Taşımacılıkta 2023 hedefi elli milyon Dolar
TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Koordinasyon Toplantısı Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun’un Katılımları İle Gerçekleştirildi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TOBB koordinasyonunda gerçekleştirilen “Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Koordinasyon Toplantısı” 19 Aralık 2018 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Açılış konuşmaları, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, TOBB Başkan Yardımcısı Tamer Kıran, TOBB Sektör Meclis Başkanı ve UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu tarafından yapıldı. Açılış konuşmalarının ardından, sektör dernekleri UND, UTİKAD, KARİD, TND, DTD ve AND temsilcisi oldukları sektörlerin taleplerini sunumları ile birlikte paylaştı ve toplantının ana gündemini “Mevzuat Düzenlemelerine İlişkin Talepler” oluşturdu.
TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı ve UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu ilk konuşmacı olarak toplantının açılışını yaptı. Sayın Nuhoğlu, başta Bakan Yardımcısı Sayın Dursun olmak üzere tüm Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı mensuplarına ve TOBB’a teşekkürlerini iletti ve her yıl yapılan Koordinasyon Toplantıları ile yakalanan sinerjinin devam ettirilmesinin önemini vurguladı. Nuhoğlu, 2017 yılında taşımacılık sektörü hizmet ihracatının 15.1 Milyar $ olduğunu, sektörümüzün hizmet ihracatında turizm sektöründen sonra ülkeye döviz girdisi sağlayan ikinci önemli sektör olduğunu ve 2023 yılı hedefinin 50 milyar $ olduğunu ifade ederek bu hedefin gerçekleştirilmesi yönünde olabilecek düzenlemelere ilişkin destek talebinde bulundu. Türk taşımacılık sektörünün, Lojistik Performans Endeksi sıralamasına değinen Nuhoğlu, Lojistik Performans Endeksi’nin Cumhurbaşkanlığının 2019 – 2020 yılı Eylem Planında yer alması ve temel 13 göstergeden biri haline getirilmiş olması nedeniyle duyulan memnuniyeti belirtti. Ayrıca yine Cumhurbaşkanlığı himayelerinde çalışmaları yürütülen Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu’nun çalışmalarının da önemine değindi.
Ulaştırma Bakan Yardımcısı Selim Dursun, gerek ülke gerek ise taşımacılık sektörü olarak yaşanılan sorun ve sıkıntıların, çözümlerinin hayata geçirilmesi noktasında herkesin üzerine sorumluluk düştüğü ve fedakarlık zamanı olduğuna vurgu yaptı ve hizmet ihracatçısı olan Taşımacılık sektörünün 50 Milyar $ olan 2023 yılı hedefinin memnuniyet verici olduğunu ve bu hedefin gerçekleştirilmesi noktasındaki çabanın büyük önem taşıdığını ifade etti. Sayın Dursun, taşımacılık sektörünün amaçladığı hedefin, 500 Milyar $ olan 2023 yılı ülke hedefine ulaşılması noktasında da umut olduğunu vurguladı. Sabancı Üniversitesi Dekanı Füsun Ülengin tarafından hazırlanan sunum ile “Küresel Rekabet Endeksi 4.0 ve Lojistik Performansı Üzerine Etkilerine” ilişkin çalışma detayları ve sonuçları toplantı katılımcıları ile paylaşıldı. Çalışma sonuçlarında dikkat çeken tespitlerden biri, politika yapıcıların ülkelerinin LPE değerlerinin iyileştirilmesi için kaynaklarının “teknolojik hazırlılık, yüksek öğretim ve mesleki eğitim, inovasyon, Pazar büyüklüğü ve altyapı” olmak üzere 5 temel rekabet katmanlarına yöneltmeleri gerektiği yönündedir.
UND adına İcra Kurulu Başkan Vekili Erman Ereke tarafından yapılan sunum çerçevesinde; aşağıda yer alan gündemlere ilişkin sektörün sorunları, çözüm önerileri ve kamudan beklentileri gündeme getirdi;
Mevzuat Düzenlemeleri ve Sektör Beklentileri
Ulaştırma İş Süreçlerinin Basitleştirilmesi ve Belge Sayısı ile Maliyetlerin Azaltılması
Türk ve Yabancı Araçlar Arasında Eşit Rekabet Şartlarının Tesis Edilmesi
Bahse konu temel başlıklar arasında yapılan sunum içeriğinde özetle; günün şartlarına uygun Taşıma Kanunu ve Yönetmelik düzenlemelerinin hayata geçirilmesi ve bu çalışmalara sektör temsilcilerinin dahil edilmesi, karayolu taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren firmalara başkaca bir şart aranmaksızın “alt taşımacı” kullanma hakkının geri verilmesi, yetki belgesi değişim ve dönüşümlerindeki ücretlerde indirim yapılması ve ödeme kolaylıklarının sağlanması, 31.12.2018 tarihine kadar tanınan yetki belgesi dönüşüm uygulamalarının belirli bir süre ile ertelenmesi, araç muayene süreçlerinde yaşanan randevu sorunlarının aşılması amacıyla nöbetçi muayene uygulamalarının başlatılması, geçiş belgeleri ile ilgili işlemler çerçevesinde mücbir hallerin belirlenmesi, sınır kapılarında ulaştırma iş süreçlerinde karşılaşılan sorunların giderilmesi, yabancı araçların sigorta ve muayene denetimlerinin yapılması ve otoyol-köprü ücretleri ile cezalarının tahsil işlemlerine yönelik sektörümüz talepleri detaylı olarak aktarıldı.
Toplantının ikinci yarısında, Dernek temsilcilerinin kamudan beklentilerine ilişkin soruları, Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Mahmut Gürses, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürü Vekili Sinan Kuşçu, Demiryolu Düzenleme Genel Müdürü Bilgin Recep Bekem ve Deniz Ticareti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar tarafından cevaplanırken, toplantıda gündeme getirilen konulara dair istişarelerin devam ettirilmesine karar verildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.