Orta Koridor İçin Türk Devletlerinden Ortak İrade
Türk devletlerinin ortak hedefler ve çıkarlar doğrultusunda yapacağı çalışmalarla taşımaları katlanarak artacağı vurgulandı.
Hayati Akbaş
İSTANBUL-Türk devletleri Teşkilatı Çok Modlu Ulaştırma ve Lojistik Forumu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımı ile gerçekleşti. Uraloğlu, Türk devletleri arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi için ulaştırmayı itici güç olarak görmek istediklerini söyleyerek bölgenin 160 milyonluk nüfusu ve 1 trilyon doları aşan hacmi ile büyük bir potansiyeli olduğunu belirtti. Karayolu’nun önündeki engellere de dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “Üzülerek görüyorum ki karayolu geçişleri artan hacmin altında kalmaktadır. İkili ve transit karayolu taşımacılık kotalarını kaldırmamız gerekiyor. Kırgızistan ile ikili ve transit geçişlerin serbestleştirilmesi konusunda mutabık kaldığımızı memnuniyetler duyurmak istiyorum. Diğer ülkelerle de bunu yapmak istiyoruz” dedi.
Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev de açılışta yaptığı konuşmada, “Malların ulaştırılması karmaşık hale geldi. Ulaştırmaya ihtiyaç hiç bu kadar önemli olmamıştı. Ulaştırma, ticaret ve enerji yolları arasında kritik bir konuma sahibiz. Orta Koridor sunduğu mesafe avantajı ile büyük önem kazandı. Ulaştırmada iş birliğinin geliştirilmesi, Türk Devletleri Teşkilatı’nın önceliği haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.
Daha sonra gerçekleşen panellerde Doğu-Batı ve Kuzey-Güney ulaştırma hatları ile Orta Koridor ‘un geliştirilmesinin üzerinde duruldu. UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel’in de katıldığı ilk panelde Türki Devletlerin demiryolu yetkilileri, Orka Koridor ‘un geliştirilmesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdiler. İş birliği ile bölgenin sunduğu avantajların daha da artacağı ve geçişlerin daha da artacağı kaydedildi.
UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, Orta Koridor ‘un hiç olmadığı kadar önemli hale geldiğini belirterek, bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğinin altını çizdi. Özel, “Zengezur Koridoru ‘nün açılması ile doğrudan Türk dünyasıyla ulaştırma bağı kurulacak. Bir tarafta Avrupa diğer tarafta Çin, Asya ve Hindistan var ve bunların ortasında tarihi geçmişi ile Türk devletleri bulunuyor. Artık Avrupa’nın Orta Asya’ya bakışı değişti. AB’nin bu bölgeye artan dikkatini gözümüzden kaçırmamız gerekiyor” diye konuştu.
Özel, Türk nakliyecilerinin kardeş devletlerde yaşadığı geçiş belgesi sorunlarına anlam veremediklerinin da altını çizerek, “Bu sıkıntıların ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu noktada Türk Devletler Teşkilatı’na önemli görevler düşüyor” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.