Daha az trafik daha mutlu insanlar
Pandemi süreci sosyal mesafe kavramını günlük hayatımıza soktu. Artık hepimiz daha mesafeliyiz ama özellikle kent içi yolculuklarda bu mesafenin nasıl sağlanacağı hala tartışma konusu.
İstanbullu servisçiler sosyal mesafe sağlanmasının yolunu yıllardır savundukları kademeli saatte görüyor. İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) Başkanı Turgay Gül, hem sosyal mesafe koşullarının uygulanması, hem de trafik yoğunluğunun azaltılması için tek çözümün kademeli saat oluğunu ifade etti. Gül, taşımacılar.com’a yaptığı açıklamada konunun detaylarını anlattı.
İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) Başkanı ve İTO 22. Komite Meclis Üyesi Turgay Gül, kademeli saat projesinin devreye alınmasının İstanbul trafiğinde ciddi bir rahatlamanın yanı sıra sosyal mesafeyi de sağlayacağını belirtti.
Tasimacilar.com’a açıklamalar yapan Gül, “İSTAB olarak uzun yıllardır çalışmalarını sürdürdüğümüz kademeli saat projesinin şu an içinde bulunduğumuz süreçte uygulanmasının hem sosyal mesafe koşullarının uygulanmasını sağlayacak, hem de trafik yoğunluğunun azaltılmasını. Ayrıca ülke ekonomisi ile toplumun psikolojisine katkıları da düşünülerek projemiz devreye alınmalıdır” dedi.
Projeye göre toplumun işe veya okula gitme saatleri farklılaştırılarak, trafikte çıkacakları ve dolayısıyla araç kullanacakları saatler değiştiriliyor. Böylece geniş bir skalaya yayılan hareketlilik trafikte ciddi bir rahatlama sağlıyor.
İSTAB Başkanı Gül, mevcut haliyle iş yerleri ve okullar için toplum aynı saat diliminde hareket etmektedir. 07:30-09:00 aralığındaki bu pik saatlerde trafik malumunuz hayli yoğun oluyor. Ancak Örneğin üretim yapan fabrikaların mavi yaka çalışanları 06:00-06:30 civarında, beyaz yaka çalışanları da 08:00 -08:30 iş başı yaparlarsa sabah trafiğinde belirli bir dağılım olabilir” diyerek projeyi netleştirdi.
Gül, okullarda ise; liselerin 07:30’da, ilk ve ortaokulların 09:00’da, üniversitelerin de 10:00’da derse giriş yapacağı bir düzenlemenin hayat geçirilmesi ile öğrencilerin trafikte olacakları saatin farklılaştırılacağını, ders çıkış saatlerinin de buna göre ayarlanması ile trafikte sıkışıklığın yaşanmayacağını dile getirdi.
Kamu kurumları, bankalar gibi çalışma alanlarında yer alan kişiler için de ayrı bir düzenleme yapılabileceğinin altını çizen Turgay Gül, kademeli saatin sosyal mesafenin sağlanması açısından da ciddi katkıları olacağını ifade etti.
Kademeli saat ile sosyal mesafe artar, temas azalır
Kademeli saatin uygulanması ile toplumun işe ve okula ulaşımlarının geniş bir saat skalasına yayılmasının, gün içinde yoğunluğun da yayılması beraberinde getireceğini dile getiren Gül, böylece temasın daha aza indirgenmesinin sağlanacağını kaydetti.
Öte yandan kademeli saatin, mevcut sistemde bulunan yüksek maliyetli taşıma araçlarından daha efektif yararlanılmasını sağlayacağına dikkat çeken Gül, çoğunluğu günde bir sabah bir akşam çalışan servis araçlarının farklı gruplarda günde 2 veya daha fazla çalışmasının önünün böylece açılabileceğini ifade etti. Gül, böylece hizmet alan fabrika, işyeri ve velilere daha düşük ücretlerde hizmet verilebileceğini de vurguladı.
Daha az trafik daha mutlu insanlar
İSTAB Başkanı Turgay Gül kademeli saatin toplumsal etkilerine de değindi. Ulaşımda daha az süre geçirilmesini sağlayacak olan bu sistemde kişilerin daha mutlu ulaşım sağlamasının yanı sıra, kazandıkları zamanı kendi sosyalleşmeleri için harcayabileceklerini söyleyen Gül, şu örneği verdi: Sabah 07:00-07:30 gibi okuluna giden bir lise öğrencisi 14:00-14:30 gibi okuldan çıktığında sosyalleşmek ve kendisini geliştirecek alanlarda çalışmalar ve araştırmalar yapmak için zaman bulmuş olacaktır. Mevcut sistemde bir lise öğrencisi okulundan 16:30 -17:00 gibi çıkmakta ve eve vardığında saat 18:00’i bulmaktadır. Sonuçta kendisine hiç vakit kalmamaktadır.Kademeli saat uygulaması ile gerek mavi yaka, gerek beyaz yaka çalışanlar gerekse de öğrenciler kendilerine ayıracak zaman bulacaklardır.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.