllı bilete dönmesi lazım, ben kendi şirketimde yüzde 30 oranında e-bilet’e geçtim. Bilet satmayı eziyet halinden çıkarmamız lazım, toplama noktalarından servislerle yolcuları kalkış noktalarına taşıyıp, maliyetleri düşürüp otobüsçülerin sırtından bu yükü kaldırmamız gerek. Biz gece otobüsünün bagajında yatan, çocuklarından uzakta kelle koltukta yaşayan insanların hakkını yiyoruz, yediriyoruz” dedi.

“Otobüsçüler kazandığının fazlasını otogarlara veriyor”

Muğla Belediye Başkanına Bodrum Yarımadasında yaşadıkları sıkıntıları anlatan bir yazı yazdığını anlatan Mustafa Yıldırım ,Bodrum Merkez, Yalıkavak, Gündoğan, Türkbükü, Turgutreis şimdi Gümüşlük’te otogar, bir yarımada da 6 tane otogar altısı da çıkış parası istiyor diyerek isyan etti. Otobüsçülerin kazandığının çok daha fazlasını otogarlara verdiğini söyleyerek devam etti. ”Mesleğim mimarlık olduğu için net olarak söylüyorum bu konuda irade oluşturacağım ve meclise gidip komisyonlara teklif verdireceğim. Otogarları cehennemlere döndürmeye kimsenin hakkı yok, otogarlar otobüsçülerin cenneti olacak. Bunu gerçekleştirmediğimiz takdirde hiç bir şey yapmamış olacağız. Mersin, Çorum ve diğer illerde yaşananlar gözler önünde, şimdi düğünün 2 çocuklu bir aileye 10 odalı bir ev yapıp sonra kirasını öde diyorsun, adamın durumu yok ki ödesin. Sen bana sordun mu bunları yaparken? Sormadın, madem sormadın bedelini ödeyeceksin. Otogarlar bizim, oraların ihtiyaçlarını bizden iyi bilemezler. İçinde bulunmadığımız katılımcı anlayışı ile çizilen otogar projelerine karşı eylem yapacağız, çünkü yeni yapılan tüm otogarlar maliyeti arttırılan otogarlardır. Ne firma sahibi ne o nede bu, bedelleri hep gariban otobüsçüler ödüyor.”

tof-my-manset.jpg

HERKES BİZDEN HESAP VERMEMİZİ İSTİYOR

“Cezayı ödemesem belgem iptal olacak,dayatma var”

Kendi şirketinin başına gelen bir olayı aktaran Mustafa Yıldırım Kayseri’ye bir grup götürecekken biletleri kesen elemanın TC Kimlik numaralarını girmeyi unuttuğu o anda tespite denk geldiklerini ve 18 Milyon lira ceza yediklerini söyledi. Ulaştırma Bakanlığının bu yönetmeliğin yürürlüğe girmediğini, Ulaştırma Bölge Müdürlüğünün ise usulsüzlük cezası olarak ceza yazdığını belirterek “Yapmasam ertesi gün belgem iptal olacak bu 18 Milyon lirayı yatırdım şimdi geri almaya çalışıyoruz. Bu dayatma neden var, zaten benim sektörüm eğitim seviyesi düşük bir sektör. Hele ki bayram ve tatil dönemlerinde yoğunluktan nefes alacak vakit olmuyor” dedi.

“EPDK Başkan Yardımcısı ‘Bizden daha iyi biliyorsunuz’ dedi”

Emekliye,tarıma yardım edecekler akaryakıt vergilerini artırarak bizden alacaklar diyen TOF Genel Başkanı Mustafa Yıldırım ” Türkiye’de akaryakıttan toplanan vergi miktarı 8 Milyar liradır. EPDK Başkan Yardımcısı ile tesadüfen bir yerde karşılaştık, oturduk sohbet ettik bildiklerimi kendisine anlatınca bizden daha fazlasını biliyorsunuz dedi bana. Siyasetçilerin yapması gereken ilk vazife kayıt dışını kayıt altına alıp vergi adaletini sağlamaktır” dedi.

“Bu kadar ceza ödenir mi?”

İTO Başkanı İbrahim Çağlar’ın Ticaret Odası adına cezalara imza atmak için kendisini görevlendirdiğini söyleyen Mustafa Yıldırım Merter Vergi Dairesine 6 ayda bir imza atmaya çağırıldığını ifade ederek ilginç bir anısını paylaştı:” İki tane eleman yardımıyla 17 klasör ceza imzaladım, biz bunlara bakmadan sağa sola bakıp muhabbet ederek imza atıyoruz. Ben sorumsuz imza atmam diyerek İbrahim Çağlar’a beni görevden alın, vicdanım el vermiyor dedim. Bir cezaya bakayım dedim 300 Milyon lira bir tekstilcinin cezası yazıyordu toplamda imza attığım ceza miktarı 11 milyar lira, Merter’in toplam kapasitesi zaten 6 Milyar lira. Döndüm Vergi Dairesi Müdürüne İTO adına imza atmaya geldim, bu vergileri toplayabiliyor musunuz, bu kadar ceza ödenir mi dedim. Yüzde 40’ını alabiliyoruz cevabını alınca verenin günahı ne dedim, yapacak bir şey yok dedi. Yapacak çok şey var vergi adaletini sağlayacaksınız.”

“Kapı kapı dolaşıp,herkesi kapsama alanına alacağım”

Bu platformu sadece otobüsçüler için değil minibüsçü ve kamyoncuları da kapsama alanına alıp yakın bir süreçte neler yapıldığına şahit olacaksınız diyen TOF Genel Başkanı Mustafa Yıldırım “Nakliyecileri bir araya getirerek STK’ları kapı kapı dolaşacağım. Gelecek dönem meclise bizi anlatacak milletvekili göndermek ve bu sektörün büyüklüğünü hissettirmek zorundayız. Önümüzdeki dönem TOF’un açılım dönemidir hepimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Umut Çelik / tasimacilar.com

tof-3.jpg

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.