UND ve SMP Başkanları Bir Araya Geldi
Uluslararası Nakliyeciler Derneği(UND) ve SMP (Bulgaristan Uluslararası Nakliyeciler Derneği) Başkanları İstanbul’da bir araya geldi.
Toplantıda her iki derneğin başkanları, iki dernek arasında tesis edilen işbirliğinin ilerleyişinden duydukları memnuniyeti dile getirerek sektörleri ilgilendiren güncel meselelerde yapılabilecek ortak çalışmaları görüştü.
UND Dezenfeksiyon Ücretine Karşı Duruşunda Kararlı
İki ülke karayolu taşımacılarına önemli külfet yaratan dezenfeksiyon ücretinin kaldırılmasıyla, hâlihazırda önemli maliyetlerle mücadele eden karayolu taşımacılarının, dolayısıyla iki ülke ticaretinin kolaylaştırılması gerektiği yönünde anlaşmaya varıldı. Söz konusu ücret uygulamasının 23 Kasım 2015 tarihine kadar kaldırılması yönünde iki ülke makamları nezdinde girişimlerde bulunmasını da içeren bir mutabakat zaptı imzalandı.
Bulgaristan tarafından Mayıs 2014 tarihinde başlatılan ve TIR başına 20 Euro’luk ücret alınan dezenfeksiyon işlemlerine karşılık, mütekabiliyet esasları çerçevesinde Türk makamlarının da 65 TL ücret karşılığında uygulamaya koyduğu dezenfeksiyon işleminin her iki ülke taşımacıları için haksızlık olduğunu vurgulayan Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu;
“Türk TIR’ları karayolu ile Yunanistan’a, Ro-Ro ile İtalya ve Fransa’ya da gitmesine rağmen, Bulgaristan’daki gibi bir dezenfeksiyon işlemine tabi tutulmuyorlar. Avrupa Birliği üyesi olan bu ülkelerde uygulanmayan bir işlemin Bulgaristan tarafından başlatılması haksızlıktır ve dezenfeksiyon işlemleri ivedi şekilde sonlandırılmalıdır.” dedi
Nuhoğlu, “Türk tarafının da mütekabiliyet esasları çerçevesinde dezenfeksiyon işlemlerine başlaması kapsamında uygulamanın mağduru taşımacılık sektörleri oldu. Uygulamanın karşılıklı şekilde kaldırılması adına her iki ülke dernekleri olarak ortak girişimleri başlatıyoruz.” dedi.
Bulgaristan’ın Uluslararası Taşımacılar Birliği Başkanı Angel Trakov ise; “Taşımaları pahalılaştıran dezenfeksiyon gibi gereksiz maliyetleri ortadan kaldırmalıyız. Dezenfeksiyon işlemleri taşımacılara büyük maddi kayıplar yaşatırken, araçların uzun süreli beklemelerine de sebebiyet veriyor. Taşımalarımız açısından maddi ve zaman kayıplarına neden olan dezenfeksiyon uygulaması her iki ülke tarafından da kaldırılmalıdır.” dedi.
Görüşmede iki ülke derneklerinin düzenli olarak bir araya gelmesinin önemine vurgu yapılırken, Kapitan Andreevo ve Kapıkule’den geçişlerde yaşanan sınır beklemelerinin önüne geçilmesi ve süreçlerin hızlandırılması amaçlı süreç analizi projesinin, her iki ülkede seçilen üniversitelerle işbirliği kesinleştirilerek bir an önce başlatılması yönünde karar alındı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.