
Otobüs A.Ş. ilerleyen teknolojiyle birlikte vizyonunu yeniliyor
Körüklü otobüslerin avantajlarına değinen Otobüs A.Ş. Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin “Şu an planlanmış bir çalışmamız yok ama yapmayacağımız anlamına gelmiyor. Körüklüyü düşünebiliriz” dedi.
Toplu taşımada yaptığı yenilikler ve engelli taşımasına uygun son model otobüslerle İstanbul’da kentiçi toplu taşımada farklı bir vizyon yaratan Otobüs A.Ş. 12 metrelik otobüslerden sonra filosuna 18 metrelik körüklü otobüs almayı da düşünüyor.
Otobüs A.Ş. filosuna körüklü otobüs…
Filoya eklemeyi düşündükleri körüklü otobüsler için henüz sayı veremeyeceklerini söyleyen Şahin; ‘zaten yeni 110 CNG’li bir ihale yaptık, sonuçlanma aşamasında… Bu 2014 ve sonrasıyla alakalı bir plan… Bu yıl ile alakalı olarak ihalemizi yaptık. 2014’ün Şubat-Mart ayı gibi filoya eklenmesi düşünülebilir. Bizim şu anda körüklü filolarımızın olmasının altında yatan sebep ise özel işletmeciler marifetiyle bu işi yürütmemizden kaynaklanıyor. İşletmeciye körüklü otobüsü aldırttığımız zaman öğlen saatlerindeki mesainin bitiş saatine kadar ki sürelerdeki eksik yolcudan dolayı mağdur olabiliyor. Yani yolcuların az olduğu saatlerde dezavantaja dönüşebiliyor. Ondan dolayı biz sololarla bu işi yapıyoruz. Kamu kendi alanlarında körüklü alımını yapıyor. Özel sektör marifeti ile işimizi yaptığımız için, özel halk otobüslerinde olsun, Otobüs A.Ş.’nin otobüslerinde olsun körüklü otobüs bu nedenle olmuyor.”
2014’ün ilk aylarında 350 adede yakın bir ihale gerçekleştirebileceklerini ifade eden Şahin ihale tarihiyle ilgili olarak “İllaki 2014 yılı içinde kalması gerekmiyor. 2013’ün ekim sonu aralık başı gibi yapabileceğimiz gibi, yeni yılın ilk aylarında da yapabiliriz. Normalde bir 250-350’lik bir projemiz daha var” dedi.
.jpg)
Otobüs A.Ş. filosuna elektrikli araçlar da eklenebilir
Geçmiş dönemdeki ihalelerde olduğu gibi Otobüs A.Ş. bünyesinde çalışacak araçların dizel ya da CNG’li olup olmayacağına ihaleyi kazanan işletmecilerin karar vereceğinin altını çizen Abdullah Yasir Şahin, işletmecilerin de ileriye dönük tasarrufları açısından CNG’yi tercih ettiklerini belirtti ve “Bizim kendi alanımız olmadığı için biz o seçimi işletmeciye bırakıyoruz. En son yaptığımız 110 CNG’li aracı kendimiz yaptık. İşletmecimizin tercihidir. Ama gözüken o ki bu dakikadan sonra işletmecilerimizin dizelden ziyade CNG’ye rağbet ettiklerini zaten görüyoruz. Filomuzda da yavaş yavaş sayıları artıyor. Türkiye’de toplu taşımacılıkta zaten şu an CNG’den yana… Buna ancak bundan sonra elektrikli araçlar da eklenebilir” diyerek elektrikli araçlarında, Otobüs A.Ş. filosunda yerini alabileceğinin sinyalini verdi ve CNG istasyonlarla ilgili bir sıkıntı yaşamadıklarını da sözlerine ekledi.
“Metropollerde körüklü otobüs avantaj”
Büyüyen kentler için körüklü otobüslerin yolcu alma kapasitesi ile 9 metre ya da 12 metrelik otobüslerin alacağı yolcu sayısının ve İstanbul gibi büyük bir şehrin trafiğine de bakıldığında körüklü otobüsleri daha büyük avantajlar sağlayacağını vurguladı. Şahin konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İki ayrı otobüsün trafikte dolaşıyor olmasıyla, birleştirilmiş bir otobüsün durağa girişini ve trafikteki seyrini düşündüğümüzde körüklü otobüsün farklı avantajları var. Metrobüs içinde bu böyledir; mümkün olduğu kadar 3 tane soloyu birleştirip sözgelimi 30 metrelik bir metrobüs üretirseniz, bir araç gider ve gelir. Yolcuyu birden alır ve boşaltır. Ama üç tane ayrı solo gelecek yanaşacak. Üç tane ayrı solo alacak ve üç ayrı solo kalkacak. İkisinin arasında bile zaman kaybı vardır. Trafik açısından yoğun saatler göz önüne alındığında körüklü otobüslerin avantajı budur. Körüklü otobüs trafiğin hem yoğunluğunu azaltmış oluyor, hem de duraklarda biriken yolcuların birden taşıması ve birden boşaltılması avantajı sağlıyor.”
Oya KAYA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öncelikle yeni ihaleniz ve yeni araçlarınız hayırlı olsun. Ben şunu gözlemliyorum. Otobüs A.Ş. de yıllardan beri İETT'nin yaptığı hataları tekrarlıyor. Bence piyasa artık 12 metre ve 18 metrelik araçlara doydu. Bu araçlar trafikte fazlasıyla var. Bence ileriye dönük olarak artık 2 sınıf araç alınmalıdır.
1- 9 veya 10 metrelik daha küçük otobüsler. Bu araçlar kısa hatlarda ve 12 metrelik otobüslerin girmekte zorlandığı hatlarda kullanılmalıdır. Buna örnek verecek olursak, Sarıyer Havantepe, Sarıyer Kocataş gibi mahallelere çalışmalıdır.
2- 15 metrelik 3 dingilli otobüsler. Bu araçların en büyük avantajı trafikte körüklü otobüslere göre daha rahat kullanımı ve kapasite olarak 18 metrelk körüklü otobüslere yakın kapasitede yolcu taşıyabileceğidir. Hatta kanaatim, artık filolardan kaldırılmış olan eski 16 metrelik, MAN SG220, IKARUS 280 gibi otobüslerle aynı yolcuyu taşıyabilecektir. Diğer bir avantajı da 12 metrelik otobüslerde kullanılan motorlar bu araçlarda da iş görecektir. Dolayısıyla 18 metrelik araçlarda kullanılan motorlara göre yakıttan avantajlı olacaktır.
Yanıtla (0) (0)İNSANLARA FAHİŞ BEDELLER ÖDETİP BELLİ SÜRE DAHİLİNDE KULLANIM HAKKI VERİYORSUNUZ. BU YAPILAN İŞİNDE BİR SINIRI OLMALI HER SENE EXTRA 500 OTOBÜS İŞE BAŞLIYOR VE ÇOK BÜYÜK PARALAR ÖDETİLİYOR. DAHA ÖNCEDEN İNSANLARIN KAZANILMIŞ HAKLARI SATILIYOR ASLINDA. BUGÜN İTİBARİYLE ÇOK DÜŞÜK KAR MARJIYLA ÇALIŞIYORUZ VE DURMADAN OTOBÜS HATTI BASILIYOR. AYNI ZAMANDA DA HER SENE METRO HATLARI AÇILIYOR VE MİNİBÜSLER OTOBÜS OLACAK DENİLİYOR. BU SEBEPLE OTOBÜS AŞ. NİN İHALELERİNE BİR SON VERİLMELİ ARTIK...
Yanıtla (0) (0)