Servisçiler “oneminute” diyecek
İstanbul’daki servisçilerin plaka tahdidi yerine alternatif model getiren UKOME kararına tepkisi büyüyor.
UKOME kararının taşıma hizmeti koşullarını ortadan kaldırdığını belirten İSAROD Başkanı Hamza Öztürk; “Bahse konu kararın yürürlükten kaldırılmaması durumunda, önümüzdeki günlerde sektör temsilcileriyle bir araya gelerek 25 Mart’tan itibaren kontak kapama kararını uygulamaya geçireceğiz” dedi.
İstanbul’daki servisçilik sektörünün, plaka tahdidi yerine ’10 yıllık belgelendirme esaslı alternatif model’ getiren UKOME kararına tepkisi artarak devam ediyor. 11 Şubat 2016 tarihinde gerçekleştirilen UKOME toplantısında alternatif model kararının çıkmasının ardından, servisçilik sektörü protesto eylemlerine başlamış, AKOM ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün Kartal’daki binası önünde basın açıklaması yapmıştı. Kararı protesto eden üçüncü basın açıklaması ise, İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün Edirnekapı’daki binası önünde, 9 Mart Çarşamba günü; İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) Başkanı Ahmet Karakış, İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (İSAROD) Başkanı Hamza Öztürk, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Orduhan ve binlerce servisçi esnafının katılımıyla gerçekleştirildi.
“SEKTÖR PLAKA TAHDİDİ İSTİYOR”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Servis Taşımacılığı Yönergesi’nin geçen hafta UKOME üyelerinin imzasından geçtiğini belirten İSTAB Başkanı Ahmet Karakış tepkisini şöyle dile getirdi; “Yönerge İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi onayladıktan sonramaalesef yürürlüğe girecek. Bu yönerge uygulanabilirliği olmayan, çelişkilerle dolu, sektöre sorundan başka hiçbir şey katmayacak bir çalışmadır. Bu yönerge ile İstanbul servis sektörü adeta cezalandırılmıştır. Bizler rantçı değiliz. Tek gayesi mesleğini huzur ve güven içinde yapıp hayatını sürdürmek olan insanlarınumutlarıyla oynamaya kimsenin hakkı yoktur. İBB’ninhazırladığı servis araçları yönergesi, sektöre olumlu anlamda hiçbir katkı vermemektedir. Biz sadece eşitlik ve adalet istiyoruz! Biz diyoruz ki; servis sektörünün çalışma şartları Ankara’ da, İzmir’de, Kocaeli’nde, Bursa’da ne ise İstanbul’da da o olsun. Biz plaka tahdidi istiyoruz, bunu alana kadar mücadelemiz devam edecek.”
“UKOME KARARININ UYGULANABİLİRLİĞİ YOK”
İstanbul’da öğrenci, personel ve diğer servis hizmetlerini yapan servisçi esnafının sokağa çıkmasının özel bir hak talebi olmadığını belirten İSAROD Başkanı Hamza Öztürk; “Talebimiz Türkiye’nin 31 ilinde uygulanan var olan bir hakkın İstanbul’da da uygulanması talebidir. Tam 9 ay boyunca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım ile ilgili tüm birim yetkileriyle konuşulan, Türkiye’de uygulanan plaka tahdidi sisteminin İstanbul’da uygulanması talebidir. Konuştuğumuz tüm yetkililer plaka konusunda hiç bir sıkıntı olmadığını üç-dört ufak sıkıntının dışında çalışmanın neredeyse tamamlandığını bizlere duyurdular. 11 Şubat 2016 tarihinde yapılan UKOME toplantısında, UKOME yetkililerin almış olduğu kararın ne Türkiye’de bir örneği ne de ulaşım sektöründe uygulanabilirliği yoktur. Hal böyle iken buda yetmezmiş gibi bir takım hukuki terimler bir takım karar numaraları vererek komisyon üyeleri de yanıltılmıştır. Sanılmasın ki, bu yazılan karar numaraları bulunup incelenmedi. Hepsinin ne kadar yanlış ne kadar gerçekten uzak olduğunu tespit ettik. Bu yönergeyi yazdıranlar da hukuk önünde hesap verecektir.50 bin servisçi esnafının hakkını yemek ne kadar suçsa yedirmekte o kadar suçtur” dedi.
“SEKTÖR 25 MAYIS 2015’İN GERİSİNE DÜŞTÜ”
Servisçi esnafının hakkını aramaya devam edeceklerinin de altını çizen İSAROD Başkanı Hamza Öztürk; “Bugün hakkımızda karar verenler aldıkları karardan geri adım atana kadar hiç bir şekilde eylemlerden geri durmayacağız. Gelinen bu süreçte, servisçi esnafına yapılan bu yanlış, zaten kazancı sıfıra düşmüş olan esnafı iyice sıkıntıya sokmuştur. Belediye ile görüşmeler sırasında esnafımızın taşkınlık yapmasına sebep verecek hiç bir eylemde bulunmadık. Sabırla İBB’nin alacağı kararı takıp ettik. Son güne kadar bekledik. Sürece zarar vermesin diye çoğu zaman esnaf arkadaşlarımızla karşı karşıya geldik. Gelinen süreçte konuşarak, yazışarak çözülmeyen meseleyi kamuoyuyla paylaşmaya karar verdik. Sektörümüzün bugünkü hali, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın bizlere söz verdiği 25 Mayıs 2015 tarihinden çok çok geriye gitmiştir. Tek amacı Büyükşehir Belediyesi’ne ek kazanç getirmek olan bu karar ve yönergenin esnaf ve vatandaşa zerre kadar faydası yoktur” şeklinde konuştu.
“CUMHURBAŞKANIMIZ’IN SÖZÜNÜ YERDE BIRAKTIRMAYIZ”
İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, servisçi esnafının 11 Şubat tarihli UKOME kararının geri çekilmesini istediğini belirterek şunları söyledi: “Bahse konu kararın yürürlükten kaldırılmaması durumunda, artık İstanbul halkına taşıma hizmeti verme koşullarının ortadan kalktığını ciddi bir şekilde düşünmekteyiz. Önümüzdeki günlerde İSTAB, İSAROD ve diğer sektör temsilcileriyle bir araya gelerek 25 Mart’tan itibaren kontak kapama kararını uygulamaya geçireceğiz. Bu süreç devam ederken hukuki yollarıkurumlar olarak da bireyler olarak da devreye sokacağız. İSAROD, İSTAB, diğer oda başkanları veya esnaflar tek tek İdari Mahkemeye başvuracak. Bunun yanında büyük salon toplantılarınada hazırlıklarımız devam ediyor. Ayrıca kontak kapattıktan sonra Büyükşehir Belediyesi önünde oturma eylemi yaparak hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Servisçi esnafı yıllardır hizmet vermekte olup bugüne kadar İstanbulluya zerre kadar sıkıntı çıkartmamıştır.Bu haykırışımız ne ilk ne son olacaktır. Ne Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği sözü yerde bıraktıracak. Ne de Sayın Kadir Topbaş’ı üç-beş bürokrata ezdireceğiz.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.