TEB Arval, CVO Barometre 2013 sonuçlarını açıkladı

TEB Arval, CVO Barometre 2013 sonuçlarını açıkladı

Büyük firmaların yüzde 36’sı sürücü davranışlarının, araçların toplam kullanım maliyeti üzerindeki etkisini azaltmak için önlem aldı.

TEB Arval desteğiyle gerçekleştirilen ve otomotiv sektörünün önemli bir alanı olan filo yönetimi konusundaki tek çalışma olan CVO Barometre’nin 2013 sonuçları TEB Arval Genel Müdürü Luc Soriau ve Arval Danışmanlık Bölüm Başkanı Denis Ferault’un ev sahipliğinde yapılan Kurumsal Filoların Geleceği Konferansı’nda açıklandı.

Toplam 16 ülkeden 5 bine yakın firmanın görüşlerinin yer aldığı CVO Barometre 2013 araştırması, Türkiye’de filo araç kiralama sektörünün de durumunu ortaya koyuyor. Araştırmada, 2014 yılında Türkiye’de toplam araç sayısının 12,8 milyon adede, bunu içindeki filo araçlarının sayısının ise 2,3 milyon adede yaklaşması öngörülüyor. 2015 yılında ise toplam araç sayısının 13,6 milyon adede, filodaki araç sayısının ise 2,5 milyon adede yaklaşacağı tahmin ediliyor.

Küçük ve orta ölçekli filolar büyüyor

Konferansın açılış konuşmasını yapan TEB Arval Genel Müdürü Luc Soriau, “Yapılan araştırmada profesyonellerin, filodaki araç adetlerinin büyümesine yönelik iyimser beklentileri, ülke büyümesi adına son derece stratejik olan filo sektörü açısından olumlu bir gelişmedir. Filo sektörü için referans kaynağı niteliğindeki bu çalışmaya destek vermekten büyük bir mutluluk duyuyoruz” açıklamasını yaptı.

Araştırmaya Türkiye’den katılan küçük ve orta ölçekli işletmelerin yüzde 61’inin filolarındaki araç sayısının önümüzdeki üç yıl içerisinde artacağı beklentisi içinde olduğuna dikkat çeken Luc Soriau, filolardaki araç sayısının artacağı yönündeki beklentinin bir yıl öncesine oranla yüzde 24’lük bir artış gösterdiğinin altını çizdi.


Kurumsal filo oranı toplam araç parkının yüzde 18’i

CVO Barometre 2013 sonuçlarına göre, 2012 yılı sonu itibarıyla binek ve hafif ticari araç birlikte düşünüldüğünde Türkiye’de yaklaşık 2,1 milyon şirket aracının olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de toplam perakende araç sayısının 9,3 milyon olduğu tahmin edilirken, kurumsal filo oranının toplam araç parkının yüzde 18’lik dilimini kapladığı görülüyor. Son 10 yıla ait veriler incelendiğinde Filo Kiralama sektörünün istikrarlı bir şekilde büyüdüğü görülüyor. Bu durum gün geçtikçe şirketlerin araç konusunda dış kaynak kullanımına daha sıcak bakmaya başladığını ortaya koyuyor.

Avrupa ülkelerine kıyasla çok az Türk şirketi, çalışanlarının kişisel kullanım amaçlı olarak filo araçlarından yararlanmasına izin veriyor. Filo yöneticileri artık sürücü davranışlarının araçların Toplam Kullanım Maliyeti üzerindeki etkilerine karşı daha bilinçli yaklaşıyor ve bu etkileri azaltacak önlemleri alıyor. Görüşülen profesyonellerin yüzde 10’undan daha azı söz konusu davranışların böylesine bir etki sahibi olmadığını düşünüyor. Orta ölçekli şirketlerdeki filo yöneticilerinin yüzde 20’si ve büyük şirketlerdeki filo yöneticilerinin yüzde 36’sı hali hazırda bu etkiyi azaltacak önlemleri yürürlüğe almış bulunuyor. Büyük şirketlerdeki filo yöneticilerinin beklentileri aracı doğrudan etkileyen bakım onarım, lastik gibi, yakıt yönetimi ve araç takip sistemleri gibi ürün ve hizmetleri kapsıyor.Türkiye’deki büyük şirketler araç takip sistemi yöntemini benimsiyor ancak araç sürücülerinin coğrafi konum ya da sürücü davranışı gibi bilgileri paylaşan araçların kullanımına karşı olduğu da görülüyor.

Büyük şirketlerin yüzde 47’si filo araçları için araç takip sistemi kullanıyor. 2011 yılına kıyasla 10 puanlık bir artış gösteren bu eğilim Avrupa ortalamasının da üzerinde seyrediyor. 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.